FEMALE TALK

Η Πέννυ Μπαλτατζή μιλάει για τον δημόσιο θηλασμό μέσα από την πιο δυνατή και αληθινή φωτογραφία

Instagram.com/pennybaltatzi/

Ο δημόσιος, μητρικός θηλασμός είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο και θίγει το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας να ταΐζει το μωρό της όπου και όποτε το κρίνει εκείνη απαραίτητο. Τα στραβά βλέμματα και η δυσανασχέτηση συνεχίζουν να υπάρχουν στις μέρες μας, διαιωνίζοντας ταμπού και ξεπερασμένες απόψεις που θα έπρεπε εδώ και καιρό να ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο, κάτι γύρω μας αλλάζει. Όλο και περισσότερες γυναίκες θηλάζουν δημόσια, χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Πέννυ Μπαλτατζή, η οποία πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο παιδί της. Η 39χρονη τραγουδίστρια, είναι η πρωταγωνίστρια στο εξώφυλλο του ARTme, για το τεύχος του Νοεμβρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον δημόσιο θηλασμό. Τη συνέντευξη υπογράφει η Μαρία Κορινθίου και οι φωτογραφίες ανήκουν στον Παναγιώτη Μάλλιαρη.

Πέννυ Μπαλτατζή

Πιο συγκεκριμένα, η Πέννυ Μπαλτατζή μίλησε για τη σπουδαιότητα του θηλασμού και ιδιαίτερα αυτή του δημόσιου που αποτελεί ταμπού, παρόλο που μιλάμε για κάτι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο. Τι πιο φυσιολογικό από μια μητέρα που εξασφαλίζει στο μωρό της την τροφή που χρειάζεται; Η Πέννυ Μπαλτατζή, λοιπόν, έδωσε τις απαντήσεις της, μέσα από μια πολύ σπουδαία συνέντευξη. Διαβάζεις απόσπασμά της, παρακάτω.

«Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι σύνδεση, είναι δόσιμο, είναι έκρηξη ωκυτοκίνης. Προσωπικά αισθάνομαι υπέροχα που θηλάζω και το δεύτερο μωρό μου», ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης η Πέννυ Μπαλτατζή, μιλώντας στη Μαρία Κορινθίου.

Οι δυσκολίες του θηλασμού

«Το να έχεις διαθέσιμο το σώμα σου νύχτα-μέρα για το μωρό σου, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Ναι μεν είναι “έτοιμο” το γάλα και δεν χρειάζεται να σηκωθείς μέσα στη νύχτα να πλύνεις, να αποστειρώσεις, να ξαγρυπνήσεις αλλά έχει πολλή κούραση. Έχει φραγμένους πόρους, μαστίτιδα, κόπωση και υπερκόπωση, συνεχώς λερωμένα εσώρουχα, ορμόνες στα ύψη, πληγωμένες θηλές, agitation (ταραχή, αναστάτωση) και πολλά πολλά αλλά», πρόσθεσε στη συνέχεια, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες του θηλασμού.

«Υπήρξαν στιγμές που δεν άντεξες να συνεχίσεις τον θηλασμό; Σε δυσκόλεψε;», ήταν μία από τις επόμενες ερωτήσεις της Μαρίας Κορινθίου. «Στον Κάρολο ποτέ! Ζούσαμε τον έρωτά μας, απόλυτα με το θηλασμό. Ιδανικές καταστάσεις, με μέρες πολλής κούρασης φυσικά και μαραθώνιους θηλασμούς, αλλά βρισκόμουνα στο σύννεφό μου. Καμία αγωνία με τον Κάρολο.

Με την Αμέλια όμως, επειδή έχω και τον Κάρολο, όλα πια είναι πολύ πιο δύσκολα. Ωστόσο, αντέχω ακόμη …. Η Αμέλια είναι 4,5 μηνών και ακόμη δεν έχω ηρεμήσει με την πρόσληψη βάρους της. Αν και σταθερά ανοδική η ανάπτυξη της που γεννήθηκε και αυτή μικρούλα, την έχω λίγο άγχος», απάντησε η Πέννυ Μπαλτατζή.

