ΒΙΒΛΙΑ

18 +1 βιβλία για την Επανάσταση του 1821 που πρέπει να διαβάσεις

Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη

Τι είναι για σένα η Επανάσταση του 1821; Είναι σίγουρα αργία, είναι εθνική επέτειος, είναι η ημέρα που γιορτάζουν οι Βαγγέληδες και οι Ευαγγελίες στη ζωή σου, είναι μια μακρινή ανάμνηση ενός ποιήματος στο σχολείο, μιας παραδοσιακής στολής, ενός μαθήματος ιστορίας που μετά τις Πανελλήνιες μάλλον το ξέχασες. Αυτά τα βιβλία για την Επανάσταση του 1821 φροντίζουν να σου θυμίσουν τα πάντα και να σε διδάξουν ακόμα περισσότερα

Πέρσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την εποχή που οι Έλληνες αποφάσισαν ότι είχε έρθει πλέον ο καιρός και οι συνθήκες είχαν ωριμάσει ώστε μετά από 4 αιώνες κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να διεκδικήσουν εκ νέου τον ζωτικό χώρο τους και να ιδρύσουν το μικρό και πολύπαθο νέο ελληνικό κράτος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή αυτή η σημαντική επέτειος ήρθε και παρήλθε, η 25η Μαρτίου παύει να είναι μία ευκαιρία για μόρφωση.

Ίσως αυτή την ημέρα συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις και πολλά απ’ όσα έλαβαν χώρα ώστε να επιτευχθεί η ωρίμανση του έθνους όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αλλά και όσα ακολούθησαν. Παραμένει μία εποχή που ξέρουμε μόνο επιφανειακά ή που δεν θυμόμαστε όσα μάθαμε για εκείνη στο σχολείο. Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν, να κατανοήσουμε την ιστορία και το παρελθόν μας και να συνεχίσουμε σε καλύτερες γνωσιακές βάσεις το μέλλον μας. Και θα το κάνουμε μέσα από 18 βιβλία με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Σε αυτή τη λίστα θα βρεις 13 βιβλία για ενήλικες και 5 για παιδιά, τα οποία όχι απλά θα σε μυήσουν αλλά θα σου προσφέρουν εις βάθος γνώσεις για την Επανάσταση του 1821, μια εποχή που καθόρισε τρομερά το παρόν σου. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η πρώτη πράξη για τη δημιουργία της χώρας στην οποία ζεις σήμερα. Κι αν μέχρι τώρα το πρώτο πράγμα που σου ερχόταν στο μυαλό γι’ αυτήν ήταν η λέξη Κολοκοτρώνης ή το ποίημα «Εγώ είμαι η Λένω η Μπότσαρη» αν διαβάσεις έστω κι ένα από τα παρακάτω βιβλία θα μπορείς να πεις πολύ περισσότερα στο θέμα Επανάσταση του 1821.

Πρωτόγονη Επανάσταση (Αρματολοί και κλέφτες)

Επανάσταση 1821 βιβλία
PUBLIC.GR

ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦ

Εκδόσεις Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο Σπύρος Ασδραχάς προτού φύγει από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2017 είχε προλάβει να ανανεώσει την ιστορική επιστήμη στη μεταπολεμική Ελλάδα, εμπλουτίζοντας τις ιστορικές γνώσεις μας, ιδιαίτερα για την Επανάσταση του 1821, μέσα από τα βιβλία του. Την πρώτη περίοδο της επιστημονικής ενασχόλησής του με την ιστορία τον απασχόλησε το φαινόμενο του κλεφταρματωλισμού και κάπως έτσι προέκυψε το έργο του «Πρωτόγονη Επανάσταση». Σε αυτό καταγράφει τη σύσταση των ομάδων των κλεφτών και των αρματολών, τις σχέσεις τους με την εκάστοτε εξουσία, τα κοινωνικά πορτρέτα των μελών των ομάδων αυτών, αλλά και τη βία που σε αυτές τις ομάδες αυτονομείται ως αξία απέναντι στην εξουσία.

