#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Βρέθηκα στο Μεσολόγγι με την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι και ξέρω τι θα πίνεις όλο το καλοκαίρι

Αν ανήκεις κι εσύ στην ίδια κατηγορία ανθρώπων με μένα που με το που έρχονται σε επαφή με τη φύση νιώθουν το είναι τους να γαληνεύει και τη ζωτική τους ενέργεια να απογειώνεται, τότε σίγουρα θα απολάμβανες ένα ταξίδι στο Μεσολόγγι. Αν συγκαταλέγεσαι δε ανάμεσα σε όσες/ους, αγαπούν να ανακαλύπτουν την τοπική κουζίνα και πρωτίστως «ταξιδεύουν» με τον ουρανίσκο τους, λυπάμαι που σ’το λέω, αλλά θα με ζηλέψεις. Ταξίδεψα στο Μεσολόγγι με την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι και ξέρω πού και πώς θες να περάσεις το φετινό καλοκαίρι σου.

Η ΑΛΦΑ δημιούργησε το πιο ενδιαφέρον experience trip για εκείνες/ους που αγαπούν την παράδοση και τις γεύσεις. Δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας και της γαστρονομίας ταξιδέψαμε την Πέμπτη 15 Απριλίου σε έναν τόπο όπου το χθες συναντά διαρκώς το σήμερα και μας γεμίζει νοσταλγία και αυθεντικότητα, το Μεσολόγγι. Για την ΑΛΦΑ αυτός ο προορισμός δεν είναι διόλου τυχαίος, αφού εκεί είναι που γεννιέται το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι που δίνει στην μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι τη μοναδική γεύση της.

Με το που φτάσαμε στο Μεσολόγγι, έναν τόπο που γνωρίζουμε κυρίως από τα βιβλία της ιστορίας, ανέλαβαν να μας περάσουν από τη θεωρία στο βίωμα οι Mesolonghi by Locals. Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος έγινε ο ξεναγός μας σε μία εμπειρία που ξεκίνησε μέσα από το hub που δημιούργησαν νέοι άνθρωποι στο Μεσολόγγι προκειμένου να αναδείξουν τις δυνατότητες ενός τόπου μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας. Και το κατάφεραν με το «καλημέρα σας» με τη ζεστασιά και τη διάθεσή τους για μοίρασμα.

Η αυθεντική πλευρά του Μεσολογγίου ζωντάνεψε κάτω από τα πόδια μας καθώς περπατούσαμε συνοδεία του Αλέξανδρου στον παραδοσιακό φούρνο της κας Αντωνίας και μας περιέγραφε πώς μαζί με άλλους νέους ανθρώπους αντί να πάρουν την εύκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για την πολύβουη Αθήνα, να τον αναδείξουν και να ζήσουν τα πιο όμορφα κομμάτια της σκεπτόμενοι “local” αλλά με το βλέμμα τους στον στόχο το Μεσολόγγι να γίνει γνωστό globally.

Οι τόποι είναι οι άνθρωποί του και η κα Αντωνία που εδώ και 30 χρόνια ανάβει τον παραδοσιακό φούρνο της στις 3 το πρωί για να φτιάξει ψωμί, λαχταριστές πίτες και γλυκά για τους ανθρώπους που από τις 7.30 το πρωί της χτυπούν την πόρτα, είναι η ενσάρκωση της ζεστασιάς και της φιλοξενίας. Εκεί είναι που μάθαμε ότι στο Μεσολόγγι θα βρεις όλο τον χρόνο κουραμπιέδες, εκεί που σκύψαμε για να δούμε έναν φούρνο με μέγεθος δωματίου, όπου ψήνονται κάθε μέρα λιχουδιές. Εκεί είναι που γευτήκαμε όλη τη γη του Μεσολογγίου σε μία δαγκωνιά τυρόψωμο και μία σπανακόπιτα από τα χέρια της.

Οι τόποι είναι οι άνθρωποί του, όπως ο κος Νίκος Κορδόδης, η «ψυχή» πίσω από το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγγίου που πέρσι απέσπασε το βραβείο European Museum of the Year Award, από το European Museum Forum που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκείνος μας υποδέχτηκε στο Μουσείο Άλατος και μέσα του με τη βοήθεια της κατατοπιστικότατης ξεναγού μας μάθαμε τα πάντα για το αλάτι, αλλά και τις διάσημες αλυκές του Μεσολογγίου που ακόμα και σήμερα καλύπτουν μεγάλο μέρος των εγχώριων αναγκών μας σε αλάτι (οι περισσότερες αλυκές της Ελλάδας, έχουν πλέον κλείσει). Μαζί δίνουν και στην αγαπημένη μας μπύρα το συστατικό που την κάνει να ξεχωρίζει.

