ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τραγανά ginger cookies, γλυκό ψωμί με φρούτα και η πιο γιορτινή εκδοχή των pancakes με κολοκύθα!

Κανέλα, ginger, γαρίφαλο, φρεσκοψημένα μπισκότα και αχνιστό, αρωματικό ψωμί με το βούτυρο να λιώνει από πάνω, υγραίνοντας την επιφάνειά του. Ναι, τώρα μπορούμε να πούμε ότι “μυρίζει” πραγματικά Χριστούγεννα, κυρίες και κύριοι!

Φέτος, στο LadyLike δώσαμε μια υπόσχεση: Να απολαύσουμε τις γιορτές και να τεστάρουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες, να δοκιμάσουμε συνταγές, που δεν έχουμε εκτελέσει ξανά, να ζητήσουμε από αγαπημένους μας ανθρώπους να εμπλακούν στη διαδικασία, ώστε πέρα από λιχουδιές, να δημιουργήσουμε μαζί τις πιο μοσχομυριστές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.

Σύμμαχός μας; Η κουζινομηχανή Titanium Chef Baker της KENWOOD, χάρη στην οποία μπορούμε να κρατήσουμε το fun part κάθε συνταγής κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη.

 

Tα “to be thankful” χαρακτηριστικά της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood:

• Χάρη στην ενσωματωμένη ζυγαριά EasyWeigh™ εξοικονομούμε χρόνο και μειώνουμε την ακαταστασία, αφού μπορούμε να ζυγίσουμε τα υλικά απευθείας μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood.
• Ακόμα κι αν η συνταγή χρειάζεται δύο μπολ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους δύο κάδους DuoBowl. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ή να διακόπτουμε τη διαδικασία για να πλύνουμε, αφού στο εσωτερικό του μπολ των 5 λίτρων βρίσκεται ένα βοηθητικό μπολ 3,5 λίτρων για ατελείωτες δημιουργίες. Απλά, αλλάζουμε το μπολ και συνεχίζουμε να δημιουργούμε!
• Το “μυστικό της επιτυχίας” κάθε συνταγής κρύβεται στην αυτοπεποίθηση του chef! Αντιμετωπίστε κάθε συνταγή με αυτοπεποίθηση, έχοντας δίπλα σας τα κατάλληλα εργαλεία: 4 διαφορετικούς αναδευτήρες ειδικά σχεδιασμένους για διαφορετικές χρήσεις. Αναδευτήρας K, χτυπητήρι, γάντζο ζύμης και αναδευτήρα Flexi για όλες τις παρασκευές με εγγυημένη επιτυχία.

Pancakes κολοκύθας με κρέμα μασκαρπόνε και blueberries

Για τη ζύμη:

60 γρ βούτυρο λιωμένο
330 ml γάλα πλήρες
220 γρ πουρέ κολοκύθας
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ ζάχαρη
3 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 γρ αλάτι ψιλό
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. βανίλια
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. ginger σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο
ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
• Στραγγίζουμε την κολοκύθα και τη χτυπάμε στο γυάλινο μπλέντερ της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker, μέχρι να γίνει πουρές.
• Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τη σόδα.
• Ζυγίζουμε τα υλικά στην ενσωματωμένη ζυγαριά EasyWeigh+ της Κουζινομηχανής Titanium Chef Baker (τη ζάχαρη με το αυγό, την βανίλια, την κανέλα, το ginger και το γαρίφαλο), προσαρμόζουμε το χτυπητήρι και αναμιγνύουμε τα υλικά.
• Προσθέτουμε την κολοκύθα ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα με τον αναδευτήρα Flexi και προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο (αφού έχει κρυώσει ελαφρώς).
• Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα στέρεα υλικά.
• Στο κέντρο ενός αντικολλητικού τηγανιού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τοποθετούμε ένα τσέρκι και λαδώνουμε τα σκεύη.
• Ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στο τσέρκι περίπου μια κουτάλα της σούπας από το μείγμα.
Tip: Προσοχή να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά, αλλά ούτε και πολύ χαμηλή, ενώ, ίσως κατά τη διάρκεια χρειαστεί να αυξομειώσουμε τη θερμοκρασία.
• Μόλις παρατηρήσουμε ότι σχηματίζονται φουσκίτσες στην επιφάνεια, μπορούμε να γυρίσουμε το pancake.
• Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.

 

 

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

250 γρ μασκαρπόνε
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. βανίλια
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood και χτυπάμε με το χτυπητήρι από ανοξείδωτο ατσάλι. Διατηρούμε το μείγμα στο ψυγείο.

