TRAVEL

Βουδαπέστη: Βούδα ή Πέστη;

Το travelblog maryhop.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike.gr, ταξίδεψε στη Βουδαπέστη και θέτει το δίλημμα. Βούδα ή Πέστη;

Η Βουδαπέστη αγαπιέται εύκολα.

Και ποιος δε θα αγαπούσε ένα διαμάντι άλλωστε. Διαμάντι του Δούναβη την αποκαλούν και όχι άδικα. Το ποτάμι είναι το στολίδι της πόλης και αυτόν σε συνδυασμό με τις γέφυρες, τα ανάκτορα, την υπέροχη αρχιτεκτονική, τη βλάστηση, τα κάστρα και τους νυχτερινούς φωτισμούς που αντανακλούν στα νερά, κάνουν την πόλη να λάμπει. Η αλήθεια είναι, πως πέρα από το κέντρο της πόλης, εκεί δηλαδή που τα φώτα σβήνουν και το ποτάμι εξαφανίζεται, δεν υπάρχουν και πολλά όμορφα πράγματα να δεις.

Αυτό είναι γεγονός.

Το κέντρο της πόλης είναι αυτό που θα χαρείς περισσότερο. Βάλε στο νου σου μία νοητή γραμμή που ξεκινά από τις υπέροχες γέφυρες, περνά πάνω από το κάστρο και τον Πύργο των Ψαράδων, έπειτα κατηφορίζει προς το νησί της Μαργαρίτας και το Ουγγρικό Κοινοβούλιο και στο τέλος κλείνει έξω από την Όπερα και κάπου ψηλά στην Πλατεία Ηρώων και την Εβραϊκή Συνοικία.  Με πολλές, μικρές και ενδιαφέρουσες στάσεις στο μεταξύ, για τις οποίες θα αφιερώσω ένα ακόμη άρθρο, μιας και θέλουν εκτενή ανάλυση.

Προς το παρόν, θα ήθελα να σου γράψω για τη διαμονή στην πόλη αυτή. Όταν επιλέξεις την Βουδαπέστη, ένα είναι το μεγάλο δίλημμα:

Βούδα ή Πέστη;

Ναι, καλά κατάλαβες, πρόκειται για “two-cities-in-a-city”. H Βούδα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Κάστρο και η Πέστη στην απέναντι όχθη, στο κέντρο της πόλης. Όποια μεριά και αν επιλέξεις, έχε στο νου σου αυτό: Να έχεις το Δούναβη μπροστά στα ματάκια σου. Αξίζει κι ας χρειαστεί να πληρώσεις κατιτίς παραπάνω. Ξέρω, θα μου πεις: “σιγά, για έναν ύπνο το θέλω το δωμάτιο”. Κι όμως, στη Βουδαπέστη, αυτό θα πρέπει να το χαρείς. Είναι από τις εικόνες που, αν με ρωτάς, προτείνω να βάλεις στη βαλίτσα σου, επιστρέφοντας πίσω στο σπίτι. Τέτοια θέα μην την χάσεις.

Βούδα

Βρίσκεται στην ιστορική πλευρά της πόλης. Να την επιλέξεις, αν θέλεις να νιώσεις την ιστορία της πόλης στο πετσί σου και ειδικά αν προτιμάς την ησυχία γενικότερα. Εδώ δε θα βρεις πολλά μαγαζιά (είτε για διασκέδαση, είτε για φαγητό, είτε για ψώνια) αλλά μην πτοείσαι, το πέρασμα απέναντι στην Πέστη είναι εύκολο έτσι κι αλλιώς.

Οι αποστάσεις είναι μικρές και θα το χαρείς αυτό το περπάτημα, άκουσέ με. Υπάρχει τραμ, λεωφορείο και τα καλά σου ποδαράκια για να περάσεις απέναντι. Πρόσεξε όμως, τα ταξί προσπάθησε να τα αποφύγεις. Εκτός κι αν ένα ταξίμετρο που τρέχει με χίλια (και όταν λέω με χίλια, το εννοώ), δεν είναι κάτι που θα σε ενοχλούσε. Οι χρεώσεις είναι αδικαιολόγητα υψηλές, σε μία πόλη που τα κόστη είναι γενικά χαμηλά.

 

Η θέα προς τη Βούδα

Πέστη

Η Πέστη είναι η καρδιά της πόλης βασικά. Μαγαζιά, εστιατόρια, clubs και πλατείες βρίσκονται εδώ. Εάν μείνεις στην Πέστη και αν φυσικά επιλέξεις ένα ξενοδοχείο μπροστά στις όχθες του Δούναβη, θα μαγευτείς από τη θέα προς τη Βούδα απέναντι. Η Βούδα με το Κάστρο και τα βασιλικά ανάκτορα είναι μια εικόνα φανταστική.

Να επιλέξεις αυτήν τη μεριά αν το κέντρο-κέντρο της πόλης είναι αυτό που επιλέγεις πάντα. Αλλά και πάλι, να ξέρεις πως οι αποστάσεις είναι μικρές προς τη Βούδα και επίσης, τα ΜΜΕ είναι μία φανταστική εμπειρία στη Βουδαπέστη. Λειτουργούν άψογα. Άψογα όμως.

 

Η θέα της Πέστης, ψηλά από τη Βούδα.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, να έχεις στο μυαλό σου τις υπέροχες εικόνες του Δούναβη. Η πόλη από μόνη της έχει πολλά να σου προσφέρει αλλά η διαμονή σου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού. Το “έλα μωρέ, για έναν ύπνο το θέλω” δεν είναι φιλοσοφία και στάση ζωής που ασπάζομαι. Η διαμονή σου θα πρέπει να επιλέγεται με κριτήρια σημαντικά και η επιλογή θα πρέπει να γίνεται σοφά. Μην το αμελείς αυτό. Διότι ένα όμορφο δωμάτιο ίσως και να σου γιατρέψει τον πόνο, αν φτάσεις χωρίς τη βαλίτσα σου το πρώτο βράδυ, όπως εγώ.

Εγώ επέλεξα τη Βούδα και έμεινα σε ένα καταπληκτικό, μικρό boutique ξενοδοχείο στις όχθες του Δούναβη. Αν νομίζεις πως έδωσα μια περιουσία, σκέφτεσαι λάθος. Μικρά διαμαντάκια και έξυπνες λύσεις βρίσκεις πάντα, αρκεί να το ψάχνεις σωστά.

 

Έχεις πάει στη Βουδαπέστη;

Ποια πλευρά της πόλης διάλεξες;

Διάβασε επίσης στο Maryhop.gr

Low Cost εταιρείες: Ένας mini οδηγός αντιμετώπισης

Τα 8 πιο περίεργα έθιμα γάμου του κόσμου