Το multitasking μίας εργαζόμενης μητέρας που πρέπει να θηλάσει ένα μωρό

«Έχω δυσκολευτεί πολύ, έχω φλερτάρει με υπερκόπωση δυο φορές. Πρόσφατα αρρώστησα κιόλας, γιατί η πτώση στο ανοσοποιητικό μου ήταν αρκετά καλή, λόγω κούρασης. Τα θέλω των παιδιών διαδέχονται το ένα το άλλο. Παίρνω παντού τη μικρούλα μου για να θηλάζω. Έχει ήδη κάνει 11 ταξίδια.

Τις καθημερινές, επειδή ο Κάρολος πάει σχολείο τα πρωινά, έστω εκείνη την ώρα είμαι λίγο πιο χαλαρή. Ωστόσο, το να εργάζεσαι και να θηλάζεις έχει πολλή κούραση. Εφικτό, αλλά πολύ κούραση. Πια στις μέρες μας, υπάρχουν ενεργά κινήματα για την απελευθέρωση της γυναίκας στον δημόσιο θηλασμό. Υπάρχουν όμως ακόμα, μέχρι και γυναίκες που ενοχλούνται, αισθάνονται άβολα με την εικόνα του θηλασμού σε δημόσιο χώρο», ανέφερε η τραγουδίστρια χαρακτηριστικά.

Το κεφάλαιο Δημόσιος Θηλασμός

«Θηλάζω οπουδήποτε βρίσκομαι, εφόσον το παιδί μου πεινάει. Είναι η τροφή του παιδιού μου, δεν είναι δημόσιο θέαμα. Σαφώς και δεν είμαι προκλητική, όμως αν κάποιος κοιτάει επίμονα και μου πει κάτι, θα του απαντήσω πως έχει την επιλογή να κοιτάει όπου άλλου θέλει», δήλωσε η Πέννυ Μπαλτατζή που δεν θεωρεί τον θηλασμό στον έξω κόσμο, κάποιο δημόσιο θέαμα και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως στο παρελθόν, έχει αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις και έχει αντιδράσει ανάλογα.

Πέννυ Μπαλτατζή: «Ας απενοχοποιήσουμε την τροφή του παιδιού μας»

Πέρα από τη συνέντευξη, η ίδια έσπευσε να αφήσει το σχόλιό της και μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δημοσιεύοντας τη τρυφερή φωτογραφία του εξωφύλλου. Τα συνοδευόμενα λόγια, αντηχούν στην ψυχή κάθε γυναίκας και ιδιαίτερα αυτής που είναι ή θα γίνει σύντομα μαμά.

«Όχι ο θηλασμός δεν είναι εύκολος …

Τώρα στο δεύτερο είναι ακόμη πιο δύσκολος γιατί έχω και τις τύψεις ότι δεν δίνομαι το ίδιο και στα δυο μου παιδιά.

Όχι, δεν είναι ρόδινη η καθημερινότητα.

Αγωνιώ, προσπαθώ, αγωνίζομαι, κουράζομαι, αλλά ξέρετε κάτι;;; Στο τέλος της ημέρας νιώθω γεμάτη.

Και το επόμενο πρωί πάλι απ’ την αρχή!

Θηλάζουμε παντού, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, καμαρίνια, καφέ, δρόμους.

Όπως τρώμε και εμείς, έτσι τρώνε και τα μωρά μας, όπου και όποτε χρειάζεται.

Ας απενοχοποιήσουμε την τροφή του παιδιού μας.

Το στήθος μιας θηλάζουσας μαμάς είναι η τροφή του παιδιού της.

Επίσης, θα το ξαναπώ προς αποφυγή παρεξήγησης.

Πέννυ Μπαλτατζή: «Όπως κι αν επιλέξεις να σιτίζεις το παιδί σου, είσαι υπέροχη μαμά»

Όπως κι αν επιλέξεις να σιτίζεις το παιδί σου, είσαι υπέροχη μαμά (το λέω για σένα που είσαι έτοιμη να με πυροβολήσεις, επειδή μιλάω πάλι για το θηλασμό).

Αυτό βιώνω και γι’ αυτό έχω να μιλήσω!

Ας μιλάμε όλοι για τις εμπειρίες μας ώστε να βοηθάμε η μια την άλλη και όχι να είμαστε η μια απέναντι στην άλλη.

Γυναίκες, μας χρειαζόμαστε».