ΠΑΙΔΙ

Επιστροφή στο σχολείο με τον πιο πολύτιμο σύμμαχο, το νερό

PEXELS

Τι σημαίνει ο Σεπτέμβριος για σένα; Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, επιστροφή στις μικρές ρουτίνες της καθημερινότητας. Για το παιδί σου σημαίνει κυρίως ένα πράγμα: Επιστροφή στο σχολείο. Η εποχή που τα θρανία το καλούν και πάλι είναι εδώ. Κι εσύ καλείσαι να φροντίσεις να έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη σχολική χρονιά που αρχίζει. Η καθημερινή προετοιμασία περιλαμβάνει τσάντα, μολύβια, τετράδια, κολατσιό και φυσικά το απαραίτητο για όλα, το νερό του.

Εσύ γνώριζες ότι στα κύτταρά μας υπάρχει από 70 μέχρι και 90% νερό; Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο ζωτικής σημασίας σύμμαχος είναι το νερό για την υγεία των παιδιών. Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες στο σχολείο μαθαίνοντας αλλά και παίζοντας και τελικά είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από νερό. Επιπλέον η επαρκής κατανάλωση νερού έχει φανεί ερευνητικά ότι βοηθά τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών και άρα τη σχολική τους απόδοση.

Επαρκής ενυδάτωση = καλύτερες σχολικές επιδόσεις και καλύτερη ψυχολογία

Η έρευνα της Dr. Emma Derbyshire του Πανεπιστημίου Manchester Metropolitan έδειξε για παράδειγμα ότι τα παιδιά που κατανάλωναν εμφιαλωμένο νερό στις συνιστώμενες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ποσότητες, είχαν αυξημένες γνωστικές ικανότητες, οπτική μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση σε σχέση με τα παιδιά που έπιναν λιγότερο νερό.

Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις μέσα από σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι η αφυδάτωση κατά 2% στο βάρος του σώματος οδηγεί σε σημαντική μείωση της βραχείας και μακροπρόθεσμης μνήμης καθώς και στους χρόνους αντίδρασής στα ερεθίσματα.

Σε ό,τι αφορά την ψυχολογία ενός παιδιού έρευνα του 2011 σε μαθητές ηλικίας 7- 9 ετών έχει δείξει ότι η μη επαρκής ενυδάτωση έπαιζε ρόλο σε μία σειρά από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που παρουσίαζαν τα παιδιά όπως;

  • Άγχος
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και επιμονής σε μία εργασία
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Πτωχή βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • Μικρός χρόνος συγκράτησης της προσοχής.

Μελέτη του 2015 σε προηγούμενες έρευνες έδειξε ότι σε κάθε μία η διάθεση επηρεαζόταν αρνητικά από την αφυδάτωση. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση σε παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Connecticut, επηρέαζε τη διάθεσή τους και αύξανε την αίσθηση έντασης και άγχους.

Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης σε σχέση με τους ενήλικες, όπως έχει φανεί επίσης ερευνητικά. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί το να φροντίζεις καθημερινά να παίρνει το νερό του στο σχολείο είναι σημαντικό ζήτημα. Το ποιο νερό όμως θα καταναλώσει το παιδί σου, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το πόσο.

Η ποιότητα του νερού και τα παιδιά

Η ανθρώπινη δραστηριότητα όλα τα χρόνια παρουσίας μας στον πλανήτη, τον έχει επιβαρύνει κι αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Έχει επιβαρύνει και την ποιότητα του νερού καθώς τα πάντα σε αυτή τη Γη συνδέονται. Η δικιά μας βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα μπορεί να αποτυπώνεται στην αλλαγή της ποιότητας του νερού που βρίσκεται στο ποτήρι μας.

Τα νιτρικά άλατα είναι ισχυρά οξειδωτικά, δηλαδή ανεπιθύμητες ουσίες, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να περιέχονται στο νερό καθώς χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα στην εντατική γεωργία, ενώ μπορεί να απελευθερωθούν σε αυτό επίσης από διαρροή σηπτικής δεξαμενής που περιλαμβάνει υγρά απόβλητα, από κοπριά ζώων και από τη διάβρωση φυσικών κοιτασμάτων.

Είναι άγευστα, άχρωμα και άοσμα και η υπερβολική χρήση τους μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες καθώς μεταφέρονται σε αυτούς από τη βροχή ή το νερό άρδευσης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ίχνη τους στο νερό που πίνουμε. Οι επιπτώσεις τους στην υγεία εκτείνονται από γαστρικά προβλήματα, εξανθήματα και κνιδώσεις αλλά και άλλες σοβαρότερες ασθένειες κυρίως για τους μικρότερους ανάμεσά μας.

Τα νιτρικά, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τις έγκυες, τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Τα νιτρικά άλατα μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο κι αν για τους ενήλικες αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια επανέρχονται σχετικά γρήγορα στο φυσιολογικό επίπεδο δεν ισχύει το ίδιο για τα βρέφη που μπορεί να οδηγηθούν να παρουσιάσουν το σύνδρομο κυάνωσης, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Επιπλέον τα νιτρικά στο νερό έχουν συνδεθεί και με τις σχιστίες, τη δυσπλασία των άκρων κ.α.

