ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Αυτό το αγόρι τρώει ξύλο στο σχολείο γιατί φοράει καλσόν. Η μαμά του κάνει τη διαφορά

Instagram.com/juliensoutfits

Ο Julien είναι 6 ετών κι ανάμεσα σε όσα κάνει ένα 6χρονο, εκείνος έχει αποφασίσει να φοράει ρούχα με στιλ. Έχει αίσθηση της μόδας και η μαμά του το έχει αναγνωρίσει αυτό. Έτσι ο 6 ετών Julien έχει αποκτήσει τον δικό του λογαριασμό στο Instagram, με όνομα Julien’s Outfits, όπου η μητέρα του μοιράζεται τις ενδυματολογικές επιλογές του. Μέχρι που οι ενδυματολογικές επιλογές του, άρχισαν να γίνονται «πρόβλημα» για τους γύρω του. Ο Julien δέχτηκε bullying επειδή αγαπά τα καλσόν.

Όπως συνήθως συμβαίνει στον κόσμο των περισσότερων 6 ετών κατοίκων αυτού του πλανήτη, τα πράγματα δεν έχουν ταμπέλες. Κάπως έτσι τα καλσόν στα μάτια του δεν είναι ένα ρούχο «γυναικείο» γιατί τα ρούχα άλλωστε δεν έχουν φύλο. Θέλησε, λοιπόν, να πάει στο σχολείο φορώντας καλσόν. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει θύμα bullying. Η μητέρα του κατέγραψε τα αποτελέσματα και δημοσίευσε στο Instagram πρώτη φορά έναν μη χαμογελαστό Julien. Έναν Julien που θέλησαν να τον «μάθουν» τι σημαίνουν τα στερεότυπα και οι ταμπέλες. Και δυστυχώς αυτή την «εκπαίδευση» δεν θέλησαν να του την προσφέρουν μόνο οι συμμαθητές του. Θέλησε να τον νουθετήσει σχετικά και ο/η δάσκαλός του. Τα καλσόν έχουν φύλο και δεν είναι το ανδρικό, όπως πληροφορήθηκε ενώ του ασκούσαν bullying οι συμμαθητές του, ο Julian. Το ίδιο πληροφορήθηκε και η μητέρα του, από τη δασκάλα του.

«Ο γλυκός μου Julien, που αγαπά να πειραματίζεται με διαφορετικά outfits, αποφάσισε να πάει στο σχολείο σήμερα φορώντας κολάν. Στο πρωινό διάλειμμα έλαβα ένα τηλεφώνημα από το σχολείο στο οποίο μου είπαν ότι του είχαν ασκήσει bullying και τον έσπρωξε κάποιο άλλο παιδί. Η μύτη του αιμορραγούσε και το κεφάλι του είχε ένα μεγάλο χτύπημα. Οι δάσκαλοί του μού είπαν ότι τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν και ότι δεν θα έπρεπε να ξαναφορέσει κολάν στο σχολείο ξανά», έγραψε η μητέρα του στο Instagram.

«Αν κάθε φορά που ένα παιδί δέχεται bullying για τα ρούχα του, τού λέμε να συμβιβαστεί, απλά ενισχύουμε το πρόβλημα. Ραγίζει η καρδιά μου για τον Julien. Νομίζω ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα», επεσήμανε η μητέρα του κλείνοντας το post της με το hashtag #weartights.

Σου θυμίζει κάτι όλο αυτό; Θα στο φέρω σε μία άλλη αναλογία, μία που την έχεις βιώσει είτε είσαι μαμά είτε δεν είσαι, απλά και μόνο επειδή είσαι γυναίκα. «Κι εσύ τι φόραγες;», αυτή η ερώτηση που έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας μαζί με τη νουθεσία του «μην τυχόν και προκαλέσεις», αποτυπώνει ακριβώς το πρόβλημα που διαπίστωσε η μαμά του Julien. Το θύμα της βίας δεν προκαλεί, δεν φταίνε τα ρούχα του, η στάση του σώματός του, το γεγονός ότι ανέπνεε. Ο δράστης την ασκεί γιατί του επιτρέπεται από όλα τα «μα σε προκάλεσε» να το κάνει.

Στον κόσμο των παιδιών, οι μεγάλοι είναι εκείνοι που επιφορτίζονται με το να τα βοηθούν να σπάνε τα στερεότυπα που τα εγκλωβίζουν κοινωνικά, να τα βοηθούν να παραμένουν ανοιχτά απέναντι στον κόσμο, να μην βλέπουν σύνορα, χρώματα, ρούχα παρά μόνο συνανθρώπους τους. Να τα βοηθούν όταν δέχονται bullying επειδή φορούν καλσόν να καταλάβουν ότι δεν φταίνε. Και στην περίπτωση του Julien οι μισοί μεγάλοι αποτυγχάνουν. Οι άλλοι μισοί είναι η μαμά του. Και μέχρι το χαμόγελό του να επανέλθει στα χείλη του, ακολουθούν μερικές παλιότερες αναρτήσεις από τον 6χρονο με τη μοναδική αίσθηση του στιλ.