DESIGN

Βριλήσσια: Το διαμέρισμα που είναι γεμάτο με εντυπωσιακά δωμάτια, αλλά χωρίς τοίχους

Σταύρος Μαρμαράς

Τα Βριλήσσια αποτελούν ένα από τα πιο περιζήτητα και ήρεμα προάστια του βορείου τομέα Αθηνών. Η αρχιτεκτονική τους δομή χαρακτηρίζεται από νεόδμητα κτήρια χαμηλού ύψους, προσεγμένους και μεγάλους δρόμους. Με το πράσινο να κυριαρχεί σε κάθε γωνία, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τις περιποιημένες πλατείες, τα Βριλήσσια θεωρούνται δικαίως μια από τις ιδανικότερες περιοχές για να ζήσει κανείς μια πιο ποιοτική ζωή στην πρωτεύουσα.

Στον αρχιτεκτονικό χάρτη της περιοχής προστίθεται ένα νεόδμητο συγκρότημα κατοικιών, το οποίο στεγάζει και το παρακάτω μοντέρνο διαμέρισμα. Πρόκειται για διώροφη μεζονέτα που καταλαμβάνει μέρος του πρώτου ορόφου και της σοφίτας. Το έργο ανέλαβε το τεχνικό γραφείο FOUNTISarchitects, το οποίο ανήκει στους αρχιτέκτονες Ιωάννη Α. Φουντή και Aντώνη Ι. Φουντή, ενώ η σχεδιαστική μελέτη και η επίβλεψη έγινε από τον τελευταίο.

Βριλήσσια: Ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα που επιτυγχάνει την ενοποίηση των χώρων με τους πιο ευρηματικούς τρόπους

Η κατοικία σχεδιάστηκε με βασικό γνώμονα τη δημιουργία ενός λειτουργικού συνόλου, φωτεινού και άνετου εσωτερικού, ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη των ιδιοκτητών για ένα μέρος χαλάρωσης και ηρεμίας.

διαμέρισμα Σταύρος Μαρμαράς

«Στα δύο επίπεδά του φιλοξενούνται τρία υπνοδωμάτια, εκ των οποίων τα δύο master, και ένας ενιαίος χώρος καθιστικού, τραπεζαρίας, κουζίνας. Συνθετικές αρχές του σχεδιασμού ήταν η ενοποίηση των χώρων, η ανάδειξη στοιχείων που τονίζουν το μέγεθός τους και η χρήση φυσικών υλικών σε συνδυασμό με επιλογές άμεσου και έμμεσου φωτισμού», λέει ο Aντώνης Φουντής στο LadyLike.

διαμέρισμα Σταύρος Μαρμαράς

«Στο καθιστικό, ο τοίχος που ενσωματώνει το τζάκι και την τηλεόραση επενδύθηκε από διακοσμητική επιφάνεια δρυός και στη βάση του δημιουργήθηκε κατασκευή που ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο και μέσω έμμεσου φωτισμού στη βάση τονίζεται το μήκος του», προσθέτει ο ίδιος.

Σταύρος Μαρμαράς

Η κουζίνα από λευκό γυαλί και οι εσωτερικές γυάλινες πόρτες επιτυγχάνουν την ενοποίηση των χώρων και χαρίζουν πολυπλοκότητα και ποικιλία στις επιφάνειες. Η ανοιχτή οργάνωση και η απλότητα της κουζίνας εντείνει τις βασικές αρχές του design.

διαμέρισμα Σταύρος Μαρμαράς

«Επιλέχθηκε φυσικό δρύινο δάπεδο με φαρδιές σανίδες στο σύνολο του διαμερίσματος. Οι ξύλινες κατασκευές του χώρου σχεδιάστηκαν, άλλες από την ίδια φυσική δρυ με το δάπεδο, και άλλες λακαρισμένες στο υπόλευκο χρώμα των τοίχων. Το δρύινο στοιχείο μαζί με το υπόλευκο χρώμα και τη χρήση διαφορετικών υφών και γυάλινων επιφανειών, δημιούργησαν ένα ήσυχο και ζεστό χώρο με αίσθηση άνεσης και αισθητικής καθαρότητας», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας μιλώντας στο LadyLike.

Σταύρος Μαρμαράς

Η εσωτερική σκάλα ανόδου σχεδιάστηκε επιδιώκοντας διαφάνεια και απλότητα της μορφής, με δρύινα σκαλοπάτια, γυάλινο στηθαίο. Μία ειδική κατασκευή κάτω από τη σκάλα, ενσωματώνει αποθηκευτικούς χώρους, όπως τροφοθήκη, γκαρνταρόμπα καθώς και το πλυντήριο/στεγνωτήριο. Ο βασικός φωτισμός ανόδου επιτυγχάνεται μέσω μίας δρύινης μασίφ φωτιζόμενης κουπαστής σε μαύρη απόχρωση.

διαμέρισμα Σταύρος Μαρμαράς

Στο ανώτερο επίπεδο της μεζονέτας σχεδιάστηκε το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών, αποτελούμενο από τον χώρο ύπνου, λουτρό και από ένα μικρό καθιστικό που έχει πρόσβαση στο δώμα.

Σταύρος Μαρμαράς

Μία δρύινη κατασκευή και ο κρεμαστός καθρέπτης από την οροφή οριοθετούν τους δύο χώρους.

Σταύρος Μαρμαράς

Το οριακό καθαρό ύψος του χώρου δεν επέτρεπε την εκτεταμένη χρήση ψευδοροφών και έτσι ο φωτισμός γίνεται τόσο έμμεσο τρόπο -σε ειδική περιμετρική κατασκευή στην ψευδοροφή με ήπια διάχυση του φωτός- όσο και με σημειακές πηγές που τονίζουν επιλεγμένα σημεία.

διαμέρισμα Σταύρος Μαρμαράς

Συγκεκριμένα, στον χώρο του καθιστικού-τραπεζαρίας, σχεδιάστηκε μία ειδική κατασκευή ψευδοροφής όπου ενσωματώνει τον περιμετρικό φωτισμό και παράλληλα, λόγω του σχήματός της, δεν επιβάλλει τον όγκο της.

Σταύρος Μαρμαράς