Η απουσία νιτρικών απο το νερό που καταναλώνουν τα παιδιά (αλλά και εσύ) έχει μεγάλη σημασία. Κι ευτυχώς υπάρχει ένα νερό με σχεδόν μηδενικά νιτρικά.

Το καλύτερο νερό για βρέφη και νήπια

Στα βάθη των Καρπαθίων, μίας έκτασης 120 χιλίαδων τετραγωνικών χιλιομέτρων με τεράστια αποθέματα νερού, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητας ρέει το αγνό νερό της προστατευόμενης πηγής Bajenaru. Από εκεί συλλέγεται το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica στη σύσταση του οποίου θα βρεις σχεδόν μηδενικά νιτρικά άλατα. Το Φυσικά Ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica έχει παντελή έλλειψη νιτρικών, ενώ το Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica έχει σχεδόν μηδενικά νιτρικά (0.6 mg/l). Όπως καταλαβαίνεις, το φυσικό μεταλλικό νερό Kids AQUA Carpatica μπορεί να γίνει ο φυσικός σύμμαχος του παιδιού σου στη νέα σχολική χρονιά και σε όλη του την καθημερινότητα.

Αποτελεί το ιδανικό για βρέφη και μικρά παιδιά νερό λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα (Ασβέστιο 50.1 mg και Μαγνήσιο 15.5 mg/l). Παράλληλα το υψηλό pH του (7,94) το καθιστά φυσικώς αλκαλικό. Τι σημαίνει αυτό; Χάρη στη διέλευσή του μέσα από το πλούσιο υπέδαφος των Καρπαθίων, εμπλουτίζεται με σημαντική ποσότητα διττανθρακικών ιόντων, που είναι ευεργετικά για την πέψη καθώς μειώνουν την υπερβολική οξύτητα στο στομάχι.

Το φυσικό Μεταλλικό Νερό Kids AQUA Carpatica είναι φυσικώς πτωχό σε νάτριο, του στοιχείου δηλαδή που βρίσκεται στο αλάτι κάνοντας το και γι’ αυτό το λόγο ιδανικό για κατανάλωση από μικρά παιδιά και βρέφη, η πρόσληψη αλατιού από τα οποία πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

Πες «αντίο» στο βαρετό νερό

Ξέρεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κάνεις το παιδί σου να ακολουθήσει κάτι που πρέπει αν αυτό δεν εξάπτει καθόλου τη φαντασία του. Το φυσικό μεταλλικό νερό Kids AQUA Carpatica με την ευχάριστη εικονογραφημένη συσκευασία του θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, ενώ θα ενισχύσει και την αυτονομία του καθώς το μπουκάλι του έιναι έτσι σχεδιασμένο που επιτρέπει ακόμα και στα πιο μικρά χεράκια να το πιάνουν σταθερά και να μπορούν να πίνουν από αυτό.

Τα χαρούμενα χρώματα, τα σχέδια ζώων και το φιλικο design του θα λύσουν τα δικά σου χέρια στην προσπάθειά σου να πείσεις το παιδί σου να πάρει μαζί του το μπουκάλι του και να μην ξεχάσει να πιεί από αυτό κατά τη διάρκεια του σχολείου, αφού κάνει την κατανάλωση του νερού μία εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία.

Κεφάλαιο πρακτικότητα

Πόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει το «έργο» της ενυδάτωσης του παιδιού σου όταν το μισό από το νερό του τρέχει στα ρούχα του, το εκνευρίζει και δεν το διευκολύνει να πιει και να χαρεί; Πολύ. Υπάρχουν όμως λύσεις, όπως το ειδικό καπάκι της φιάλης Kids AQUA Carpatica που εμποδίζει τις διαρροές πάνω στα ρούχα του παιδιού σου.

Άλλωστε η σχεδόν πλήρης απουσία νιτρικών από τη σύστασή του αλλά και η πρακτικότητα της συσκευασίας Kids, είναι που έχουν δώσει ήδη στο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica για τα παιδιά την «ψήφο εμπιστοσύνης» των γονιών. Κάπως έτσι, προέκυψαν 3 από τα 88 βραβεία στη συλλογή της AQUA Carpatica, τα οποία δόθηκαν από τον θεσμό Loved By Parents.

Τα νερά AQUA Carpatica απέσπασαν 3 χρυσά βραβεία των Loved By Parents Awards, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία τους για τα παιδιά έχει εκτιμηθεί δεόντως από τους γονείς σε όλο τον κόσμο, που τα ψήφισαν ως τα αγαπημένα τους προϊόντα.

Τα 3 χρυσά βραβεία αφορούν τις κατηγορίες

  • Best Children Drink – AQUA Carpatica Kids Φυσικό Μεταλλικό Νερό
  • Best Buy Product of the Year – AQUA Carpatica Kids Φυσικό Μεταλλικό Νερό
  • Best Grocery Product – AQUA Carpatica Φυσικό Μεταλλικό Νερό