ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες 2018: Ο λόγος-μανιφέστο της Oprah Winfrey είναι ό,τι πιο ουσιαστικό έχει ακουστεί εδώ και καιρό

Paul Drinkwater/NBC via AP

Η Oprah Winfrey είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που λέγεται «Χρυσές Σφαίρες», στην οποία απονέμεται το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille. Ο ευχαριστήριος λόγος της διάρκειας 9 και κάτι λεπτών, ένα ορμητικό μανιφέστο ελπίδας, συγκίνησης, δύναμης και ουσίας ξεσήκωσε και ενέπνευσε τόσο τους παρευρισκόμενους στην τελετή, όσο και τον κόσμο που το παρακολούθησε από την οθόνη του. Μια στιγμή που θα περάσει στην αιωνιότητα μαζί με τις υπόλοιπες αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των Golden Globes.

Προσωπικά, σηκωθήκαμε και χειροκροτήσαμε. Αλλά σίγουρα δεν ήμασταν οι μόνες.

Ναι, η μία και μοναδική Oprah, αφού έλαβε το βραβείο από την Reese Withespoon σκόρπισε ανατριχίλες και με τον χαρακτηριστικό της τρόπο διακήρυξε την απαρχή μίας νέας εποχής στην οποία καμία και κανείς «δεν θα χρειάζεται να πει ξανά ‘Κι Εγώ (#metoo)». Ξεκινώντας την αφήγησή της από τότε που κοριτσάκι ακόμα το 1964 παρακολούθησε τη βράβευση του Sidney Poitier, του πρώτου Αφροαμερικανού ηθοποιού που τιμήθηκε με Όσκαρ. Στη συνέχεια μίλησε με ευαισθησία και αποφασιστικότητα για όλες εκείνες τις γυναίκες και τους άντρες που την έχουν εμπνεύσει. Μίλησε για τη διαφθορά, την αδικία, τα σκάνδαλα, τα ψέματα και τα μυστικά που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό, μετά από τόση σιωπή.

«Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως το να λες την αλήθεια σου είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε όλοι. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη και εμπνευσμένη από όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν νιώσει δυνατές ώστε να πουν τις προσωπικές τους ιστορίες» είπε η Oprah και έκανε μια μνεία στις γυναίκες που εργάζονται από τα χωράφια μέχρι τον χώρο του θεάματος. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις γυναίκες που όπως και η μητέρα της ανέχτηκαν χρόνια κακοποίησης και διηγήθηκε τη συγκλονιστική ιστορία της Racey Taylor, η οποία το 1944 απήχθη και βιάστηκε από 6 άντρες στην Αλαμπάμα επιστρέφοντας από την εκκλησία.

Στην αίθουσα επικράτησε απόλυτη, σεβάσμια ησυχία. Όλοι ανατρίχιασαν όσο εμείς. Όταν εκείνη είπε “But the time is up!” όλοι ξέσπασαν σε χειροκρότημα. Οι συνάδελφοί της, το twitter. “A new day is on the horizon”. Το ευχόμαστε.

Oprah for president!

Κεντρική φωτογραφία: Paul Drinkwater/NBC via AP