ΠΑΙΔΙ

Έλενα Ακρίτα: Τα κακά του σχολείου και μια σπουδαία συμβουλή για τους γονείς

Σύνθεση 24MEDIA/ Papadakis Press

Η Έλενα Ακρίτα επέστρεψε μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές και η επικαιρότητα είναι τέτοια που της προσφέρει άφθονο υλικό για σχολιασμό στο Podcast της στο NEWS24/7. Βασικοί θεματικοί πυλώνες στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας ήταν φυσικά ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και πώς τον αντιμετώπισαν τα ελληνικά Μέσα, αλλά και η επιστροφή στα σχολεία. Εμείς θα σταθούμε στο δεύτερο.

Στο 43ο επεισόδιο του podcast της, λοιπόν, η Έλενα Ακρίτα έχει να δώσει μια σπουδαία συμβουλή σε όλους τους γονείς των οποίων τα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο το Δευτέρα.

Η δημοσιογράφος θυμάται όλα αυτά τα «ωραία» που λέγαμε όταν ήμασταν μικροί, «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, που μας υποχρέωναν παλιά, αλλά ακόμα και τώρα να λέμε. Τι καλά που άνοιξε το αγαπημένο μου σχολείο, θα δω τους αγαπημένους μου συμμαθητές και την αγαπημένη μου δασκάλα και θα μάθω πολλά γράμματα. Αυτά εξωραΐζαν τότε, την πρώτη 12ετία της ζωής μας, αυτή την καταπιεστική, δυστοπική δεκαετία, όχι μόνο στη δική μου την εποχή και την εποχή του γιου μου, αλλά και στη δική σας, τώρα. Το πρωινό ξύπνημα, η κατήφεια, η μούρη μέχρι το πάτωμα κι εκείνο το υπέροχο το “μαμά, άσε με να κοιμηθώ πέντε λεπτά ακόμα” και πόσο γρήγορα περνούσαν αυτά τα πέντε λεπτά», αναφέρει η Έλενα Ακρίτα.

Και συνεχίζει για να αποκαλύψει κάτι που ίσως δεν έχουν στο μυαλό τους όλοι οι γονείς. Κάτι που πολλές φορές μπορεί να ξεχνάμε και να μην σκεφτόμαστε κάθε φορά που φεύγει το παιδί για το σχολείο. Μήπως εκείνο, δεν περνάει τελικά τόσο καλά; Ας δούμε, τι λέει η Έλενα Ακρίτα.

«Ούτε τα δικά μου χρόνια στο σχολείο δεν απόλαυσα, ούτε και ο γιος μου, τα δικά του. Παρόλο που δεν είχαμε βαριά περιστατικά. Δεν αντέχεται, είναι βαρύ. Σκεφτόμουν την Κυριακή το βράδυ τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, και κυρίως τα παιδιά αυτά που προέρχονται και θα πάνε σε ένα σχολείο κακοποιητικό. Σε ένα σχολείο όπου υπάρχει ο σχολικός εκφοβισμός, το bullying.

Υπάρχει ένα παιδάκι που είναι πιο μικρό, πιο αδύναμο, πιο “φτωχό”, που φοράει γυαλάκια, που είναι διαφορετικό, που είναι γκέι που είναι οτιδήποτε, το τι τρομοκρατία θα υποστεί αυτό το παιδί. Και σκεφτόμουν αυτή τη νύχτα της Κυριακής, πριν την πρώτη Δευτέρα του σχολείο.

Σας παρακαλώ θωρακίστε τα παιδιά σας από το bullying, είτε είναι δυνάμει θύτες, είτε είναι δυνάμει θύματα. Μάθετέ τα να μην κακοποιούν και να μη χλευάζουν. Μάθετε να κρατάνε βουλωμένο το στοματάκι τους όταν είναι να πει τέτοια βατράχια. Και μάθετε αν μη τι άλλο στα παιδιά σας όταν είναι μικρά και ανυπεράσπιστα ακόμα, το παραμικρό ψήγμα bullying κι αν δεχτούν, να έρθουν αμέσως και να σας το πούνε. Ό,τι κι αν είναι. Για να δείτε μαζί με το παιδί πια, πώς θα το διαχειριστείτε.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ένα παιδί το οποίο καταθέτει την εμπειρία του από το bullying μπορεί να το πούνε και “ρουφιανάκι” στο σχολείο. Θέλει μεγάλη προσοχή και ευαισθησία. Μην επαναπαύεστε. Καλώς ή κακώς, τα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο, είναι επιλογή μας. Όπως είναι και τα παιδιά που υιοθετούμε. Πρέπει να είμαστε πάνω, κοντά και δίπλα στο παιδί μας. Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.», ανέφερε η Έλενα Ακρίτα κλείνοντας.