ΠΑΙΔΙ

Επιτέλους το παιδί μου διαβάζει χωρίς γκρίνιες: Μια μαμά αφηγείται την εμπειρία της

PEXELS

Οι απανωτοί εγκλεισμοί που βιώσαμε τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές άλλαξαν τελείως τις ενδοοικογενειακές ισορροπίες. Η δική μου οικογένεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχω μία κόρη που φέτος πηγαίνει στη Β’ Γυμνασίου και βρίσκεται στην ακμή της εφηβείας της. Οι εντάσεις και οι προστριβές μας στην περίοδο της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης ήταν ανυπόφορες. Λογικό, είχα χάσει τον ρόλο της μητέρας και είχα επωμιστεί αυτόν της καθηγήτριας, γιατί τη βοηθούσα όπως και όπου μπορούσα.

Πώς να συγκεντρωθούμε στα μαθήματα χωρίς να μαλώνουμε όλη μέρα;

Δε γινόταν διαφορετικά. Το παιδί μου προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του Γυμνασίου μέσω μίας δύσχρηστης διαδικτυακής σχολικής πλατφόρμας, με καθηγητές που δεν ήξεραν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να το βοηθήσω να κατανοήσει μαθήματα τελείως καινούργια, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και τους τύπους τους και να το “βάλω” στη νέα λογική διαβάσματος.  

Έτσι, η χρονιά πέρασε με πολύ κόπο και μεγάλες απώλειες. Και μαθησιακές και συναισθηματικές. Το καλοκαίρι που ακολούθησε ηρεμήσαμε, συζητήσαμε πολύ και είπαμε πως πλέον θα είμαι μόνο η μαμά της. Όχι η δασκάλα της. 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ενώ ήθελα το παιδί μου να έχει μία έξωθεν υποστήριξη στα βασικά μαθήματα, δεν είχα την οικονομική δυνατότητα για ιδιαίτερα. Το φροντιστήριο ήταν μία λύση λιγότερο ακριβή μεν, επικίνδυνη δε, γιατί έπρεπε να συναναστρέφεται με ακόμη μία ομάδα παιδιών εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, ήταν αδύνατο να χάνω στα πέρα δώθε τόσες πολλές ώρες, ήδη έχανα αρκετές με τις ξένες γλώσσες και τις αθλητικές δραστηριότητες. 

Καλύτεροι βαθμοί χωρίς να είμαστε στους δρόμους για τα φροντιστήρια γίνεται; Γίνεται!

Τότε ήταν που έπεσα πάνω στο Memby, μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης μέσω της οποίας το παιδί μπορεί και παρακολουθεί διαδραστικά μαθήματα σε ζωντανή μετάδοση με τη βοήθεια της τεχνολογίας από έμπειρους και διακεκριμένους καθηγητές.

Αρχικά ήμουν κάπως δύσπιστη, αλλά επειδή το κόστος ήταν εξαιρετικά χαμηλό (μόλις 20 ευρώ τον μήνα) έγραψα τη μικρή δοκιμαστικά. Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, γιατί διαπίστωσα πως η γνώση μπορεί κάλλιστα να μεταδοθεί και ηλεκτρονικά, αρκεί να έχεις απέναντί σου καθηγητές άρτια καταρτισμένους και απόλυτα εξοικειωμένους με τις διαδικτυακές πλατφόρμες και βέβαια γεμάτους κέφι και διάθεση για διδασκαλία. 

Θέλεις τους καλύτερους καθηγητές; Το Memby τους βρίσκει για σένα

Όλη η αρνητική εικόνα που είχα στο μυαλό μου από την εμπειρία της σχολικής τηλεκπαίδευσης εξανεμίστηκε. Το παιδί κάνει πλέον μάθημα σε ένα περιβάλλον σύγχρονης διδασκαλίας που έχει στόχο την αγάπη για το μάθημα, μέσω διάδρασης και πραγματικής κατανόησης του περιεχομένου. Οι καθηγητές είναι νέοι με πολλές περγαμηνές, εξαιρετικά επικοινωνιακοί και μεταδοτικοί και με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουν και διατηρούν την προσοχή όλη τη διδακτική ώρα πάνω τους με εργασίες και quiz, ενώ και μετά το μάθημα συνομιλούν ατομικά με όποια παιδιά έχουν απορίες. Αν κατά το διάβασμά της η μικρή διαπιστώσει πως κάτι δε θυμάται ή δε σημείωσε ή θέλει να κάνει επανάληψη, μπορεί με ένα κλικ να δει εκ νέου το βίντεο του μαθήματός που την ενδιαφέρει – όλα τα μαθήματα μαγνητοσκοπούνται. Βασικό επίσης είναι το γεγονός πως  οι χρήστες της πλατφόρμας κατανέμονται σε ομάδες κατάλληλου επιπέδου δυσκολίας, σύμφωνα με την ταχύτητα εκμάθησης των διδασκομένων.