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (Τρίτομη έκδοση)

Ο Σκώτος φιλέλληνας Thomas Gordon (εξελληνισμένο το όνομά του φιγουράρει στο εξώφυλλο ως Θωμάς Γόρδων) βρέθηκε στην Ελλάδα πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821. Ταυτόχρονα φρόντιζε να συλλέγει στοιχεία και ντοκουμέντα για τον πόλεμο και το 1832 έγραψε την Ιστορία του. Μπορεί να είναι ένα από τα πρωιμότερα έργα για την Ελληνική Επανάσταση αλλά θεωρήθηκε ένα από τα εγκυρότερα λόγω της εγγύτητας από την οποία ο συγγραφέας είχε ζήσει τα γεγονότα. Το τρίτομο έργο του Thomas Gordon μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και το εξέδωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων και ως τον θάνατό του, η ζωή του Gordon μοιράστηκε μεταξύ των δύο τόσο διαφορετικών τόπων που είχε αγαπήσει: της Σκωτίας και της Ελλάδας.

Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη

Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, είναι ένας από τους γνωστότερους αγωνιστές που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Εκτός από τα πολεμικά του έργα και την πολιτική του δράση μετά την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτος, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης αποφάσισε να μάθει γράμματα σε προχωρημένη ηλικία μόνο και μόνο για να γράψει τα Απομνημονεύματά του. Ένας ως τότε αναλφάβητος άνδρας προσπάθησε με πάθος να καταγράψει όχι μονο τα σημαντικά γεγονότα αλλά και την καθημερινότητα της εποχής του αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους και κατάφερε το έργο του να θεωρείται ίσως η πιο γνήσια αποτύπωση του καιρού της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Μακρυγιάννης στο έργο του κατέγραψε και τις έριδες μεταξύ των κομμάτων και τις σημαντικές κοινωνικές διαφορές που απαντώνταν στην πρώτη περίοδο της Ελλάδας ως κράτους.

Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφηγήθηκε τα απομνημονεύματά του στον δικαστή και ιστορικό Γεώργιο Τερτσέτη, τον έναν από τους δικαστές που αρνήθηκε να τον καταδικάσει το 1833 για παρακίνηση σε εμφύλια σύγκρουση. Τα απομνημονεύματά του κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και μέχρι σήμερα θεωρούνται μία πολύ σημαντική πηγή άντλησης γνώσεων για την Επανάσταση του 1821. Στην έκδοση του οίκου Μέρμηγκα υπάρχει εισαγωγή της Έλλης Αλεξίου, αλλά και αναλύσεις για την προσωπικότητά του, ενώ γίνεται αναφορά στα δημοτικά άσματα της εποχής.

Το Εικοσιένα: Μύθοι και πραγματικότητες

Ο Βασίλης Κρεμμύδας ήταν κι αυτός μαζί με τον Σπύρο Ασδραχά ένας από τους ιστορικούς που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορική έρευνα. Αντικείμενο μελέτης του ήταν τα χρόνια της οθωμανικής επικυριαρχίας στην Ελλάδα, η Επανάσταση του 1821 και η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Το έργο Το Εικοσιένα, Μύθοι και Πραγματικότητες, που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Καλλιγράφος, αποτελεί μια επιλογή άρθρων, επιφυλλίδων και ομιλιών του ιστορικού γύρω από το ζήτημα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο ίδιος δεν είχε πάψει ποτέ να μιλά για την ιστορική περίοδο που μελέτησε σε πάθος μέχρι και το 2017 που έφυγε από τη ζωή. Σε συνέντευξή του στη Lifo, είχε αναφέρει και ποιον από τους μύθους που κυκλοφορούν ευρέως για την Επανάσταση του 1821, θεωρούσε τον μεγαλύτερο.

