LIFE
SPONSORED

Για τη Ζωή Δημητράκου η φροντίδα για το περιβάλλον είναι η συνέχεια της φροντίδας μας για τον εαυτό μας

Μήπως, ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον με την ίδια φροντίδα που δείχνουμε στον εαυτό μας, την καλή μας φυσική κατάσταση και τη διατροφή μας;
Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις που απειλούν την ευημερία όλων μας. Ωστόσο, δεν είναι αργά για την ανάληψη ουσιαστικής ατομικής και συλλογικής δράσης, όσο κι αν αρχικά μας φαίνεται πως πρόκειται για… εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

To πρώτο που έχουμε να κάνουμε για να αλλάξει η στάση μας ως καταναλωτές, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η φροντίδα μας για το περιβάλλον είναι εφάμιλλη της φροντίδας μας για τον εαυτό μας. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Υιοθετώντας τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας και δίνοντας στα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια την ευκαιρία να γίνουν χρήσιμα ξανά! Με 5 απλά βήματα, ερχόμαστε πιο κοντά στον νέο zero waste τρόπο ζωής: αγοράζουμε με μέτρο, επαναχρησιμοποιούμε, επισκευάζουμε, ανακυκλώνουμε, μειώνουμε το αποτύπωμά μας. Ήρθε η ώρα να τον ακολουθήσουμε!

Αυτό αποτελεί και το νέο στοίχημα της Ζωής Δημητράκου, μιας γυναίκας που ξέρει πολύ καλά όχι μόνο τι σημαίνει φροντίζω τον εαυτό μου, αλλά και πώς να βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Ο νέος στόχος της Ζωής λοιπόν είναι να συνεισφέρει στην φροντίδα του περιβάλλοντος, μέσα από την σταδιακή αλλαγή της αντίληψης και της καθημερινής μας συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει η «πρέσβειρα» του πρώτου κινήματος κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, του Just Go Zero.

Με όραμα έναν καλύτερο κόσμο χωρίς απόβλητα, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και τα πάντα αξιοποιούνται, το Just Go Zero, το πρώτο κίνημα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, ήρθε για να σχεδιάσει και υλοποιήσει καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης με την «υπογραφή» της εταιρίας Polygreen. Το Just Go Zero, όπως μας το συστήνει η Ζωή Δημητράκου, μετατρέπει αυτά που μέχρι τώρα θεωρούμε ως καθημερινά απόβλητα σε λύσεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Το κίνημα κυκλικής οικονομίας Just Go Zero φέρνει επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας, αναπτύσσοντας μια νέα, υπεύθυνη και βιώσιμη πρακτική αξιοποίησης των υλικών που δεν μας είναι πια χρήσιμα. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και καθημερινή συμπεριφορά. Μάλιστα, απώτερος σκοπός είναι η μετάβαση σε έναν Zero Waste κόσμο, όπου δεν θα υπάρχουν σκισμένες σακούλες αποβλήτων ούτε κάδοι στους δρόμους, παρά μόνο συλλέκτες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ειδικότερα, η καινοτόμα πλατφόρμα της Polygreen αφορά την συλλογή, διαχείριση και ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών, πριν αυτά γίνουν απόβλητα, με διαχωρισμό στην πηγή, ενώ απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιους φορείς αλλά και σε εμάς τους καταναλωτές. Έχοντας ως αποστολή την αλλαγή κουλτούρας μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, η Ζωή Δημητράκου καλεί τον κόσμο να… «Just Go Zero» αλλά και τις εταιρίες να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να συμμετέχουν ενεργά, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε μια θετική αλλαγή.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως το Just Go Zero έχει ήδη καταγράψει μετρήσιμα αποτελέσματα μέσα από τη διαχείριση των αποτσίγαρων και την ανακύκλωση της γόπας τους, καθώς λειτούργησε πιλοτικά σε συνεργασία με επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης σε οργανωμένες παραλίες της Αττικής, με τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής αποτσίγαρων και παροχή ειδικά σχεδιασμένων δοχείων παραλίας (τασάκια). Από τις γόπες που συλλέγονται, η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί διαχωρίζονται από το υπόλοιπο σώμα της γόπας και οδηγούνται σε περαιτέρω διαχείριση για παραγωγή compost. Το φίλτρο, ως πλαστική ουσία, οδηγείται προς μηχανική ανακύκλωση και παράγεται δευτερογενής πρώτη ύλη προς όφελος της κυκλικής οικονομίας. Με την δράση αυτή, που έχει βραβευτεί στα Environmental Awards με το bronze βραβείο στην κατηγορία «Environmental Excellence to Public Sector», συλλέχθηκαν σχεδόν 515.000 γόπες προς επεξεργασία, ενώ πάνω από 450 εκατομμύρια λίτρα θαλασσινού νερού προστατεύθηκαν από πιθανή μόλυνση.