ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: 7 μήνες αφού έγινε μαμά, μιλά για το «σοκ» που θα μπορούσε να είχε γλιτώσει

Papadakis Press/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση έγινε μαμά πριν από 7 μήνες, τότε που έφερε στον κόσμο τον γιο της Νίκο, τον οποίο υποδέχτηκε ευτυχισμένη, μαζί με τον σύζυγό της, Βύρωνα Βασιλειάδη. 7 μήνες μετά τη στιγμή του ερχομού του Νίκου στον κόσμο, η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση με μία μακροσκελή ανάρτησή της, μιλά για τους διαφορετικούς ρόλους που υιοθετούν η ίδια και ο σύζυγός της, η μαμά και ο μπαμπάς του γιου της.

«Μαμά» ήταν ο τίτλος που έδωσε στην ανάρτησή της στο Instagram, την οποία συνόδευσε από την εικόνα 4 γυναίκων που περπατούν στη φύση. Ο ρόλος της μαμάς, όπως τον γνώρισε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, την έκανε να χάσει τον εαυτό της και να τον ξαναβρεί. Κι όλα όσα έμαθε αυτούς τους 7 μήνες, τα μοιράστηκε με όλες μας.

«Μακάρι να είχα ακούσει την αγαπημένη μου ψυχολόγο όταν με διόρθωνε κάθε φορά που της έλεγα ότι “είμαστε έγκυος” ή “κάναμε μια εξέταση”.
Μακάρι να την άκουγα, όταν μου έλεγε ότι “εγώ είμαι έγκυος” και ότι “εγώ θα γεννήσω”, όχι ο Βύρων», έγραψε αρχικά η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση στη δημοσίευσή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Βλέπετε, μπορεί να ζούμε στην εποχή της ισότητας και να εξυπακούεται ότι γυναίκες και άνδρες είμαστε ίσοι. Πολλές φορές όμως, ξεχνάμε ότι ενώ είμαστε ίσοι, δεν είμαστε ίδιοι», συμπλήρωσε. Η Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση συνειδητοποίησε, όπως έγραψε, ότι «Η μαμά και ο μπαμπάς δεν έχουν τον ίδιο ρόλο, ειδικά στους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού. Μακάρι να μου το είχε πει κάποιος αυτό νωρίτερα…».

«Ίσως να είχα γλιτώσει το σοκ που έπαθα όταν επέστρεψε ο άντρας μου στο γραφείο μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του Νίκου και ξαφνικά έπεσε όλη η ευθύνη αυτού του υπέροχου πλάσματος πάνω μου», ανέφερε στη συνέχεια η νέα μητέρα. «Ίσως να μην ένιωθα ότι η ζωή μου σταμάτησε, ενώ όλων των υπολοίπων οι ζωές συνεχίζονταν κανονικά. Ίσως να ήμουν πιο προετοιμασμένη», συμπλήρωσε.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση βίωσε μία εμπειρία που μέχρι να τη βιώσει οποιοσδήποτε είναι ένα μεγάλο άγνωστο κεφάλαιο. Όσο προετοιμασμένος κι αν είναι κανείς, μάλλον τελικά όσα νιώθει αφού το ανοίξει, θα είναι πρωτόγνωρα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η «έκπληξη» δεν κρατά για πάντα. Τουλάχιστον για την Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ένα διάστημα 7 μηνών ήταν αρκετό για να βρει ξανά τους ρυθμούς της.

«Σήμερα, σχεδόν 7 μήνες μετά, μπορώ να πω ότι έχω βρει τον ρυθμό μου – τον νέο ρυθμό, γιατί ο παλιός χάθηκε και αυτό είναι λογικό. Αν είσαι νέα μανούλα, να είσαι σίγουρη ότι θα ξαναβρείς τον εαυτό σου και ότι δεν χρειάζεται να βιαστείς για να γίνει αυτό», έγραψε η ίδια στο Instagram post της.

Κι έκλεισε με μία συμβουλή, που άντλησε από τη δική της προσωπική εμπειρία και μοιράστηκε με όλες τις νέες μητέρες εκεί έξω. «Όσο για τις ημέρες που αισθάνεσαι ότι είσαι η μόνη στον κόσμο που το βιώνει αυτό, μια βόλτα στη φύση με μια, δύο, ή αν είσαι τόσο τυχερή – τρεις νέες μανούλες, θα σε πείσει σίγουρα για το αντίθετο», έγραψε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στις γυναίκες της φωτογραφίας είναι και η ίδια.

 

Με αυτή την αφορμή να σε ενημερώσω ότι η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων υπάρχει ακόμα έντονα στο ζήτημα της γονεϊκότητας. «Μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού οι γυναίκες ακόμα περνούν περισσότερο χρόνο απασχολούμενες με τη φροντίδα του και τις δουλειές του σπιτιού και λιγότερες απασχολούμενες σε αμειβόμενη εργασία, ενώ για τους άντρες λίγα αλλάζουν σχετικά με το ωράριο εργασίας τους. Αυτό ισχύει και για τις χώρες με προοδευτικές οικογενειακές πολιτικές και που στηρίζουν έντονα την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων», ανέφερε το Podcast “Τι ξέρουμε για την ανισότητα” του Πανεπιστημίου Cornell που βασίστηκε σε έρευνες.

Η ανισότητα παρατηρείται στον χρόνο που οι μητέρες και οι πατέρες περνούν με τα παιδιά τους, αλλά και όσα κάνουν με αυτά. Σύμφωνα με τις έρευνες του Πανεπιστημίου, οι πατέρες συχνότερα απασχολούν τα παιδιά τους αναλαμβάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες, ενώ οι μητέρες απασχολούνται με τη βασική τους φροντίδα, όπως το να τα ταΐσουν, να τα κάνουν μπάνιο, να τους μαγειρέψουν, να καθαρίσουν τον χώρο, να τα κοιμήσουν. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές προκαλούν μεγαλύτερο στρες και κούραση στις μητέρες, παρά στους πατέρες.