«Θα έλεγα αυτόν με τη δήθεν ύψωση του λάβαρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821, όπου τάχα ορκίστηκαν οι αγωνιστές. Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε καν την ημερομηνία εκείνη, αλλά λίγο νωρίτερα. Ο ίδιος ο Γερμανός, άλλωστε, στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν σε άλλο χωριό. Το λάβαρο το ύψωσε, πράγματι, αλλά αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στην Πάτρα. Ο θρύλος της Λαύρας εντασσόταν στις μεταγενέστερες προσπάθειες να συνδεθεί η θρησκευτική με τη νεοαναδυόμενη εθνική ταυτότητα», σημείωνε ο ιστορικός.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ένα Ευρωπαϊκό Γεγονός

Ο Πέτρος Πιζάνιας υπογράφει την εισαγωγή κι έχει την επιμέλεια του συλλογικού έργου Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ένα Ευρωπαϊκό Γεγονός. Σε αυτό περιλαμβάνονται πολλές τεκμηριωμένες απόψεις για τα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, την αντίμετώπιση της ιδεολογικά αλλά και το πώς την προσλάμβανε η πλευρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Η συλλογική αυτή έκδοση αποτελεί συμβολή στην ιστορία του ελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης τηρώντας μια σταθερά: τη ρεαλιστική σχέση με αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορικής μας πραγματικότητας, χωρίς απόκρυψη του θαυμασμού μας για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν», αναφέρει η περίληψη του βιβλίου.

Ενάντια σε φρούρια και τείχη (Μια μικρή εισαγωγή για την ελληνική επανάσταση)

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης υπογράφει το ιστορικό έργο Ενάντια σε φρούρια και τείχη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σε αυτό επιχειρεί μια αναδρομή στις πρώτες ενέργειες που σιγά σιγά οργανώθηκαν πριν το 1821 και που κατά κανόνα συνέβησαν έξω από τον ελλαδικό χώρο (παραδουνάβιες ηγεμονίες, Ρωσία) και αποτέλεσαν τη μαγιά για να αποκτήσει υπόσταση το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας. Το βιβλίο σταματάει με την Άλωση της Τριπολιτσάς, ιστορική στιγμή που αποτελεί σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης μετέπειτα.

«Η ιστορία ξεκίνησε με μια Εταιρεία, η οποία εμπνεύστηκε και οργάνωσε την επανάσταση. Ήταν μια Εταιρεία ξενιτεμένων, μια συντροφιά εμπόρων και υπαλλήλων, με ταπεινή όμως καταγωγή, και σ’ εκείνα τα χρόνια οι ταπεινοί δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν μια επανάσταση.

Η επανάσταση ξεκίνησε αμήχανα, όπως συνήθως συμβαίνει με τις επαναστάσεις. Επιχείρησε να αποκτήσει κράτος και εξουσία μακριά από την πατρίδα για να νικήσει τον δυνάστη. Σχεδίασε φιλόδοξα χτυπήματα μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα του εχθρού. Κινήσεις περίπλοκες, δύσκολες, που απέτυχαν κλείνοντας τον κύκλο της Εταιρείας και των οραμάτων όσων την ακολούθησαν. Έπειτα, την υπόθεση της ελευθερίας ανέλαβαν οι προύχοντες και οι ιεράρχες του Μοριά, οι καραβοκυραίοι των νησιών, οι αρματολοί της Ρούμελης. Για να πετύχουν, όμως, χρειάζονταν τον λαό τους. Δεν γινόταν χωρίς αυτόν».

1821 – Γυναίκες και Επανάσταση

Η Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, επιχειρεί να ρίξει φως σε μία πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμα και σήμερα. Αυτή που αφορά τον ρόλο των γυναικών σε αυτήν.

«Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Ιχνηλατεί τις πράξεις τους, τη στάση τους απέναντι στον θάνατο, τον φόβο και την πείνα. Μιλά για τη μοίρα Οθωμανών και Ελληνίδων που βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη ζωή, την καθημερινότητα και τη γυναικεία δράση και περιγράφει τις στερήσεις, την υποδούλωση και την προσφυγιά. Μιλά για τις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες του Αγώνα και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν με την Ανεξαρτησία».

