ΠΑΙΔΙ

Η μοναδική δεξιότητα που πρέπει να μάθεις στο παιδί, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Unsplash

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σε θέματα μάθησης και ανάπτυξης, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μία είναι η βασική δεξιότητα που πρέπει να μάθει.

Το διάβασμα παραμυθιών, εξειδικευμένα παιχνίδια που διδάσκουν στο παιδί γράμματα, αριθμούς, αλλά και κοινωνικές δεξιότητες και βιβλία που διευρύνουν τους ορίζοντές του. Πράγματα που τον προετοιμάζουν για το σχολείο και την ένταξη στην κοινωνική ζωή, όπου θα γνωρίσει άλλα παιδιά και θα συνάψει σχέσεις.

Η δεξιότητα που πρέπει να μάθει το παιδί από εσένα

Σύμφωνα με τον Dan O’Hare, ιδρυτή μίας online κοινότητας για τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, υπάρχει μία γνωστή μέθοδος όπου η πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί πολύ σημαντική για την παιδική ανάπτυξη. Η δεξιότητα που το παιδί φέρει εκ γενετής και τον βοηθά σε πολλαπλά επίπεδα.

Το παιχνίδι που δεν έχει δομή και καθοδηγείται από το ίδιο το παιδί είναι απαραίτητο γιατί αναπτύσσει τη φαντασία του σε τεράστιο βαθμό. «Υπάρχει συχνά η πεποίθηση ότι το παιχνίδι παίζεται με συγκεκριμένο τρόπο και ότι πρέπει να μοιράζεται, ειδικά όταν υπάρχουν και άλλα παιδιά στον χώρο. Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο χρειάζονται αρκετές δεξιότητες. Και όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο φυσιολογικό είναι να παίζει μόνο του ή ενώ απλά στέκεται δίπλα σε ένα άλλο», τονίζει ο ειδικός.

Από την άλλη, το ανεξάρτητο παιχνίδι βοηθά το παιδί να αποκτά πρακτικές δεξιότητες, να διαπραγματεύεται και να διαχειρίζεται τη σύγκρουση. Ακόμα όμως και το σκληρό παιχνίδι με τους άλλους, το βοηθά να αντιληφθεί από μόνο του τη σωματική δύναμη, το ρίσκο και την ισορροπία. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο και το αποδεικνύει μία έρευνα του 2019, σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά 5-7 ετών κάνουν πολύ μικρότερα διαλείμματα στο σχολείο, συγκριτικά με τα παιδιά του 1995. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, ειδικά τώρα που τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν στα δεδομένα μίας πανδημίας.

Και η βαρεμάρα είναι απαραίτητη

Δεν υπάρχει λόγος να αγωνιάς όταν το παιδί δεν είναι απασχολημένο με κάτι. Η βαρεμάρα είναι απαραίτητη για να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει. Αυτό το βοηθά να σκέφτεται και να φαντάζεται πράγματα, γεγονός που το κάνει πιο αποτελεσματικό όταν κληθεί να δώσει μία δημιουργική λύση.