ΕΞΟΔΟΣ

XPLORE Oceans: Το μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας, μας βυθίζει στη μαγεία των ωκεανών

24 Media

Ο κόσμος της θάλασσας είναι πάντα εντυπωσιακός. Αυτό που υπάρχει κάτω από το νερό, στα μήκη και τα βάθη των ωκεανών, συνθέτει ένα μυστηριώδες σκηνικό που δεν σταματά να συναρπάζει τον άνθρωπο. Αυτή την κρυφή πλευρά της φύσης επιδιώξαμε να ανακαλύψουμε με την περιήγησή μας στο μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας, το XPLORE Oceans, στον 1ο όροφο του Golden Hall.

Στα 500 τμ. του, το XPLORE Oceans, αποτελεί μια εμπειρία μοναδική, βγαλμένη από τους ωκεανούς. To μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας έχει σχεδιαστεί με τρόπο που η εμπειρία είναι σχεδόν κινηματογραφική… ένας υδάτινος πλανήτης γεμάτος με μυστηριώδη πλάσματα, σπάνια θαλάσσια είδη και κοραλλιογενείς υφάλους μέσα σε συνθήκες που δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση… σαν προσομείωση βυθού.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Στις 19 εντυπωσιακές δεξαμενές του ενυδρείου XPLORE Oceans, συγκεντρώνει περισσότερα από 2.000 θαλάσσια είδη και ψάρια. Η ποικιλία που συναντάς αντανακλά το μεγαλείο του θαλάσσιου κόσμου. Προσωπικά, κάτι που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον στον βυθό, στις καταδύσεις με τη μάσκα μου, είναι τα απίθανα χρώματα και τα περίτεχνα σχήματα των ψαριών. Στο μοναδικό εμυδρείο της Αθήνας XPLORE Oceans είχα λοιπόν τη δυνατότητα να απολαύσω αυτή τη χρωματική πανδαισία της θαλάσσιας χλωρίδας.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Κάθε ψάρι και μία ιστορία. Είδα πρώτη φορά από κοντά μπανανόψαρο, ακολούθησα τη διαδρομή του Νέμο, κι έμαθα πως το περίφημο clown fish, σε αντίθεση με άλλα είδη ψαριών έχει ανοσία στο δηλητήριο της θαλάσσιας ανεμώνης. Μάλιστα την φροντίζει καθαρίζοντάς την, ενώ αφήνει και τα αυγά του πάνω της. Εσύ ήξερες πως ο μπλε χειρουργός, η περίφημη Ντόρι (και φίλη του Νέμο), λέγεται έτσι γιατί στη βάση της ουράς της έχει ένα μικρό αγκαθάκι που κόβει σαν χειρουργικό νυστέρι ή ότι το βράδυ αλλάζει χρώμα και γίνεται άσπρη ή ροζ;

XPlore Oceans ενυδρείο 24 Media

XPLORE ενυδρείο 24 Media

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Δεν χρειάζεται να έρθεις διαβασμένη εδώ, τα μαθαίνεις όλα επιτόπου, αφού, ενώ περιηγείσαι απερίσπαστα στον θαλάσσιο κόσμο, μαθαίνεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για ό,τι βλέπεις, αξιοποιώντας τη δωρεάν ακουστική ξενάγηση που μπορείς βρεις σκανάροντας τα QR codes δίπλα σε κάθε δεξαμενή.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Ανάμεσα στα χιλιάδες ψάρια, ξεχωρίζουν φυσικά οι καρχαρίες. Το ενυδρείο XPLORE Oceans φιλοξενεί 3 διαφορετικά είδη: μελανόπτερους, καρχαρίες bamboo, τριάκεις, όλοι εδώ. Highlight της εμπειρίας να περπατάς σε απόσταση αναπνοής από έναν καρχαρία, ενώ αυτός κολυμπάει δίπλα ή ακριβώς από πάνω σου!

XPLORE Oceans ενυδρειο 24 Media

Ο μελανόπτερος καρχαρίας κολυμπάει ασταμάτητα και δεν ξαπλώνει ποτέ! Για να ξεκουραστεί απομονώνει ένα μέρος του εγκεφάλου του, δηλαδή το «κοιμίζει» και συνεχίζει να λειτουργεί με το υπόλοιπο. Ο τριάκις, έχει 3 πτερύγια, και είναι νυκτόβιος: κοιμάται, ξεκουράζεται την ημέρα και κολυμπάει την νύχτα. Ο καρχαρίας bamboo είναι πολύ φιλικός με τον άνθρωπο και πήρε το όνομα του γιατί του αρέσει να ξαπλώνει σε κοράλλια bamboo.

XLORE ενυδρείο 24 Media

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο και το μεσογειακό σαλάχι, το οποίο δεν σταματά να κολυμπάει στη μεγάλη του δεξαμενή. Fun fact γι’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο πλάσμα, είναι πως δεν έχει καλή όραση επειδή τα μάτια του βρίσκονται στην ράχη και χρησιμοποιεί την όσφρηση για να βρει την τροφή του.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

XPLORE Oceans 24 Media

XPLORE Oceans 24 Media

Μια στάση στην δεξαμενή με την εντυπωσιακή δράκαινα του ενυδρείου XPLORE Oceans και μόνο δέος για τους ιππόκαμπους.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

Οι ιππόκαμποι, αυτό το συναρπαστικό θαλάσσιο πλάσμα, παρά το ιδιόμορφο παρουσιαστικό τους, είναι ψάρια. Κολυμπούν όρθια, χρησιμοποιούν την ουρά ρους για να πιάνονται με τον σύντροφό τους ή σε ένα στήριγμα, το ένα μάτι τους κινείται ανεξάρτητα από το άλλο, ενώ όταν το θηλυκό είναι έτοιμο να γεννήσει, το αρσενικό πλησιάζει, παίρνει μέσα του τα 200 περίπου αβγά και τα κρατά μέσα του για περίπου έναν μήνα πριν τα απελευθερώσει στο νερό.

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Media

XPLORE Oceans ενυδρείο 24 Μedia

«Οι άνθρωποι προστατεύουν ό,τι αγαπούν» είναι μια φράση του σπουδαίου Ζακ-Υβ Κουστώ που επάξια έχει βρει τη θέση της με μεγάλα γράμματα σε έναν από τους τοίχους του ενυδρείου XPLORE Oceans, δίπλα από την επισήμανση πως οι θάλασσες, πέρα από εκπληκτικές, είναι και πολύτιμες. Γι’ αυτό, δεν αρκεί μόνο να τις απολαμβάνουμε. Οφείλουμε να τις φροντίζουμε και να τις προστατεύουμε.

ενυδρείο 24 Media

Ένας μεγάλος μύθος που καταρρίπτεται στο XPLORE Oceans είναι πως τα ενυδρεία και απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Αλλά ο κόσμος του βυθού είναι μεγαλειώδης και τόσο αξιοθαύμαστος για όλους μας. Λίγη περιέργεια αρκεί για να νιώσεις δέος και να συνειδητοποιήσεις ότι η φροντίδα υδάτινου πλανήτη, είναι υπόθεση όλων μας.

24 Media

Ενυδρείο ΧPLORE Oceans:

Golden Hall (1ος όροφος)

Ωράριο: Δευτ.-Κυρ.:10:00-21:00

Κόστος εισόδου: 7,5 ευρώ. Κλείστε τα εισιτήριά σας online και κερδίστε έκπτωση 10%