ΠΑΙΔΙ

Νυχτερινοί τρόμοι στα παιδιά: Υπάρχει λόγος να ανησυχώ;

Unsplash

Οι περισσότεροι γονείς έχουν παρηγορήσει το παιδί τους μετά από έναν περιστασιακό εφιάλτη. Αλλά αν το παιδί σας είχε ποτέ αυτό που είναι γνωστό ως νυχτερινός τρόμος (ή τρόμος ύπνου), ο φόβος του ήταν πιθανότατα απαρηγόρητος, όσο κι αν προσπαθήσατε.

Τι είναι οι νυχτερινοί τρόμοι;

Νυχτερινοί τρόμοι Pexels

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια διαταραχή ύπνου που μοιάζει με εφιάλτη, αλλά είναι πολύ πιο δραματική. Αν και μπορεί να είναι ανησυχητικοί για τους γονείς που τους παρακολουθούν, συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας ή ένδειξη ενός βαθύτερου ιατρικού προβλήματος.

Παιδιά ηλικίας 2 έως 6 είναι περισσότερο ευάλωτα στους νυχτερινούς τρόμους, αλλά έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε μωρά ηλικίας έως και 18 μηνών. Φαίνεται να είναι λίγο πιο κοινοί στα αγόρια, ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι επηρεάζουν το 15% των παιδιών. Ωστόσο άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να το βιώσουν.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του νυχτερινού τρόμου;

Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, ένα παιδί μπορεί:

  • Να σηκωθεί όρθιο στο κρεβάτι
  • Να φωνάξει τρομαγμένο
  • Να έχει ταχύτερη αναπνοή και ταχύτερο καρδιακό παλμό
  • Να ιδρώνει
  • Να κάνει ζημιές
  • Να είναι εμφανώς αναστατωμένο και φοβισμένο

Συνήθως μετά από λίγα λεπτά, ή μερικές φορές λίγο αργότερα, το παιδί απλά ηρεμεί και επιστρέφει για ύπνο.

Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, τους οποίους τα παιδιά θυμούνται συχνά, τα παιδιά δεν θα θυμούνται έναν νυχτερινό τρόμο την επόμενη μέρα, επειδή ήταν σε βαθύ ύπνο όταν συνέβη  και δεν υπάρχουν νοητικές εικόνες για να θυμηθούν.

Από τι προκαλούνται οι νυχτερινοί τρόμοι;

Οι νυχτερινοί τρόμοι προκαλούνται από την υπερβολική διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ύπνος έχει διάφορα στάδια. Τα όνειρα και οι εφιάλτες κατά το στάδιο της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM). Οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν κατά το στάδιο του βαθύ ύπνου, μη REM. Ένας νυχτερινός τρόμος δεν είναι τεχνικά ένα όνειρο, αλλά περισσότερο σαν μια ξαφνική αντίδραση φόβου που συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο.

Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν περίπου 2 ή 3 ώρες μετά τον ύπνο του παιδιού, όταν ο ύπνος μετακινείται από το βαθύτερο στάδιο του ύπνου non-REM στον ελαφρύτερο ύπνο REM. Συνήθως αυτή η μετάβαση είναι ομαλή. Αλλά μερικές φορές, ένα παιδί αναστατώνεται έντονα και φοβάται και αυτή η αντίδραση φόβου είναι νυχτερινός τρόμος.

Ποιος παθαίνει νυχτερινούς τρόμους;

Νυχτερινοί τρόμοι έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που είναι:

  • υπερβολικά κουρασμένα, άρρωστα ή στρεσαρισμένα
  • λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο
  • κοιμούνται σε νέο περιβάλλον ή μακριά από το σπίτι
  • δεν κοιμούνται αρκετά

Μερικά παιδιά μπορεί να κληρονομήσουν μια τάση για νυχτερινούς τρόμους. Περίπου το 80% των περιπτώσεων, έχει ένα μέλος της οικογένειας που είχε επίσης νυχτερινούς τρόμους ή εμφάνιζε υπνοβασία (παρόμοιος τύπος διαταραχής ύπνου).

Ένα παιδί μπορεί να έχει έναν νυχτερινό τρόμο ή πολλούς πριν σταματήσουν να εμφανίζονται. Τις περισσότερες φορές, οι νυχτερινοί τρόμοι απλώς σταματούν από μόνοι τους, καθώς ωριμάζει το νευρικό σύστημα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνοι για τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι όταν δεν μπορούν να παρηγορήσουν το παιδί τους. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν νυχτερινό τρόμο είναι να τον περιμένετε υπομονετικά και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν θα τραυματιστεί. Τα παιδιά συνήθως θα ηρεμήσουν και θα επιστρέψουν για ύπνο μόνα τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Είναι καλύτερο να μην προσπαθείτε να ξυπνήσετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου. Τα παιδιά που ξυπνούν κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, είναι πιθανό να αποπροσανατολιστούν και να μπερδευτούν. Έτσι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ηρεμήσουν και να ξανακοιμηθούν.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους νυχτερινούς τρόμους, αλλά μπορείτε να τους αποτρέψετε. Προσπαθήστε να:

  • μειώσετε το άγχος του παιδιού σας
  • δημιουργήσετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που είναι απλή και χαλαρωτική
  • βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξεκουράζεται αρκετά
  • βοηθήσετε το παιδί σας να μην κουραστεί υπερβολικά
  • μην αφήνετε το παιδί σας να μείνει ξύπνιο πολύ αργά
  • Επίσης, εάν το παιδί σας εμφανίζει νυχτερινούς τρόμους την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ξυπνήσετε περίπου 15-30 λεπτά πριν από τότε για να δείτε εάν αυτό βοηθά στην αποφυγή του.

Η κατανόηση του νυχτερινού τρόμου μπορεί να μειώσει την ανησυχία σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά. Αλλά αν οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν επανειλημμένα, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν χρειάζεται παραπομπή σε έναν ειδικό ύπνου.