ΣΥΝΤΑΓΗ

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα με γέμιση από κιμά, φυστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα βερύκοκα

Είναι αναμφίβολα το φαγητό των Χριστουγέννων, γι' αυτό και σε κάθε σπίτι θα δεις να υπάρχει στο τραπέζι. Συνταγή από συνταγή, όμως, διαφέρει, γι' αυτό κι εμείς εμπιστευτήκαμε το σεφ Βασίλη Τζίμα, να μας πει τη δική του εκδοχή για την καλύτερη γεμιστή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Υλικά

1 γαλοπούλα 5 – 5,5 κιλά

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στη μέση

1 λεμόνι κομμένο στη μέση

1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση

8 φέτες μπέικον

375γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια

3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και λιωμένες

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

350γρ. κιμά χοιρινό

100γρ. λουκάνικο χωριάτικο

1 χούφτα ψιλοκομμένα βερύκοκα

1 χούφτα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης

1 μήλο τριμμένο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 φύλλα φασκόμηλο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220  βαθμούς. Ετοιμάζουμε ένα βούτυρο μυρωδικών προσθέτοντας το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. 

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την γαλοπούλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λεμόνι και τα σκόρδα που έχουμε κόψει από πριν στη μέση και 2 φύλλα δάφνης. Περνάμε τα χέρια μας ανάμεσα στο δέρμα και το κρέας της γαλοπούλας από όλες τις πλευρές ώστε να γεμίσουμε το κενό με το αρωματικό βούτυρο.

Αφού γεμίσουμε το κενό με το αρωματικό βούτυρο, τρίβουμε με τα χέρια μας τη γαλοπούλα για να απλωθεί το βούτυρο παντού. Τοποθετείστε τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης κάτω από το δέρμα, βάλτε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί, με το στήθος προς τα επάνω. Απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο στο στήθος της γαλοπούλας, αλατοπιπερώστε και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την γαλοπούλα για 10 με 15 λεπτά.

Έπειτα την βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με τα υγρά που έχει βγάλει στο ταψί. Καλύπτουμε το στήθος με τις φέτες μπέικον, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 2-1/2, υπολογίζοντας 30 λεπτά για κάθε κιλό. Για να δοκιμάσετε αν είναι έτοιμη η γαλοπούλα βάλτε ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο πιο χοντρό μέρος του ποδιού της γαλοπούλας και κοιτάξτε αν τα υγρά είναι διαυγή. Αν είναι ροζ, ψήστε για ακόμα 15 λεπτά. Ξαναδοκιμάστε αν χρειάζεται.

Όταν ψηθεί, αφήστε εκτός φούρνου τη γαλοπούλα για περίπου 45 λεπτά σε ένα ταψάκι, αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και χρησιμοποιήστε τα ζουμιά για σάλτσα.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι. Έπειτα προσθέτουμε το μήλο, τα ψιλοκομμένα βερύκοκα, τα φυστίκια, το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τα φύλλα φασκόμηλου σε μία γραμμή. Τοποθετούμε τον μισό κιμά πάνω στα φύλλα φασκόμηλου και με τα χέρια μας κάνουμε ένα αυλάκι στη μέση του κιμά. Τοποθετούμε το λουκάνικο και το καλύπτουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Τυλίγουμε τον κιμά με το αλουμινόχαρτο και ρολάρουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ρολλό. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά.

Εάν επιλέξετε να γεμίσετε την γαλοπούλα προσέξτε να φτάσει η θερμοκρασία της γέμισης πάνω από τους 180 βαθμούς για να εξαγανίσει οποιοδήποτε μικροοργανισμό.

Δες περισσότερες συνταγές στο  www.tzispot.com