Οι τόποι είναι και η φύση τους και στις διαδρομές μας μέσα στη λιμνοθάλασσα μαγευτήκαμε. Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος κι έκανε την ήρεμη λιμνοθάλασσα γύρω μας σχεδόν άσπρη. Μπορούσες να μυρίσεις το αλάτι και σχεδόν να το οραματιστείς καθώς έβλεπες τα φλαμίνγκο να βουτούν τεμπέλικα τα κεφάλια τους στο νερό για να τραφούν με τις γαρίδες που τους δίνουν το ροζ χρώμα τους (ναι, αυτό το μάθαμε στο μουσείο Άλατος). Μία πλούσια λιμνοθάλασσα, ένας πλούσιος ουρανός γεμάτος διαφορετικά είδη πουλιών από πάνω μας και η προσμονή για μία δροσιστική μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι μπροστά μας. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο;

Ε, υπήρχε όταν 2 ακόμα άνθρωποι του τόπου μας φανερώθηκαν. Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού των ψαράδων της λιμνοθάλασσας, και η κα Σισία που μας μιλούσε μέσα από τη βάρκα του για τον ξεχωριστό τρόπο ψαρέματος στη λίμνη, την καθημερινότητα των ψαράδων, αλλά και τη Μάχη της Κλείσοβας, ήταν μαζί μας σε μία βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα που μας έφερε σε άμεση επαφή με αυτό το μοναδικό μέρος της Ελλάδας. Είδαμε live την ψαριά και αναγνωρίσαμε πουλιά όπως οι στρειδοφάγοι και οι αργυροπελεκάνοι που φώλιαζαν κοντά στο μικροσκοπικό νησάκι της Κλείσοβας.

ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι

Οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους και τα προϊόντα που βγαίνουν από ένα ξεχωριστό κομμάτι γης. Και το Μεσολόγγι είναι το αλάτι του, που ήρθε για να δώσει ξεχωριστή γεύση στην μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι. Μάθαμε τα πάντα για τη μπύρα στο πιο ενθουσιώδες beer seminar, με φόντο τη λιμνοθάλασσα και αντικείμενο το αγαπημένο ποτό που συνοδεύει τις ξεχωριστές στιγμές της ανθρωπότητας ήδη από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και το 3000 π.Χ.

ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι

Η μέρα μας έκλεισε πανηγυρικά με φαγητό και ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι στις Πελάδες, στο σπίτι των ψαράδων της περιοχής. Περιτριγυρισμένοι από τη μοναδική φύση της λιμνοθάλασσας τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας, αφού πρώτα οι άνθρωποι της ΑΛΦΑ μας είχαν μάθει πώς σερβίρεται σωστά η μπύρα που θα δροσίσει όλο το καλοκαίρι μας και γευτήκαμε ψάρια, καβούρια και όλες τις τοπικές γεύσεις του Μεσολογγίου (ναι, από το τραπέζι μας δεν έλειψαν ούτε οι ανοιξιάτικοι κουραμπιέδες που είχαμε συναντήσει νωρίτερα στον φούρνο της κυρίας Αντωνίας).

Φεύγοντας απο το Μεσολόγγι εκείνο το απόγευμα ένιωθα γεμάτη. Γεμάτη γεύσεις, γεμάτη εικόνες, γεμάτη ευφορία (να ‘ναι καλά η ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι) και ήμουν σίγουρα γεμάτη αναμνηστικά δώρα. Το ποτήρι της ΑΛΦΑ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κουζίνα μου, έχοντας στο πλευρό του τον πολύτιμο ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι που σταθερά νοστιμίζει έκτοτε κάθε μου γεύμα.

Λέμε πολλές φράσεις που αφορούν το αλάτι, όπως μάθαμε στο Μουσείο Αλατιού. Ακόμα και ο μισθός μας (salary) έχει κάποια σχέση με αυτό. Ξέρω όμως ότι το αλάτι βρίσκει τον τρόπο να περιγράψει εμπειρίες σαν κι αυτή. Είναι το αλάτι της ζωής μας, αυτό το μοίρασμα, αυτή η γνωριμία με νέους αλλά τόσο γνώριμους τόπους, με νέους αλλά τόσο οικείους μας ανθρώπους. Είναι το αλάτι της ζωής το να μοιράζεσαι γεύσεις, γνώσεις, εμπειρίες και ιστορίες, να υψώνεις ένα ποτήρι στον αέρα και να λες «στην υγειά μας» και «εις το επανιδείν». Η ζωή, όπως και η μπύρα, είναι πιο νόστιμη με αυτό ακριβώς το αλάτι μέσα της. Δεν βρίσκεις;

ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι