ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Χίος: 5 από τα καλύτερα μέρη για να φας και να πιεις

Unsplash

Η Χίος είναι η πατρίδα μου. Είναι, -αυτό που βρίσκω κάπως γραφικό όταν λένε κάποιοι, αλλά αληθινό στην περίπτωσή μου-, ο τόπος μου. Κατάγομαι από την Χίο, έχω σπίτι εκεί, και εδώ και 34 χρόνια έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια μου στον μαγευτικό αυτό τόπο. Στον τόπο με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τα πανέμορφα, αγέρωχα βουνά που κάποτε προστάτευαν τους ντόπιους από τους οχτρούς, τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τις άγριες, που σου κόβουν την ανάσα, παραλίες (θα σου μιλήσω σύντομα γι’ αυτές αναλυτικά).

Εκτός από τη φυσική ομορφιά αυτού του νησιού, η μυροβόλος Χίος έχει και φανταστικά μέρη για να πιεις καλό αλκοόλ και να φας καλό φαγί (όπως λέμε στο χωριό μου τα Καρδάμυλα), και αυτό οφείλεται στο μεράκι των ντόπιων και τις τοπικές λιχουδιές που παράγει αυτό το νησί. Εκτός, λοιπόν, από την μαστίχα, η οποία ανθίζει μονάχα στο νότιο μέρος της Χίου και πουθενά αλλού στον κόσμο, στο νησί (μου), μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί καλό ποτό και φαγητό.

Η οικονομική κρίση του 2010 που οδήγησε στην τοπική ανάπτυξη

Η Χίος έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό, εν μέρει, οφείλεται στην οικονομική κρίση που ξέσπασε στην χώρα πριν μια δεκαετία και, που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει πολλούς νέους Χιώτες που ζούσαν στην Αθήνα, να επιστρέψουν στο νησί και να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το όραμά τους, η αγάπη τους για το νησί, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θέλουν να αναδείξουν την πλούσια ιστορία της Χίου, οδήγησε πολλούς από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών εστίασης να δημιουργήσουν μέρη που προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις ήδη παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν χρόνια στο νησί και στεγάζονται σε ιστορικά σημεία του νησιού, έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να συνδυάσει κανείς την παράδοση με το σύγχρονο όραμα των νεότερων κατοίκων της Χίου. Αν επισκεφθείς το νησί, λοιπόν, θα βρεις και τα δυο. Αυτό αφορά και το φαγητό και το ποτό.

Εγώ, παρακάτω, επέλεξα μερικά από τα, προσωπικά, πιο αγαπημένα μου μέρη για ποτό και φαγητό στο νησί, με τα οποία, για να είμαι ειλικρινής, έχω συναισθηματικό δέσιμο. Είτε πρόκειται για τους ιδιοκτήτες που η αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν και που η φιλοξενία τους, δεν σταματάει να με συγκινεί, είτε πρόκειται για την αυθεντικότητα και την ιστορία που «σερβίρουν», τα παρακάτω μαγαζιά, στα δικά μου μάτια, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Χίου. Και αξίζει να τα επισκεφθείς, γνωρίζοντας μάλιστα ότι συμβάλλεις στο να ενισχυθούν αυθεντικές τοπικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ταβέρνα Γεραδίγες (Άνω Καρδάμυλα)

Σε ένα από τα χωριά του νησιού, τα Καρδάμυλα, υπάρχει μια από τις καλύτερες ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό που θα βρεις στο βόρειο μέρος της Χίου. Οι «Γεραγίδες» (που παίρνουν το όνομά τους από τον μύθο των γεραγίδων, που στα Καρδάμυλα πίστευαν ότι επρόκειτο για γριές (κακές) νεράιδες που στοίχειωναν τα σπήλαια του πάνω χωριού), προσφέρουν τοπικές λιχουδιές που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Από τα φανταστικά, χερίσια μακαρόνια (στην Χίο τα μακαρόνια πλάθονται από τις γυναίκες με τα χέρια, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο ζυμάρι και υφή των μακαρονιών), το “lighter than air” μαστέλο (τοπικό τυρί) στα κάρβουνα, τους cripsy κολοκυθοκεφτέδες αλλά και τα πεντανόστιμα σουτζουκάκια, η Μαρία (μαγείρισσα της ταβέρνας), θα σου μαγειρέψει το πιο heart-warming, μαμαδίσιο, παραδοσιακό φαγητό. Σε ένα όμορφο σκηνικό, στην πλατεία του χωριού με τα 7 πλατάνια, οι Γεραγίδες είναι το απόλυτο must.

Oz Bay, Veranda (Άγιος Ισίδωρος, Χίος)

Ας μιλήσω για τον μικρό αυτόν παράδεισο, που βρίσκεται στην παραλία του Άγιου Ισίδωρου, ένα από τα πιο γραφικά μέρη και ξωκλήσια της Χίου. Τα αδέρφια, Δημήτρης και Στέλιος Γεωργούλη, έχουν δημιουργήσει ένα ονειρικό μέρος για φαγητό, ποτό, ακόμα και αν θέλεις να παντρευτείς. Έχοντας ένα από τα πιο πετυχημένα cocktail bars (στην Ελλάδα, κατά την γνώμη μου), στο κέντρο της Χίου, το Oz Cocktail Bar, το καλοκαίρι, οι μαγαζάτορες «πάνε» παραλία. Εδώ και μερικά χρόνια, έχουν ανοίξει το Oz Bay, ένα φανταστικό beachbar. Φέτος, όμως, «επέκτειναν» το όραμά τους, δημιουργώντας το νεοσύστατο “Veranda”, τον τέλειο καλοκαιρινό προορισμό και πλέον beach bar-restaurant και wedding venue.

