WATCHLIST

Yellowjackets: Η σειρά που θα σε φτάσει στα όριά σου, έχει και συνέχεια

Showtime

Η σειρά του Showtime που σαρώνει στο Rotten Tomatoes με το όχι και τόσο συνηθισμένο 100% rating-και που αποδεδειγμένα έπρεπε να έχεις ήδη ξεκινήσει- πήρε εισιτήριο για τη δεύτερη σεζόν. Ό,τι πιο λογικό μέσα στον εθιστικό παραλογισμό του Yellowjackets.

 

 

Το αποκαλούν «το νέο Lost» (ευτυχώς και κατά βάθος- δεν είναι, για την ώρα τουλάχιστον), ένα υβρίδιο εφηβικού “Gossip Girl” και βάναυσου “Alive” και το αποκωδικοποιούν ως την «απόλυτη τηλεοπτική αλληγορία που συμβολίζει την ολοκληρωτική μας συντριβή σαν κοινωνία». Θα πω ότι είμαι πιο πολύ με τη 2η- σαφώς πιο- ψύχραιμη τοποθέτηση και θα συμπληρώσω πως το Yellowjackets είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που ξεχωρίζει κυρίως για τον τρόπο που ξεφεύγει. Το κάνει ισορροπώντας τόσο απολαυστικά πάνω σε έναν σωρό από δυσοίωνα κι ακραία.

Yellowjackets: Το story

90s εδώ και μία ξακουστή στα μέρη της σχολική, εφηβική ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου παίρνει το εισιτήριο για το εθνικό πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι τα ξεχωριστά κορίτσια των Yellowjackets, μαζί με τον προπονητή τους και τους γιους του θα πρέπει να ταξιδέψουν αεροπορικώς για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το αεροπλάνο πέφτει στη μέση του πουθενά και το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Ο αγώνας για επιβίωση τώρα ξεκινά και θα κρατήσει 19 βασανιστικούς μήνες.

Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, συμβαίνει, κι ακόμα περισσότερα.

Η σειρά κάνει συνέχεια πίσω και μπρος- στο παρόν, παρακολουθώντας στενά εκείνες που επέζησαν. Ο (όποιος) πολιτισμός εναλλάσσεται με την αγριότητα, το καλό με το κακό, η εφηβεία με την ενηλικίωση. Κι όλα αυτά, ενώ στο background παίζει ένα υποδειγματικό playlist βγαλμένο από τα 90s. Όσες είχαν την τύχη (;) να επιβιώσουν, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Στην καρδιά της ιστορίας, οι 4 ηρωίδες, το πριν και το μετά τους και σημείωνε ονόματα όπως Juliette Lewis και Christina Ricci (καθόλου τυχαία η αναφορά).

Αν κάτι πρέπει να κρατήσεις, είναι πως ο κανιβαλισμός- στην κυριολεξία του- δεν είναι τελικά αυτός που μας απειλεί, αλλά είναι η αναπόφευκτη συνέπεια όταν οι ψυχολογικές σάρκες μας τρώγονται ξανά και ξανά, χρόνια ολόκληρα μέσα από διαβρωμένες φιλίες, λόγου χάρη. Καταραμένη εφηβεία. Αυτό ήταν αρκετά και το point των δημιουργών της σειράς, όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι: «Αυτά τα κορίτσια λυμαίνονταν το ένα το άλλο ήδη από το 1996». Είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, όπως ακριβώς υπαγορεύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησής μας.

Αλλά η ζωή και το Yellowjackets, συνεχίζεται

Η σειρά ολοκληρώνεται σε 10 επεισόδια και το τελευταίο θα προβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, άναψε και το πράσινο φως από το Showtime για μια ακόμα σεζόν, οπότε όπως καταλαβαίνεις, ο πρώτος κύκλος θα μας αφήσει με απορίες. Οι δημιουργοί του Yellowjackets είναι φειδωλοί προς το παρόν- ειδικά από τη στιγμή που τα νέα επεισόδια είναι ακόμα στο μυαλό τους και όχι γραμμένα σε κάποιο χαρτί. Αν μπορούν να αποκαλύψουν κάτι, είναι πως στο Season 2 θα δούμε νέους χαρακτήρες που δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή.