ΠΑΙΔΙ

5 πράγματα που κάνουν οι γονείς των χαρούμενων παιδιών

Pexels

Όταν κάποιος γίνεται γονέας, το παιδί του γίνεται η απόλυτη προτεραιότητά του. «Να μην του λείψει τίποτα» είναι αυτό που ακούμε τους περισσότερους γονείς να λένε, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον καθένα. Μάλιστα, πολλοί δίνουν στα παιδιά παραπάνω από όσα χρειάζονται και τα υπερφορτώνουν με δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να χάνουν την ουσία στο τι θέλει ένα παιδί. Μεταξύ των επιθυμιών του είναι σίγουρα και ο χρόνος του.

Και πράγματι, αν παρατηρήσεις τα παιδιά, αυτά έχουν πολύ άγχος στο να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες και το σχολείο, από πολύ μικρή ηλικία. Αν θες να είναι το παιδί σου χαρούμενο, αρκεί να παρατηρήσεις, ότι η ευτυχία του βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα. Ακολουθούν 5 πράγματα που κάνουν οι γονείς των χαρούμενων παιδιών.

Παίζουν με τα παιδιά τους

Το παιχνίδι είναι η γλώσσα επικοινωνίας του παιδιού. Απόλαυσε ευχάριστο χρόνο παίζοντας μαζί του σε πάρκα, σε κάποιο ομαδικό σπορ, επιτραπέζια, ζωγραφίζοντας ή οτιδήποτε άλλο σκεφτεί. Όταν ο γονέας παίζει μαζί του, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή του.

5 πράγματα που κάνουν οι γονείς των χαρούμενων παιδιών Pexels

Επιτρέπουν στο παιδί τους να κάνει πράγματα για τον εαυτό του

Αυτό θα δώσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Αν και είναι δύσκολο, αυτός είναι ο τρόπος για να μάθει, ότι και να κάνει λάθη αυτό είναι εντάξει. Σκέψου την πρώτη φορά που έφτιαξες κάτι με επιτυχία, χωρίς τη βοήθεια του γονέα σου. Ίσως, χρειάστηκαν μερικές φορές για να γίνει σωστά, αλλά όταν τα κατάφερες, ένιωσες καλά. Αυτή η αίσθηση θα βοηθήσει αργότερα το παιδί, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Θέτουν όρια 

Δεν χρειάζεται να είσαι ο γονιός που λέει «ναι» σε όλα. Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, αλλά ούτε να διαβάζουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να βγαίνουν σε ορισμένα πράγματα εκτός προγράμματος. Η πειθαρχία στο μέλλον θα είναι σύμμαχός τους. Δεν πειράζει αν στενοχωρηθούν μαζί σου. Αργότερα, θα υπάρξει ευγνωμοσύνη γι’ αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, καλό είναι να ενημερώσεις το παιδί για τα οφέλη που υπάρχουν όταν τηρεί ένα πρόγραμμα, ώστε να νιώθει ασφάλεια.

Διαβάζουν στο παιδί τους

Τι πιο τρυφερό, από το να του διαβάσεις ένα βιβλίο λίγο πριν την ώρα του ύπνου; Μπορείς να το κάνεις σαν ρουτίνα και θα παρατηρήσεις αργότερα ότι και εκείνο θα έχει την ανάγκη να του διαβάσεις. Ιδανικά άφησε το να επιλέξει εκείνο το μυθιστόρημα που θα διαβάσετε.

Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους

Τα παιδιά είναι αλήθεια ότι παρατηρούν τα πάντα. Πόσο μάλλον τους γονείς τους. Ως γονιός, είναι εύκολο να βάζεις τον εαυτό σου τελευταίο, αλλά μην ξεχνάς ότι παρατηρεί και είσαι παράδειγμα για εκείνο και όποιος σέβεται, οφείλει να σέβεται πρώτα τον εαυτό του. Ακόμα και όταν το πρόγραμμά σου είναι γεμάτο, προσπάθησε να αφιερώσεις έστω και μερικά λεπτά σε κάτι που σε χαροποιεί. Είτε αυτό είναι ένα αφρόλουτρο, μια βόλτα ή η παρακολούθηση μίας ταινίας.