TIPS

Τσικνοπέμπτη: Ο δεκάλογος του καλού μπάρμπεκιου αν αποφάσισες να ψήσεις στο σπίτι

Unsplash

Λατρεύεις τα σουβλάκια και τα παϊδάκια από τις ταβέρνες, αλλά φέτος έβαλες ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό σου: το μπάρμπεκιου.

Αν δεν είναι η Τσικνοπέμπτη η ιδανική περίπτωση για να ψήσεις στην ψησταριά που έχεις στο μπαλκόνι σου, τότε ποια μέρα είναι; Ωραίο το delivery και το takeaway, αλλά αν θέλεις να κάνεις το καλύτερο μπάρμπεκιου στη γειτονιά και να μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου, χρειάζεσαι τα 10 παρακάτω tips. Και καλή επιτυχία!

Άναψε νωρίτερα την ψηστιέρα

Μην περιμένεις να βάλεις το κρέας πάνω για να βάλεις μπρος. Άναψε νωρίτερα τα κάρβουνα, για να υπάρξει ο χρόνος για ισορροπία στη θερμότητα και δεν θα κινδυνεύσει να καεί το κρέας σου ή ό,τι άλλο βάλεις.

Το σωστό κρέας

Η αρχή πρέπει να γίνεται από τη σωστή επιλογή κρέατος. Προτίμησε υψηλή ποιότητα, για να έχεις και ένα άρτιο αποτέλεσμα. Δεν είναι ώρα για τσιγκουνιές.

Να παρατηρείς τη θερμοκρασία του μπάρμπεκιου

Το κλειδί είναι να ξέρεις τη θερμοκρασία του κρέατός σου και να μην την αλλάζεις. Αν η ψησταριά σου δεν έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, επένδυσε σε ένα.

Πάντα με δύο λαβίδες

Η υγιεινή είναι το παν και εδώ δεν είναι να παίζουμε με αυτά. Θέλεις μία λαβίδα για να πιάνεις το ωμό κρέας και μία για τα ψημένα κομμάτια.

Βάζεις σωστά το λάδι;

Ένα λάθος που μπορεί να κάνεις αν είσαι αρχάρια, είναι να ρίχνεις λάδι στη σχάρα και όχι μόνο στο κρέας. Ας μην κινδυνεύσουμε να πάρουμε φωτιά. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι δεν θέλουν λάδι όλα τα μέρη του κρέατος. Όπου υπάρχει λίπος, δεν θέλει έξτρα λάδι.

Επιτάχυνε το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου με αλουμινόχαρτο

Όταν καραμελώσει το εξωτερικό του κρέατος, μπορείς να το τυλίξεις με αλουμινόχαρτο και να κάνεις το εξής. Βάλε μαζί του ένα μήλο, γιατί η υγρασία του φρούτου θα εξατμιστεί και θα επιταχύνει το ψήσιμο.

Η μαγιονέζα σου δίνει πιο τραγανή πέτσα

Αν ψήνεις κοτόπουλο στο μπάρμπεκιου και το θέλεις τραγανό, αλλά ζουμερό στο εσωτερικό, τρίψε με λίγη μαγιονέζα και, αν θέλεις, πρόσθεσε σκόρδο, βότανα και λίγο μαλακό βούτυρο. Αυτό ισχύει γενικά και για τη μαρινάδα. Γίνε όσο πιο δημιουργική μπορείς, για να έχεις ένα έξτρα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Άφησε το κρέας να ξεκουραστεί

Μην βιαστείς να το δοκιμάσεις με το που το βγάλεις από την ψησταριά. Βγάλτο λίγο πριν θεωρήσεις ότι είναι έτοιμο γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται και οι ιστοί θα χαλαρώσουν. Έτσι θα είναι πιο ζουμερό και μαλακό.

Γύρνα τα μπιφτέκια μια φορά

Φρόντισε να έχεις μπιφτέκια που να αποτελούντα από 80% μοσχάρι και 20% λίπος, αλατοπιπέρωσε καλά και ψήσε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γυρίσεις το μπιφτέκι μόνο μία φορά.

Η σωστή στιγμή να καθαρίσεις το μπάρμπεκιου

Όταν προθερμαίνεις την ψησταριά, καθάρισε καλά τις σχάρες γιατί το λίπος και οι βρωμιές βγαίνουν πιο εύκολα έτσι. Απλά πρόσεξε μην καείς.