ΠΑΙΔΙ

Οι φράσεις που μεγαλώνουν παιδιά με πραγματική αυτοπεποίθηση

iStock

Όπως έχουμε πει ξανά, οι γονείς επιδρούν καθοριστικά στο μέγεθος της αυτοπεποίθησης των παιδιών τους. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν είτε να την χτίσουν, είτε να την γκρεμίσουν.

Τι είναι οι θετικές επιβεβαιώσεις και πώς μπορούν να χτίσουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι απλώς θετικές δηλώσεις που λες στον εαυτό σου (ή στο παιδί σου) κάθε μέρα. Αυτή η μικρή επένδυση στη θετική σκέψη μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία κάποιου και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα παιδιά καθώς χτίζουν την εικόνα του εαυτού τους και μαθαίνουν πώς να περιηγούνται στα συναισθήματά τους.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ως άνθρωποι πιστεύουμε αυτά που μας λένε. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι αν πεις στο παιδί σας ότι είναι «κακό», είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθεί αναλόγως. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο τα παιδιά που λαμβάνουν θετικές επιβεβαιώσεις, είναι πιθανό να ενεργούν με τρόπους που ενισχύουν αυτές τις σκέψεις.

Οι ειδικοί επίσης υποστηρίζουν, ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις επηρεάζουν τόσο τις συνειδητές, όσο και τις υποσυνείδητες περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την «εσωτερική φωνή» του καθενός. Αυτή η εσωτερική φωνή, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στην καθημερινότητά μας

Με άλλα λόγια, αν κάτι πάει στραβά, η εσωτερική φωνή σου, είναι εκείνη που θα σε κατευθύνει στο πώς θα ανταποκριθείς σε μία έντονη συναισθηματική κατάσταση με έλεγχο και πρόθεση.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για το οποίο τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον βοήθεια, μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Οι θετικές επιβεβαιώσεις διαμορφώνουν την εσωτερική φωνή του παιδιού και διευκολύνουν την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων αυτορρύθμισης, όπως είναι η αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται καθημερινά

Οι φράσεις που μεγαλώνουν παιδιά με αυτοπεποίθηση Pexels

Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνεις πέντε λεπτά σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.

Εάν το παιδί δυσκολεύεται να επιλέξει επιβεβαιώσεις ή εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πιστεύεις ότι το παιδί σου χρειάζεται πραγματικά να ακούσει εκείνη την ημέρα, μη διστάσεις να προτείνεις μια επιβεβαίωση. Κατά γενικό κανόνα, οι επιβεβαιώσεις που σχετίζονται με τη ζωή του παιδιού σου έχουν περισσότερο νόημα.

Για παράδειγμα, εάν βρίσκεσαι στη διαδικασία ενός διαζυγίου, μπορείτε να προτείνεις στο παιδί σας να πει, «και οι δύο γονείς μου με αγαπούν ακόμα κι αν δεν ζουν πια μαζί». Τώρα που ξέρεις τι να κάνεις, ακολουθεί μια λίστα με θετικές επιβεβαιώσεις που θα βοηθήσουν το παιδί σου να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στη ζωή του.

Φράσεις που χτίζουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά

 1.  Έχω πολλά ταλέντα
 2. Δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος για να είμαι άξιος.
 3. Το να κάνω λάθη με βοηθά να μεγαλώσω.
 4. Είμαι καλός στην επίλυση προβλημάτων.
 5. Δεν φοβάμαι μια πρόκληση.
 6. Είμαι έξυπνος.
 7. Είμαι ικανός.
 8. Είμαι καλός φίλος.
 9. Με αγαπούν γι’ αυτό που είμαι.
 10. Θυμάμαι ότι τα άσχημα συναισθήματα, έρχονται και φεύγουν.
 11. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου.
 12. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου είναι σημαντικά.
 13. Είμαι μοναδικός και ξεχωριστός.
 14. Μπορώ να είμαι διεκδικητικός χωρίς να είμαι επιθετικός.
 15. Μπορώ να υπερασπιστώ αυτό που πιστεύω.
 16. Ξέρω το σωστό από το λάθος.
 17. Αυτό που μετράει είναι ο χαρακτήρας μου, όχι η εμφάνισή μου.
 18. Δεν χρειάζεται να είμαι δίπλα σε κανέναν που με κάνει να νιώθω άβολα.
 19. Μπορώ να μιλήσω όταν κάποιος φέρεται άσχημα σε άλλο άτομο.
 20. Μπορώ να εργαστώ σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου.