ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Μαμά με burnout: Πώς επηρεάζεται αρνητικά τα παιδί;

iStock

Το burnout στις μαμάδες ή αλλιώς η εξουθένωση είναι κάτι με το οποίο είναι αντιμέτωπες πολλές γυναίκες που βιώνουν την εμπειρία της μητρότητας. Ο παραπάνω όρος αποδίδει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική κατάπτωση που μπορεί να προκύψει από το υπερβολικό στρες και τις πολλαπλές απαιτήσεις της μητρότητας.

 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με συμμετέχοντες περίπου 11.000 μαμάδες βρέθηκε πως το 93% των μητέρων δηλώνουν ότι αισθάνονται συναισθηματική εξάντληση, απ’ τις οποίες το 43% το αισθάνεται πολύ συχνά και το 16% το νιώθει συνέχεια. Το burnout των μαμάδων, πέρα από το γεγονός ότι κάνει πολύ κακό στις ίδιες, επειδή κυρίως δεν συνηθίζουν να ζητούν βοήθεια, έχει αρνητική επίπτωση και στα παιδιά τους.

Και αυτό γιατί: Όταν μία μητέρα τρέχει ασταμάτητα να κάνει δουλειές και δεν ξεκουράζεται ή αφιερώνει με οποιοδήποτε τρόπο χρόνο στον εαυτό της, αλλά και στα παιδιά της, τότε δίνει την πληροφορία σε εκείνα ότι η ζωή είναι ένα χάος. Επίσης, όταν γεμίζουν το δικό τους πρόγραμμα τείνουν να γεμίζουν και των παιδιών τους. Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα οι συμπεριφορές μίας μαμάς με burnout, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά;

Μαμά με burnout: Πώς επηρεάζεται αρνητικά τα παιδί; Pexels

Δεν αναγνωρίζει πότε υπάρχει ένα τέλος

Το burnout μπορεί να είναι χρόνιο και έτσι να δίνεται το μήνυμα υποσυνείδητα στο παιδί ότι δεν υπάρχει ένα τέλος στο άγχος. Όταν το παιδί τελειώνει μία εργασία ή ένα σπορ, θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα πριν προχωρήσει στην επόμενη δραστηριότητα ή οτιδήποτε ακολουθεί, προκειμένου να λάβει το σωστό μήνυμα ότι καταστάσεις που προκαλούν με έναν τρόπο στρες, έχουν αρχή και τέλος.

Δεν αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της, αλλά και στο να συζητήσει με το παιδί

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται και με δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το στοιχείο του ανταγωνισμού και ότι μπορεί να έχουν μέσα στην εβδομάδα μέρες για ξεκούραση, γιατί το χρειάζονται. Ακόμη, όταν υπάρχει κάτι που τους προβληματίζει, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής τους, καλό είναι να αισθάνονται την παρουσία του γονέα και ότι θα μπορούν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό, αλλά και να ακουστούν.

Δεν μειώνει το χρόνο επί οθόνης

Οποιασδήποτε οθόνης. Είτε είναι σε κονσόλα, τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό ή iPad. Αυτό συμβαίνει όταν μία μητέρα δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί αρκετά με το παιδί και τείνει να βρίσκει τη λύση, στο να αφιερώνει το παιδί χρόνο στα παραπάνω. Ωστόσο, το μέτρο παίζει και σε αυτή την περίπτωση καθοριστικό ρόλο, αφού τα διαλείμματα μειώνουν τις ορμόνες του στρες που ρέουν στο σώμα και αυξάνουν την αίσθηση της χαλάρωσης.