Τέλος, βάζουμε κρέμα ενδιάμεσα και πάνω από τα pancakes και σερβίρουμε με blueberries, καρύδια χοντροκομμένα, σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

Χριστουγεννιάτικο ψωμί με φρούτα

Για τη ζύμη:
6 γρ ξηρή μαγιά
180 γρ αλεύρι γ.ο.χ
150 γρ αλεύρι σκληρό
150 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, χουρμάδες, βερίκοκα)
25 γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα (+ 2 κ.σ. για από πάνω φιλέ αμυγδάλου)
2 κ.σ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml γάλα πλήρες χλιαρό
60 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
ηλιέλαιο

Για την επάλειψη:
1 αυγό
1κ.σ. γάλα
Φιλέ αμύγδαλο
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
• Βάζουμε το γάλα σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε από πάνω τη μαγιά.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.
• Τοποθετούμε όλο το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα στον στον κάδο της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood. Ανακατεύουμε με το χτυπητήρι και έπειτα με το χέρι μας σχηματίζουμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο. Προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό.
• Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζύμης μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική.

Tip: Για να διαπιστώσουμε αν η ζύμη χρειάζεται επιπλέον ζύμωμα, την τραβάμε απαλά. Αν σπάει, θέλει κι άλλο ζύμωμα.

 

 

Χάρη στη ζυγαριά Easy Weigh™ εξοικονομούμε χρόνο και μειώνουμε την ακαταστασία, αφού μπορούμε να ζυγίσουμε τα υλικά απευθείας μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood.

• Λαδώνουμε ένα μπολ. Βάζουμε ζύμη, σκεπάζουμε. Περιμένουμε 1-1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος.
• Κόβουμε τα φρούτα και τα μουλιάζουμε σε λίγο νερό για 10-15 λεπτά, σουρώνουμε, στεγνώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα και ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα.
• Βάζουμε τα μισά φρούτα στον κάδο της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker της Kenwood, από πάνω προσθέτουμε τη ζύμη και από πάνω τα υπόλοιπα φρούτα.
• Ζυμώνουμε στην min ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
• Σε αλευρωμένη επιφάνεια επεξεργαζόμαστε το ζυμάρι για να γίνει φρατζολάκι και “κλείνουμε” τη ζύμη στο κάτω μέρος.
• Λαδώνουμε τη φόρμα, βάζουμε μέσα το φρατζολάκι (με την ένωση από κάτω), σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα.

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C
• Αλείφουμε με το μείγμα με το αυγό και το γάλα και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
• Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε μεσαία σχάρα.
• Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, βγάζουμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα φούρνου
• Πασπαλίζουμε άχνη.

Ginger cookies

Υλικά:
400 gr αλεύρι γ.ο.χ
230 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ ζάχαρη
1 κ.σ. μελάσα
1 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κάρδαμο
2 κ.γ. ginger
1 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.σ. γάλα ή νερό θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό

 

 

Εκτέλεση:
• Ανακατεύουμε το αλεύρι με σόδα.
• Ζυγίζουμε τα υλικά στην ενσωματωμένη ζυγαριά EasyWeigh+ της Κουζινομηχανής Titanium Chef Baker (το βούτυρο, την ζάχαρη, την κανέλα, το κάρδαμο, το ginger και το γαρίφαλο) προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα Κ και αναμιγνύουμε τα υλικά.
• Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου, το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
• Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι μέχρι να δέσει η ζύμη.
• Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μαλακό και θα κολλάει ελαφρώς.
• Χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη, σχηματίζουμε δίσκους και τοποθετούμε σε μεμβράνη κι έπειτα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

 

Tip 1: Όσο πιο πολύ μένει στο ψυγείο τόσο πιο ωραία. Μάλιστα, στη Σουηδία διατηρούν τη ζύμη ψυγείο για 3 έως 7 μέρες, πριν φτιάξουν τα μπισκότα.
Χρησιμοποιώντας πλάστη και λαδόκολλα, ανοίγουμε τη ζύμη, κόβουμε τα μπισκότα και τοποθετούμε στο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε γύρω στα 7 λεπτά.
Tip 2: Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα κουνήσουμε. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη ή διακοσμούμε με γλάσο.

Εσείς, με ποια συνταγή θα συμμετέχετε στο μαγειρικό μας challenge;;; Με την κουζινομηχανή Titanium Chef Baker της KENWOOD στον πάγκο της κουζίνας σας, η επιτυχία είναι δεδομένη για κάθε συνταγή!

Καλές γιορτές!