ΕΞΟΔΟΣ

Τσικνοπέμπτη: 10 μαγαζιά για να φας καλό κρέας

Unsplash

Είμαστε μία ανάσα πριν την Τσικνοπέμπτη. Τη γιορτή που θα γιορτάσεις πιο εύκολα από τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Εκτός αν είσαι vegetarian ή vegan. Αν όμως τρως κρέας και σε απασχολεί το πού θα πας, εδώ θα βρεις απαντήσεις.

Βρες εσύ τη σωστή παρέα για την Τσικνοπέμπτη και εμείς βάζουμε τα μαγαζιά. Είναι μέρη που θα βρεις καλό κρέας, θα φας ποσότητες, είναι μερακλίδικα, είναι και παραδοσιακά, είναι και πιο μοντέρνα. Ξεχωρίσαμε τα δικά μας που θα τιμήσουμε δεόντως και αποτελούν εγγύηση. Και να θυμάσαι. Μην το παρακάνεις. Δουλεύεις την επόμενη μέρα.

Μυρτιά (Αϊδινίου 55, Ν. Σμύρνη και Αγ. Παρασκευής 24, Περιστέρι)

Αν είσαι μερακλής, έχεις ήδη κάνει ένα πέρασμα από την ταβέρνα που είναι θεσμός, και ας μην είναι Τσικνοπέμπτη. Με μερίδες για πραγματικά γενναίους, θα απολαύσεις μπριζόλα (ή κροκόδειλο όπως σου τη λένε) χοιρινή σε τεράστιο μέγεθος. Ζουμερό μπιφτέκι με τυρί, ωραίο λουκάνικο, κλασικά ορεκτικά (και ένα τζατζίκι όσο καυτερό χρειάζεται. Μην τολμήσεις και φύγεις χωρίς να γευτείς τους λουκουμάδες στο τέλος που είναι κέρασμα. Χωρίς πολλά λάδια, μικροί, με μέλι και σοκολάτα. Όνειρο.

Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι)

Εδώ μιλάμε για την επιτομή του καλού ποιοτικού κρέατος. Θα φας και βοδινό ταρτάρ, και πικάνια και ποικιλίες κρεατικών. Απ’όλα δηλαδή. Το Base Grill είναι το μαγαζί που έφερε στο Μπουρνάζι κόσμο από όλη την Αθήνα. Φημίζεται κυρίως για τη σπαλομπριζόλα και το υπέροχο πιάτο με τα αυγά και τις πατάτες. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Δοκίμασέ το.

Ο Κρητικός (Αιόλου 49, Κάντζα)

Η ταβέρνα θεσμός που υπάρχει στην Κάντζα τα τελευταία 50 και βάλε χρόνια και είναι ο ναός του κρέατος. Σε παραδοσιακό στιλ, είναι το μαγαζί που θεωρείται από τα κορυφαία της Αθήνας και το σωστό σημείο για να φας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ωραία παϊδάκια, σπαλομπριζόλες και κλασικά ορεκτικά που πρέπει να τιμήσεις προτού το τσικνίσεις. Πάντα με συνοδεία κρασιού.

Το Μαντρί (Βαρδουσίων 29, Άνω Γλυφάδα)

Ένα μαντρί που στέκει αγέρωχο εδώ και 40 χρόνια σε περιμένει για να συνδυάσεις το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο. Οι ιδιοκτήτες έχουν τις δικές τους πρώτες ύλες και εδώ θα φας προβατίνα (ή πρατίνα που λέμε στο χωριό μου), κλέφτικο αρνί στη λαδόκολλα, μερακλίδικο κοκορέτσι και ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Και όλα αυτά με θέα τον Σαρωνικό.

Τα Βλάχικα (Λεωφ. Ευελπίδων, Βάρη)

Αν δεν τιμήσεις τη Λεωφόρο Βάρης με τα κρεατάδικά της την Τσικνοπέμπτη, πότε θα το κάνεις; Τα Βλάχικα είναι σταθερή αξία και σε κάνει να νιώθεις σαν να περνάς Πάσχα στο χωριό σου. Αρνί σούβλας, ψητά στη σχάρα, νεφράκια, συκωτάκια, κοκορέτσι και κλασικές παραδοσιακές γεύσεις. Η γιορτή εκεί θα ξεκινάει από νωρίς, επομένως πάρε τους φίλους και ξεκίνα τη γευσιγνωσία.

Kozi’s (Παναγή Τσαλδάρη 34, Μελίσσια)

Η εκλεπτυσμένη μορφή του κρέατος αλλά χωρίς δηθενιές στο πιάτο σου. Μεγάλες μερίδες και εξαιρετική ποιότητα πρώτων υλών. Εδώ θα φας καλό κρέας αλλά με ένα νοτιοαφρικάνικο twist. Μεγάλες μπριζόλες και λουκάνικα αλλά και πεντανόστιμα burgers για όσους δεν συμπαθούν το κλασικό κρέας την Τσικνοπέμπτη.

Μπριζολάκια του Τέλη (Ευριπίδου 86, Αθήνα)

Αυτό που λέει και το όνομα του μαγαζιού. Στον Τέλη δεν έχεις πολλές επιλογές, αλλά θα φύγεις χορτάτος και χαρούμενος. Τα μπριζολάκια του είναι ονειρεμένα, ενώ δεν θα πεις όχι και στο ορεκτικό που τα συνοδεύει. Πιπεριές με φέτα και ντοματούλα. Στην καρδιά της Αθήνας για εσένα που δεν θέλεις να μετακινηθείς με αυτοκίνητο.

Το Γίδι (Τατοϊου 17, Μεταμόρφωση)

Δεν θέλει και πολλές συστάσεις. Το όνομα σε προδιαθέτει για να δεις κάτι παραδοσιακό. Η θράκα είναι έτοιμη για να μαγειρέψει το φαγητό σου και νιώθεις σαν να είσαι σε ένα ορεινό χωριό. Συκωταριά, γαρδουμπάκια, κοντοσούβλι αλλά και σταμναγκάθι, τραχανά και μακαρούνες. Για μία απόλυτα παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη.

Drakoulis Dry and Raw (Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα)

Το κρεοπωλείο της Νέας Σμύρνης έγινε μία σειρά από εστιατόρια, όπου ξέρεις ότι θα φας εξαιρετικό κρέας. Και θα βρεις μέσα και το κρεοπωλείο του Δρακούλη. Εδώ δεν θα βρεις πολλά λαχανικά, αλλά το κρέας είναι στα καλύτερά του, σε κάθε στιλ ψησίματος και σε μεγάλη ποικιλία ειδών. Αν αγαπάς την πρώτη ύλη, εδώ θα βρεις το στέκι σου. Και όχι μόνο την Τσικνοπέμπτη.

Vezene (Βρασίδα 11, Περιοχή Χίλτον)

Με τόσα διαφορετικά και σπάνια breeds μοσχαριού, διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και τελειοποιημένη την τέχνη του κοψίματος και του ψησίματος, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου την Τσικνοπέμπτη. Εδώ δεν θα φας απλά κρέας. Θα μυηθείς στην ιεροτελεστία του κρέατος, μαζί με φοβερά side dishes και μεγάλη λίστα κρασιών.