ΤΟΚΕΤΟΣ

Η Εριέττα Κούρκουλου για τον τοκετό: «Να έχω το δικαίωμα να γεννήσω όπως θέλω εγώ»

Instagram.com/eriettakourkouloulatsi

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση έχει εδώ και καιρό μετατρέψει τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram σε μία πλατφόρμα μέσω της οποίας μοιράζεται τις σκέψεις της και τη στάση ζωής της σε μερικά πολύ σημαντικά «κεφάλαια» της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως είναι η μητρότητα.

Η κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου μοιράστηκε μέσω του Instagram το δικό της απαιτητικό ταξίδι προς τη στιγμή που η μητρότητα έγινε μέρος της καθημερινότητάς της. Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση απέκτησε τον γιο της, Νίκο τον Μάρτιο του 2022. Είχε προαναγγείλει αναρτώντας την πρώτη του φωτογραφία ότι κάποια στιγμή θα μιλούσε πιο εκτεταμένα για την εμπειρία του τοκετού.

Το έκανε, λοιπόν, με μία μακροσκελή ανάρτηση που αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε μητέρας να έχει τον τοκετό που θέλει εκείνη. Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, μίλησε για μία ακόμα φορά για την ανάγκη να ενημερώνονται οι μέλλουσες μητέρες για τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, ενώ αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία με τη γέννηση του γιου της. Παράλληλα έκανε το δικό της σχόλιο για νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

«Να έχω το δικαίωμα να γεννήσω όπως θέλω εγώ! Απλό δεν ακούγεται; Αυτονόητο ίσως. Και όμως στην χώρα μας δεν είναι!», έγραψε αναρτώντας μία φωτογραφία της από τις ώρες πριν τη γέννηση του γιου της, η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.

«Όταν με ρωτούσαν αν φοβάμαι την γέννα, έλεγα “όχι, απλά ανυπομονώ να τον γνωρίσω”», σημείωσε ξεκινώντας να αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία η νέα μητέρα. Με την ανάρτησή της, θέλησε να «φωτίσει» τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μαίες στην εμπειρία του τοκετού για κάθε γυναίκα. «Ένας λόγος γι’αυτό, ήταν ότι από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι το σώμα μου έχει φτιαχτεί για να γνωρίζει πώς να φέρει έναν άνθρωπο στον κόσμο και ο δεύτερος, ήταν ότι είχα στο πλευρό μου δυο υπέροχες μαίες που το πίστευαν και εκείνες», συμπλήρωσε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ήθελε να γεννήσει στο σπίτι της, ωστόσο, αυτό δεν έγινε εφικτό. «Μπορεί τελικά να μην γέννησα στο σπίτι όπως αρχικά ήθελα, αλλά είχα την τύχη να με καθοδηγήσουν αυτές οι γυναίκες μέχρι να πάρω τον γιο μου στα χέρια μου, και μαζί με τον άντρα μου να διαπραγματεύονται την ώρα του τοκετού τα θέλω μου με τους υπεύθυνους, που έχουν μάθει να ακολουθούν μια διαδικασία (ενώ η κάθε γέννα είναι εντελώς διαφορετική)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι τόσο τυχερές», σχολίασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση. «Ακόμα και εκείνες που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, την ώρα του τοκετού αντιμετωπίζονται σαν να μην γνωρίζουν το ίδιο τους το σώμα και παρασύρονται σε μια δυσάρεστη, τυποποιημένη διαδικασία», συμπλήρωσε.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, το 2014 ο μέσος όρος των φυσιολογικών τοκετών στη χώρα μας ήταν 15.3%, ανέφερε παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία. «Στις χώρες του εξωτερικού λοιπόν, οι γυναίκες (χαμηλού κινδύνου – γιατί δεν είμαστε αφελής, ούτε υποτιμάμε τον σπουδαίο ρόλο των γυναικολόγων όταν υπάρχουν επιπλοκές), έχουν το δικαίωμα να γεννήσουν σε Κέντρα Φυσικού Τοκετού, τα οποία είναι ανεξάρτητα και λειτουργούν μαιοκεντρικά», συμπλήρωσε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.

Η ίδια μίλησε στη συνέχεια για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η ίδια διαφωνεί και εξηγεί το γιατί. «Το νομοσχέδιο που προτείνει δυστυχώς σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, θέτει τα κέντρα αυτά κάτω από την διεύθυνση των ιατρών – γυναικολόγων, αναιρώντας τον σκοπό της δημιουργίας τους», σημείωσε.

«Ως γυναίκες και μητέρες, ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε για το δικαίωμα που έχουμε σε μια όμορφη και προσωποποιημένη εμπειρία, την σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας», κατέληξε στην ανάρτησή της η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.