ΠΑΙΔΙ

«Μην τρως τα νύχια σου παιδί μου!» – Πώς θα σταματήσει το δάγκωμα των νυχιών;

iStock

Το δάγκωμα των νυχιών (ονυχοφαγία) είναι μια από αυτές τις συνήθειες που αναπτύσσουν μερικές φορές τα νήπια. Μπορεί να είναι μια αντιαισθητική, ενοχλητική συνήθεια, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και προβληματική για την υγεία τους. Αλλά όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, συνήθως υποχωρεί με τον καιρό. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η συνήθεια, δεν φεύγει;

Γιατί το παιδί τρώει τα νύχια του;

Υπολογίζεται ότι το 30 έως 60% των παιδιών και των εφήβων τρώνε τα νύχια τους, άρα το παιδί σου δεν είναι μόνο του. Τι το προκαλεί λοιπόν; Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να έχει γενετικούς παράγοντες. Επίσης, ένα παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του λόγω της προσοχής (αν και αρνητικής) που λαμβάνει, όταν επιμένεις να σταματήσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί αντιμετωπίζουν την ονυχοφαγία ως συνήθεια. Μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που το παιδί δεν γνωρίζει καν ότι έχει. Οι συνήθειες αναπτύσσονται για τρεις βασικούς λόγους:

  • Ανία

Ένα βαριεστημένο παιδί μπορεί να αρχίσει να τρώει τα νύχια του γιατί δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνει.

  • Ανακούφιση

Η ονυχοφαγία μπορεί να είναι μια απάντηση στο άγχος. Κάπως σαν την σοκολάτα.

  • Χαλάρωση

Μερικά παιδιά κάνουν πιπίλα τους για να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν, ενώ άλλα τρώνε τα νύχια τους.

Πρέπει να ανησυχώ;

Συχνά, συνήθειες όπως η ονυχοφαγία κάνουν τον κύκλο τους και εξαφανίζονται. Έτσι, συνήθως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ονυχοφαγία, σίγουρα αποτελούν κίνητρο για να απαλλαγεί το παιδί από τη συγκεκριμένη συνήθεια. Πέραν από το αντιαισθητικό κομμάτι, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο στα δάχτυλα του, μολύνσεις και προβλήματα στα δόντια.

Πώς θα σταματήσει το παιδί να τρώει τα νύχια του;

Η διακοπή κάθε συνήθειας απαιτεί μια γερή δόση αυτοελέγχου. Όταν έχεις να κάνεις με ένα νήπιο που τρώει τα νύχια του, θα χρειαστείς διπλή δόση. Μια για εσένα και μία για το παιδί. Ακολουθούν 7 συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.

1. Βεβαιώσου ότι είστε ομάδα

Το παιδί δεν μπορεί να σταματήσει μια συνήθεια αν δεν ξέρει ότι την έχει. Επιπλέον, πρέπει να έχει κίνητρο για να θέλει να σταματήσει να τρώει τα νύχια του. Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ομάδα. Βοήθησέ το να καταλάβει ότι είναι μια συνήθεια που αξίζει να κόψει, ειδικά επειδή μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και προβλήματα στα δόντια του. Μπορείς επίσης να μιλήσεις μαζί του για την υγιεινή και το άγγιγμα πραγμάτων με χέρια που ήταν στο στόμα.

2. Κοντά τα νύχια

Το παιδί δεν μπορεί να δαγκώσει ό,τι δεν υπάρχει, γι’ αυτό φρόντισε τα νύχια του να είναι κομμένα κοντά. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι τα βακτήρια και η βρωμιά που μπορεί να κρύβονται κάτω από τα νύχια δεν εισέρχονται στον οργανισμό του παιδιού.

3. Δημιούργησε έναν μυστικό κωδικό

Αυτό μπορεί να το διασκεδαστικό και «συνωμοτικό» για το παιδί. Αντί να του πεις απλά «μην τρως τα νύχια σου», βρες έναν μυστικό κωδικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να του υπενθυμίσεις να σταματήσει. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη λέξη, ένα άγγιγμα στον ώμο ή ένα σφύριγμα.

4. Πρότεινε υποκατάστατα

Βοήθησε το παιδί να κρατά τα χέρια του απασχολημένα με άλλα πράγματα. Λαστιχένιες μπάλες, παιχνίδια ή ακόμα και ένα κομμάτι μαλακό ύφασμα για να κρατάει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, ιδιαίτερα αν τρώει τα νύχια του λόγω άγχους ή στρες.