Επανάσταση 1821- Γένους Θηλυκού

Φως στον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξαν και οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση ρίχνει η συγγραφέας Γιώτα Αγγελοπούλου με το βιβλίο της Επανάσταση 1821- Γένους Θηλυκού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Η συγγραφέας Γιώτα Αγγελοπούλου αντλεί από μια πλούσια βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, και αναδεικνύει αληθινές ιστορίες γυναικών, γνωστών και άγνωστων, απλοϊκών και μορφωμένων, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, γυναικών που έδρασαν με το όπλο στο χέρι, γυναικών που εμψύχωναν τα παλικάρια στα μετερίζια τραγουδώντας ή προσφέροντας λίγο δροσερό νερό, γυναικών που αψηφούσαν τα βόλια και πρόσφεραν υπηρεσίες κατασκόπου ή νοσοκόμας, γυναικών που προτιμούσαν να θυσιάσουν εαυτούς και παιδιά προκείμενου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, αλλά και γυναικών που με την πένα και το λόγο τους ξεσήκωναν τον κόσμο για να ταχθούν με το επαναστατικό κίνημα για την ελευθερία της Ελλάδας.

Εσωτερικές Έριδες και Διενέξεις στα Χρόνια του Αγώνα

Τη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο για την Ελληνική Επανάσταση επιμελείται ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, και τα υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες, ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας.

Σε αυτή τη σειρά με γενικό τίτλο 200 χρόνια από την Επανάσταση των εκδόσεων Μεταίχμιο εντάσσεται και το βιβλίο του Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη. Η μελέτη αυτή ασχολείται με τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες, για κάποια διαστήματα, αποπροσανατόλισαν την εθνική υπόθεση. Διερευνά τα αίτιά τους, αναδεικνύει με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ανιχνεύει τις επιπτώσεις τους, όχι μόνο μεσούντος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας αλλά και κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η ελληνική επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών

Η μελέτη του Λεωνίδα Μοίρα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος επιχειρεί να φωτίσει µια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης: Τις αντιδράσεις και τον τρόπο µε τον οποίο οι Οθωµανοί προσέλαβαν και ερµήνευσαν το εθνικοαπελευθερωτικό κίνηµα των Ελλήνων. Aπευθύνεται τόσο στο εξειδικευµένο κοινό όσο και στον απλό αναγνώστη που επιθυµεί να κατανοήσει πληρέστερα τους κλυδωνισµούς και τις συνέπειες της Eπανάστασης καθώς και της συνακόλουθης ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους στο εσωτερικό της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των γεγονότων της Επανάστασης µέσα από την οπτική της οθωµανικής πολιτικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, των χρονικογράφων της Πύλης και των Οθωµανών αξιωµατούχων από περιοχές της περιφέρειας οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των πολεµικών συγκρούσεων.

Τρία βιβλία για το πριν και το μετά της επανάστασης

Ελλάδα 1453-1821 (Οι άγνωστοι αιώνες)

O Βρετανός ιστορικός David Brewer αναλύει τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο από την Άλωση της Πόλης μέχρι την Επανάσταση του 1821, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά εκείνα της οθωμανικής διοίκησης που αφορούσαν τον τρόπο ζωής των ελληνόφωνων χριστιανών κατοίκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πόσο ελεύθεροι ήταν οι Έλληνες; Ήταν υπόδουλοι και, αν ναι, με ποια έννοια; Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με θέματα όπως το παιδομάζωμα, οι εξισλαμισμοί, η δυσβάστακτη φορολογία, το κρυφό σχολειό; Ποιος ήταν ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας την περίοδο αυτή;

Νεοελληνικός Διαφωτισμός (Φιλοσοφικές προσεγγίσεις)

Επανάσταση 1821 βιβλία
PUBLIC.GR

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

Εκδόσεις Gutenberg- Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αν δεν είχε προηγηθεί ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός πιθανόν να μην ακολουθούσε ποτέ η Επανάσταση του 1821. Το βιβλίο του Γρηγόρη Καραφύλλη επιχειρεί να μας εισάγει στο φιλοσοφικό πλαίσιο που αποτέλεσμα το λίκνο μέσα στο οποίο ωρίμασαν οι συνθήκες για την Ελληνική Επανάσταση.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι οριστικώς πλέον πιστοποιημένο ότι τα γενικά πλαίσια του φιλοσοφικού status του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αντιστοιχίζονται με τα πλαίσια της φιλοσοφίας του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και δείχνουν την άμεση σχέση αλλά και την επίδραση που δέχθηκε η νεοελληνική σκέψη από την ευρωπαϊκή. Η εδραία όμως αυτή θέση δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια αποκλειστική, γραμμική και μονοσήμαντη διάσταση της διασύνδεσης των δύο διαφωτισμών με ισχυρό πομπό τον ευρωπαϊκό και ευήκοο ή βαρήκοο δέκτη τον νεοελληνικό. Αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι εκτός από την πλούσια πηγή του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού έτρεξαν και άλλα νάματα προς το ρεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, τα οποία εκπήγασαν από μια δυσχερή και προβληματική συνέχεια της νεοελληνικής σκέψης».

Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974 (νέα έκδοση)

«Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. (…) Το ανάγνωσμα αυτό δίνει μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δωσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ’ αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας. (…) Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα, σύκα και τους προδότες, προδότες και όχι εθνικούς ήρωες. Θα μπορούσε να έχει τίτλο “Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας” , αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση», έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το έργο του.

Αυτό καταγράφει την ιστορία της Ελλάδας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1830 ως και την πτώση της χούντας το 1974. Έτσι για να μπορέσεις να συνδέσεις μέσα από την υπέροχα συχνά κωμική πένα του Βασίλη Ραφαηλίδη, το μακρινό με το κοντινό χθες της χώρας.

Βιβλία για παιδιά με θέμα την Επανάσταση του 1821

1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου;
Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη;
Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»;
Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που αφηγείται ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι Μάρω Βασιλειάδου (δημοσιογράφος και συγγραφέας) και ο Ηλίας Κολοβός (καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης) για να μυήσουν τα παιδιά στην ανάγνωση της Ιστορίας ενώ η Θέντα Μιμηλάκη συναρπάζει το μυαλό των μικρών αναγνωστών με τις εικόνες της.

Μαντώ Μαυρογένους – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (Δυο γυναίκες στην Επανάσταση)

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς φροντίζει τα παιδιά να γνωρίσουν τις ιστορίες της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντούς Μαυρογένους, των αγαπημένων και πιο δημοφιλών γυναικείων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης. Και το πετυχαίνει συνθέτοντας ένα πολύτιμο έργο μέσα στα παιδικά βιβλία για την Επανάσταση του 1821. Μέσα από απλά και κατανοητά στιχάκια που αφηγούνται την ιστορία τους τα παιδιά μαθαίνουν για τις σπουδαίες αυτές γυναικείες μορφές του Αγώνα. Η εικονογράφηση ανήκει στη Νααλία Καπατσούλια.

Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821

Στο βιβλίο αυτό, πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

Η Βασιλική Μαρκάκη και ο Ζήνωνας Ζαμπακίδης εμπνέονται και παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ η εικονογράφος Labrada Sara Cabeza, εμπλουτίζει με τις εικόνες της την αφήγησή τους.

21 ήρωες του 1821

Επανάσταση 1821 βιβλία
PUBLIC.GR

21 ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821

Εκδόσεις Μίνωας
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

21 οπλαρχηγοί ζωνταντεύουν για τους μικρούς αναγνώστες την σημαντική περίοδο της Επανάστασης του 1821 μέσα από τη ζωή και το έργο τους. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Το βιβλίο υπογράφει ο Γιάννης Διακομανώλης, ενώ ο Βασίλης Κουτσιάρης το εικονογραφεί.

Επανάσταση 1821

Επανάσταση 1821 βιβλία
PUBLIC.GR

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

Εκδόσεις Πατάκη
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Σοφία Ζαραμπούκα, αγαπημένη των παιδιών γράφει και εικονογραφεί τα βιβλία της και το ίδιο κάνει και για το βιβλίο για την Επανάσταση του 1821. «Στα τοπία της πατρίδας μας σταματώ, κοιτάζω και αναγνωρίζω τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και γράφτηκε η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι, που ζούνε στα βουνά, στα χωριά, στα νησιά αυτού του τόπου, και άλλοι, ξενιτεμένοι, διανοούμενοι, έμποροι, στρατιωτικοί, όλοι, αιώνες τώρα, συνδέονται και αγωνίζονται, γιατί άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά «ελευθερία και γλώσσα».