Μαθήματα 20€/μήνα με τους καλύτερους καθηγητές  

Σήμερα, δύο μήνες σχεδόν μετά την εγγραφή της μπορώ με σιγουριά να πω πως είμαι απόλυτα ικανοποιημένη γιατί η κόρη μου παρακολουθεί με αληθινό ενδιαφέρον τα μαθήματα και οι βαθμοί της στα πρώτα διαγωνίσματα είναι άριστοι. 

Παράλληλα είμαι και τρομερά ανακουφισμένη γιατί  το κόστος των μαθημάτων αυτών είναι  5 φορές μικρότερο από τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Πιο συγκεκριμένα, τα ομαδικά μαθήματα κοστίζουν €20 ανά μήνα και συμπεριλαμβάνουν 4 ή 8 ζωντανές διαλέξεις ενός μαθήματος, τις βιντεοσκοπήσεις των μαθημάτων, επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και κουίζ. Παρέχεται, επίσης, στους μαθητές η ευκαιρία να εξερευνήσουν συγκεκριμένα θέματα που τους προκαλούν το ενδιαφέρον μέσω της πλατφόρμας Discord, όπου οι καθηγητές προσφέρουν ατομική καθοδήγηση, ομαδικές εργασίες και εβδομαδιαίες εκδηλώσεις της κοινότητας.

Δε λείπουν και οι εκπλήξεις! Πριν λίγες μέρες το Memby διοργάνωσε μία Pizza Day, μια μέρα στην οποία όλοι οι μαθητές που παρακολούθησαν το μάθημα, έλαβαν μια πίτσα στο σπίτι τους δώρο, για να την απολαύσουν μαζί με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους την ώρα του μαθήματος! 

Μπορεί το Memby να φέρει την επανάσταση στην μετασχολική εκπαίδευση;

Η online εκπαιδευτική πλατφόρμα Memby είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά, παρέχοντας διαδικτυακά μαθήματα μετά το σχολείο, σε διαδραστική, ομαδική μορφή. 

Με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του COVID-19, η αγορά των φροντιστηριακών μαθημάτων έχει επεκταθεί σημαντικά και οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο, με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, να καλύψουν τα κενά που, όσο προχωρά η σχολική χρονιά γίνονται όλο και πιο ορατά, μέσα από τις ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μετά από πολλούς μήνες εναλλαγής μεταξύ εξ αποστάσεως και συμβατικής εκπαίδευσης, περίπου 580.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο και να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που είναι γεμάτη από διαγωνίσματα.  Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η πλατφόρμα Memby, η οποία έχει εμφανιστεί στην ελληνική αγορά εδώ και δύο περίπου μήνες και ήδη παρουσιάζει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.

Peer to peer σημαίνει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών

To Memby χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους για να προσελκύσει μαθητές μέσω ομαδικής μάθησης. Με την υποστήριξη άριστων καθηγητών, από τους καλύτερους της χώρας, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους στους τομείς που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Μέσα από την πλατφόρμα, παραδίδονται μαθήματα Μαθηματικών (γίνεται και προετοιμασία για μαθηματικές ολυμπιάδες), Φυσικής, Χημείας, Νέων και Αρχαίων Ελληνικών και Βιολογίας από βραβευμένους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένων αποφοίτων του Cambridge και άλλων πανεπιστημίων με κύρος.

Τα online μαθήματα είναι το μέλλον;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ «Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Κρίση και εξέλιξη της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης», μία οικογένεια με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αφιερώνει το 87% των δαπανών της για να καλύψει τα κενά της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Συγκεκριμένα, το 2016 η συνολική δαπάνη των νοικοκυριών σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και μαθήματα ξένων γλωσσών, ανήλθε σε €900 εκατομμύρια.

Τα παιδιά επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν άριστα μεταξύ τους μέσα από  διαδικτυακές πλατφόρμες συνεργασίας. Προϋπόθεση: οι διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι άρτιες σε τεχνικό επίπεδο, εύκολες στη χρήση τους και να παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία επικοινωνίας,  όπως πίνακες ανακοινώσεων, κανάλια συνομιλίας και ομάδες συζήτησης. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί να είναι άριστα καταρτισμένοι και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τεχνικό. Η πλατφόρμα του Memby όχι μόνο τηρεί όλες τις προδιαγραφές, αλλά σκιαγραφεί και ένα νέο ιδεατό τοπίο στην παγκόσμια εκπαίδευση.