5. Χρησιμοποίησε ένα σύστημα ανταμοιβής

Πρόσφερε στο παιδί ένα μικρό βραβείο όπως ένα αυτοκόλλητο αστεράκι, για κάθε μέρα που δεν δαγκώνει τα νύχια του. Στο τέλος της εβδομάδας, μπορούν να επιλέξουν μόνα τους ένα βραβείο. Για τα νήπια, αυτό δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο.

6. Πρότεινε διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μη βαριέται

Αν το παιδί δαγκώνει τα νύχια του από πλήξη, προτείνετε νέες δραστηριότητες. Βιβλία ζωγραφικής, οχυρά με μαξιλάρια, παιχνίδια με ρόλους. Όλα αυτά οξύνουν τη δημιουργικότητά του και του αφήνουν ελάχιστο χώρο για να δαγκώσει τα νύχια του. Μπορείς επίσης να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού με μια βόλτα στο πάρκο, δουλεύοντας μαζί σε ένα παζλ ή μαγειρεύοντας μαζί του.

7. Τι να κάνεις όταν το παιδί τρώει τα νύχια του – Το πικρό βερνίκι νυχιών

Αυτή μπορεί να είναι μια λύση ανάγκης. Πριν το χρησιμοποιήσεις, βεβαιώσου ότι το παιδί γνωρίζει τι είναι. Η πικρή γεύση που έχουν τα ειδικά αυτά βερνίκια νυχιών, στερούν την διασκέδαση το δάγκωμα των νυχιών. Το μειονέκτημα είναι ότι το παιδί παίρνει μια γεύση από το βερνίκι νυχιών ακόμα και όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα του για άλλους λόγους, όπως όταν τρώει φαγητά.

203339000177__Nyhofort.jpg
PHARM24.GR

Pharmalead Nyhofort Nail Saver 10ml - Τζελ Κατά της Ονυχοφαγίας

To Nyhofort διαθέτει ειδικό πινέλο για εύκολη εφαρμογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση ή ακόμη και σε βαμμένα νύχια. Η έντονα πικρή γεύση του σας αποτρέπει να βάλετε τα δάχτυλά σας στο στόμα, απαλλάσσοντάς σας οριστικά και άμεσα από την ονυχοφαγία.
11,76€ 6,46€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Τι να αποφύγεις όταν το παιδί τρώει τα νύχια του

Τις κακές μέρες που το παιδί φαίνεται να δαγκώνει τα νύχια του ασταμάτητα, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να κάνεις κάτι που θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Οι ατελείωτες επιπλήξεις, οι μεγάλες διαλέξεις, οι φωνές και οι τιμωρίες, δεν θα ενθαρρύνουν το παιδί να σταματήσει να δαγκώνει τα νύχια του. Στην πραγματικότητα, η αρνητική προσοχή μπορεί απλώς να κάνει το παιδί πιο αποφασισμένο να σου δείξει ποιος είναι το αφεντικό αυτών των νυχιών.

Μεταξύ των 2 και 3 ετών, το μικρό παιδί βρίσκεται στο αναπτυξιακό στάδιο της αυτονομίας έναντι της ντροπής ή της αμφιβολίας. Σε αυτό το στάδιο το παιδί εργάζεται προς την ανεξαρτησία. Τα νήπια στα οποία δεν δίνεται η ευκαιρία να συμπεριφέρονται με ανεξαρτησία κατάλληλη για την ηλικία τους μπορεί να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα ντροπής.

Πότε το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο

Το δάγκωμα των νυχιών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές σχέσεις ή την καθημερινότητα του παιδιού. Κάτι που είναι εύκολο να καταλάβεις ότι συμβαίνει, αν παραπονεθεί ότι το πειράζουν για τα δαγκωμένα νύχια του. Η ονυχοφαγία μπορεί επίσης να έχει σωματικές προεκτάσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή σε μολύνσεις των νυχιών που προκαλούνται από βακτήρια που έχουν εισέλθει στο κατεστραμμένο δέρμα, γύρω από το νύχι.

Πιο σπάνια, το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών που συνήθως παρατηρείται στην εφηβεία, μπορεί να βλάψει και την υγεία των δοντιών. Ένα νήπιο που προσθέτει κι άλλες τέτοιες συνήθειες στο ρεπερτόριό του (στρίψιμο μαλλιών, πιπίλισμα αντίχειρα, πείραγμα μύτης) μπορεί να είναι ανήσυχο για κάτι. Περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί του, μπορείς να δομήσεις μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού, που θα το βοηθήσει να μοιραστεί τι συμβαίνει στον κόσμο του.