Εκτός από το πανέμορφο σκηνικό με τις κούνιες και παρεΐστικες ροτόντες, αξίζει να δοκιμάσεις τα βραβευμένα κοκτέιλ του μαγαζιού (εδώ θα πιεις το καλύτερο Negroni της Ελλάδας), αλλά και το εκπληκτικό φαγητό που περιλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά εμπνευσμένα πιάτα με ένα twist (σ.σ. δοκίμασε τα gnocchi bolognese και θα με θυμηθείς). Αν πάλι, σου αρέσει η ασιατική κουζίνα, τότε αξίζει να δοκιμάσεις και το Japanese menu, από το νόστιμο sushi και λαχταριστά bao bans, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις τη θέα της θάλασσας.

Καντίνα Tortuga (Παραλία Αποθήκα)

Στην κορυφή ενός βράχου, σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, την Αποθήκα, βρίσκεται η καντίνα “Tortuga”. Το σημείο που βρίσκεται η καντίνα, είναι ίσως και από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του νησιού και αυτό γιατί έχεις «πιάτο» το απέραντο γαλάζιο. Έχοντας μόλις μερικά τραπεζάκια και μερικές αιώρες, οι ιδιοκτήτες της καντίνας προσφέρουν το πιο chill μέρος για να χαλαρώσεις και να φας μετά το μπάνιο. Το μενού εδώ είναι απλό και απόλυτα στοχευμένο. Έχει μερικά μόλις πιάτα, όλα όμως πετυχημένα και πεντανόστιμα. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις την εκπληκτική φακοσαλάτα, ντάκο με ζουμερές, κατακόκκινες ντομάτες και τα χειροποίητα ντολμαδάκια. Θα πιεις την μπύρα σου, θα φας το μεζέ σου, θα ακούσεις ωραία μουσική, ενώ αγναντεύεις το Αιγαίο.

44 Bar & Coffee (Λ. Αιγαίου 44, Χίος)

Στο λιμάνι της χώρας του νησιού, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, θα βρεις το καλύτερο all day bar. Στο 44 Bar & Coffee μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα, χωρίς να σου λείψει τίποτα. Θέλεις θέα τη θάλασσα; Θέλεις τέλειο καφέ και κοκτέιλ; Θέλεις νόστιμο φαγητό και γλυκό; Θέλεις ωραία μουσική και ωραίο decoration; Τα έχεις όλα. Η Ρίτσα Γιαλούρη με τον συνεργάτη της Πέτρο Κολοκυθιά έχουν δημιουργήσει τον ιδανικό προορισμό για να φας και να πιεις το ποτό σου, ενώ είσαι στο κέντρο της πόλης. Άπαξ και επισκεφθείς το μαγαζί μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα εκπληκτικά πιάτα για brunch αλλά και το τελειότερο Bloody Mary κοκτέιλ (ένα από τα πολλά καλά κοκτέιλ που σερβίρουν στην πανέμορφη ξύλινη μπάρα του μαγαζιού). Αν και από τα hits του 44 Bar & Coffee είναι το brunch μενού του, σου συστήνω ανεπιφύλακτα και τα american-inspired σάντουιτς που σερβίρουν. Το Cubano είναι to-die-for.

Ταβέρνα Μάκελος (Πιτυός)

Αν δεν κάτσεις να ακούσεις την ιστορία του νησιού από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, Νίκο Γεωργούλη, τότε δεν θα έχεις ζήσει την απόλυτη χιώτικη εμπειρία. Η ταβέρνα «Μάκελος» στο Πιτυός, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, είναι από τις πιο γνωστές και ένας από τους λόγους είναι το φαγητό. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις από το μενού, είναι πεντανόστιμο. Από την «απλή» χωριάτικη σαλάτα, τα εκπληκτικά παστουρμαδοπιτάκια, τα φανταστικά χερίσια με κόκκινη σάλτσα, τα ψητά κρέατα όλα, μα όλα, τα πιάτα είναι πεντανόστιμα. Θα απολαύσεις τόσο πολύ το όμορφο σκηνικό, ειδικά αν κάτσεις κάτω από τον γεμάτο ιστορία πλάτανο, ενώ θα μάθεις για τα ιστορικά γεγονότα του νησιού από τον ιδιοκτήτη.

Fact: Το όνομα της ταβέρνας, είναι ιστορικής σημασίας. Το σημείο που βρίσκεται η ταβέρνα, με τον αιωνόβιο πλάτανο, είναι το σημείο όπου οι Τούρκοι τιμώρησαν με αιμοσταγή τρόπο τους Πιτυανούς για την αντίστασή τους. Το Πιτυός αποτέλεσε τον μόνο οικισμό του νησιού που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή της Χίου. Από το μακελειό αυτό προέκυψε και η περιοχή Μάκελος, άρα και το όνομα της ταβέρνας. Η ταβέρνα αυτή, με λίγα λόγια, είναι εμπειρία.

Σημείωση: Αν βρεθείς στο Πιτυός το πρωί, μην παραλείψεις να πάρεις φρέσκο, ζυμωτό ψωμί από τον φούρνο του χωριού.