ΥΓΕΙΑ

Μήπως τα ακουστικά κάνουν κακό στην υγεία του παιδιού σου;

Pexels

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρησιμοποιούν συχνά ακουστικά για να ακούσουν μουσική, να παρακολουθήσουν βίντεο ή να μιλήσουν με τους φίλους τους. Όμως, αυτές οι προσωπικές συσκευές ακρόασης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τον συγκεκριμένο κίνδυνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 6 έως 8 μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ηλικίας 12-19 ετών) είχε μετρήσιμη απώλεια ακοής, που πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στον θόρυβο.

Μήπως τα ακουστικά κάνουν κακό στην υγεία του παιδιού σου; Pexels

Παράλληλα, όπως προέκυψε από σχετική δημοσκόπηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, 2 στους 3 γονείς δηλώνουν ότι το παιδί τους ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιεί προσωπικές συσκευές ήχου. Μεταξύ των γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής (headphones) και ακουστικά ψείρες (earbuds), οι μισοί δήλωσαν ότι τα παιδιά περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα χρησιμοποιώντας τα, ενώ 1 στους 6 δήλωσε ότι μία τυπική ημέρα για το παιδί του, περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 ώρες χρήσης.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές στο σπίτι, στο σχολείο και στο αυτοκίνητο, ενώ λιγότερο από το 10% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά τις χρησιμοποιούν στο λεωφορείο, έξω ή στο κρεβάτι τους. Οι μισοί γονείς επισημαίνουν ότι τα ακουστικά βοηθούν το παιδί τους να ψυχαγωγείται.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών από ό,τι 5-8 ετών αναφέρουν ότι το παιδί τους χρησιμοποιεί ακουστικά, ενώ η καθημερινή χρήση ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υψηλότερη στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλές εντάσεις θορύβου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής ή εμβοών. Επίσης, η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, την μάθησή τους, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή τους πίεση.

Ποια είναι η ασφαλής χρήση των ακουστικών από παιδιά;

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι η προσωπική συσκευή ακρόασης του παιδιού δεν το βλάπτει;

Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μπορούν να ακούν τι λες σε απόσταση αναπνοής όταν χρησιμοποιούν ακουστικά. Εάν δεν μπορούν να σε ακούσουν, η ένταση είναι πολύ δυνατή. Ένας άλλος καλός κανόνας είναι ότι οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο μέχρι περίπου το 60% της μέγιστης έντασης. Προσπάθησε λοιπόν να μην το υπερβεί και φρόντισε να κάνει ένα διάλειμμα μετά από μια ώρα ακρόασης με ακουστικά.

Σημαντικό βέβαια είναι να δίνεις το καλό παράδειγμα στο παιδί, γι’ αυτό φρόντισε να χρησιμοποιείς κι εσύ τα ακουστικά σου με ασφάλεια.

Υπάρχουν ιδιαίτερες δυνατότητες που πρέπει να αναζητούμε όταν αγοράζουμε ακουστικά;

Ένα καλό χαρακτηριστικό είναι οι επιλογές ακύρωσης θορύβου. Με τις επιλογές ακύρωσης θορύβου, τα παιδιά δεν χρειάζεται να αυξάνουν τόσο πολύ την ένταση για να μειώσουν τον εξωτερικό θόρυβο. Η καλή εφαρμογή των ακουστικών, είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή διαρροής ήχου και τη μείωση της ανάγκης αύξησης της έντασης.

Τι γίνεται με τα ακουστικά ή άλλα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ασφαλές για παιδιά»;

Αυτά μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, αλλά ας δούμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά να χρησιμοποιούν συσκευές ήχου, με ένταση όχι μεγαλύτερη από 75 ντεσιμπέλ για όχι περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα.

Πρέπει να μας ανησυχεί ο τακτικός περιβαλλοντικός θόρυβος;

Για συσκευές που παράγουν θόρυβο στο σπίτι, οι γονείς μπορούν να χαμηλώσουν την ένταση του ήχου σε τηλεοράσεις, υπολογιστές ή ραδιόφωνα ή να τα απενεργοποιήσουν, εάν δεν χρησιμοποιούνται.

Μερικά παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο θόρυβο. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά με αυτισμό, διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) μπορεί να ενοχλούνται από ήχους, που συνήθως δεν ενοχλούν άλλα παιδιά. Ακουστικά ακύρωσης θορύβου, ωτοασπίδες προστασίας ακοής ή μηχανήματα λευκού θορύβου μπορεί να είναι χρήσιμα για αυτά τα παιδιά.

Τι γίνεται με τις συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις;

Πολλοί γονείς είναι εξοικειωμένοι με τις προσωρινές βλάβες από την έκθεση στον θόρυβο, όπως το κουδούνισμα στα αυτιά για μια μέρα περίπου μετά από μια συναυλία. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί μετά την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα ή μερικές φορές ακόμη και μετά από ένα πάρτι. Οι ωτοασπίδες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της ακοής των παιδιών σε αυτά τα θορυβώδη περιβάλλοντα. Η διατήρηση απόστασης από τα ηχεία, μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο θορύβου. Εάν επίσης το παιδί αισθάνεται ένα βούισμα ή πόνο στο αυτί λόγω του θορύβου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα αυτιά χρειάζεται ένα διάλειμμα.