ΠΑΙΔΙ

9 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να λένε οι γονείς στα παιδιά

iStock

«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Μια αλήθεια που ισχύει σε κάθε περίπτωση, αλλά πολύ περισσότερο όταν οι γονείς μιλάνε στα παιδιά τους.

Με τα παιδιά, οι λέξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά αν οι γονείς δεν είναι προσεκτικοί. Η δύναμη που έχουν, έστω και αν ξεφεύγουν απρόσεκτα, είναι μεγάλη. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ οι γονείς να λένε στα παιδιά τους.

1. «Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν τον/την…;»

. Η δύναμη που έχουν, έστω και αν ξεφεύγουν απρόσεκτα, είναι μεγάλη. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ οι γονείς να λένε στα παιδιά τους. Pexels

Οι συγκρίσεις είναι τοξικές και δεν εξυπηρετούν κανένα θετικό σκοπό. Το να συγκρίνεις το παιδί σου με το αδελφάκι του ή έναν φίλο, το καταστρέφει και το κάνει να νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλό ή ότι δεν μετράει. Αντιμετώπισε κάθε παιδί ως ξεχωριστό.

2. «Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή»

Όταν λέμε, «Δεν έχω χρόνο», αυτό που λέμε πραγματικά είναι, «Αυτό που κάνω είναι πιο σημαντικό από αυτό που χρειάζεσαι» ή «Υπάρχει κάτι άλλο που θα προτιμούσα να κάνω». Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί θα καταλαβαίνει ότι ουσιαστικά το απορρίπτεις. 

3. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις»

Αυτό που ακούει το παιδί σου εδώ είναι «Δεν πιστεύω σε σένα». Το να ξέρει ένα παιδί ότι πιστεύεις στις δυνατότητες του, του δίνει δύναμη, κουράγιο, κίνητρο, επιμονή και πολλά άλλα. Αν αφαιρέσεις αυτή την πεποίθηση, η ζημιά θα είναι τεράστια. Χωρίς να χρειάζεται να δώσεις στο παιδί σου ψεύτικες ελπίδες, πρέπει πάντα να τα ενθαρρύνεις στους στόχους τους.

4. «Με απογοήτευσες»

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν λάθη. Όλοι κάνουμε. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να μάθει μέσα από τα λάθη του, αντιμετώπισέ τα με ψυχραιμία και χωρίς να τα φορτώνεις ενοχές. Η «ετικέτα» της αποτυχίας είναι ένα βαρύ φορτίο και τα περισσότερα παιδιά δεν το αντέχουν.

5. «Μην είσαι τόσο ευαίσθητος/η»

Δεν πρέπει ποτέ να το λέμε αυτό σε αγόρι ή κορίτσι. Αλλά, ειδικά για ένα αγόρι, ουσιαστικά σημαίνει ότι «δεν έχεις ό,τι χρειάζεται για να είσαι άντρας» και μπορεί να το βλάψει μέχρι τον πυρήνα του για αρκετό καιρό. Το να πεις στον γιο σου ότι «κλαίει σαν κοριτσάκι» μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

6. «Χαζό είσαι;»

Είναι από τις φράσεις εκείνες που ακόμα και άθελα σου, μπορεί να κάνεις μεγάλη ζημιά. Ιδιαίτερα όταν την χρησιμοποιείς συχνά ή σαν «αστειάκι». Δεν είναι.

7. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά;»

Είναι γενικά επικίνδυνο να χρησιμοποιείς «βαριές» λέξεις όπως πάντα, ποτέ ή οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο. Κι όταν μιλάμε για την ψυχολογία των παιδιών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απαιτητικά.

8. «Γιατί δεν μπήκες στην ομάδα;»

Ίσως ένα παιδί προσπάθησε πολύ σκληρά για να μπει σε μια ομάδα, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλά κατέληξαν εκτός. Το παιδί είναι πιθανότατα ήδη απογοητευμένο, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται κανένας να ρίξει αλάτι στην πληγή. Αντίθετα, πρέπει να επαινείται για το ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε.

9. «Γιατί δεν πήρες καλύτερο βαθμό;»

Όταν λες κάτι τέτοιο, ένα παιδί ουσιαστικά ακούει: «Τίποτα από όσα κάνω δεν είναι αρκετά καλό για τη μαμά ή τον μπαμπά μου». Εάν τα παιδιά κάνουν το καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να τα επαινούμε. Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθήσουμε να βρουν κίνητρα για να ξαναπροσπαθήσουν την επόμενη φορά.