ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: τα 6 tips της ειδικού για να ανακουφιστείς

IStock

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη συχνά αποδίδεται με τον όρο πρωινή αδιαθεσία (morning sickness), ωστόσο μόνο πρωινή δεν είναι. Όσες την έχετε βιώσει, θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και ότι είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη. Πέραν από ενοχλητικό, το λες και σύνηθες σύμπτωμα μιας και ταλαιπωρεί το 70-80% των εγκύων.

Αν και δεν έχει αιτιολογηθεί πλήρως ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται η ναυτία στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη έκκριση των ορμονών της εγκυμοσύνης (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, προγεστερόνη), καθώς τα πιο έντονα συμπτώματα της ναυτίας συμπίπτουν με τις υψηλότερες τιμές αυτών των ορμονών στο αίμα, δηλαδή γύρω στις 9-16 εβδομάδες.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Τα tips για να μειώσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα

  • Συχνά και μικρά γεύματα

Αν και πολλές φορές η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου φαίνεται αδύνατη λόγω της έντονης ναυτίας, θα πρέπει να αποφεύγεται η πλήρης αποχή από τροφές, καθώς το άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε επεισόδια εμέτων, εξαιτίας των αυξημένων γαστρικών υγρών. Από την άλλη, μεγάλα γεύματα απαιτούν περισσότερο χρόνο πέψης. Τα μικρά και τακτικά γεύματα είναι η καλύτερη λύση.

  • Επιλογή κατάλληλων τροφίμων

Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών όπως φρυγανιές, κρακεράκια ή παξιμαδάκια, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ναυτίας. Ακόμα, συστήνεται η αποφυγή τροφών ή λαχανικών με έντονη μυρωδιά, λιπαρών ή τηγανητών τροφίμων και καυτερών.

  • Ανθρακούχα ροφήματα

Τα ανθρακούχα ροφήματα μπορεί να μειώσουν το αίσθημα ναυτίας που σε ταλαιπωρεί. Προτίμησε ανθρακούχο νερό με λεμόνι, μαστιχόνερο ή νερό με άρωμα φρούτων (fruit-infused water), μιας και είναι επιλογές χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

  • Αποφυγή έντονων οσμών

Το να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στο χώρο την κουζίνας όταν ετοιμάζεται το φαγητό ή να ζητήσουμε να ασχοληθεί κάποιος άλλος με το μαγείρεμα για λίγο καιρό μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα, αποτελεί επίσης άλλο ένα μέτρο για να μειωθεί η ναυτία. Επιπλέον, τα ζεστά φαγητά έχουν πιο έντονες μυρωδιές, οπότε προτείνεται η κατανάλωση κρύων γευμάτων ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Συμπληρώματα και βιταμίνες

Πολλές φορές τα συμπληρώματα που χορηγούνται στην εγκυμοσύνη αποτελούν έναν επιπλέον παράγοντα που συνδέεται με τη ναυτία και τον έμετο. Καλό θα ήταν να γίνει συζήτηση με τον γυναικολόγο για αλλαγή των σκευασμάτων (αν αυτά ενοχλούν). Επίσης, συστήνεται τελευταία η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Β6 για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

  • Ginger

Οι έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η κατανάλωση ginger (ως τροφή ή με τη μορφή συμπληρώματος), βελτιώνει το αίσθημα ναυτίας, χωρίς να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Η κάθε γυναίκα θα βιώσει εντελώς διαφορετικά τη ναυτία στην εγκυμοσύνη και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες. Εάν συνοδεύεται από πολλά επεισόδια εμέτων θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Αγγουράκη, MSc Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία και εξειδίκευση στη βρεφική και παιδική διατροφή

Mommy & Me – Early Nutrition Center