ΣΙΝΕΜΑ

The Trip to Greece: η βρετανική σειρά ταινιών ολοκληρώνεται αποθεώνοντας την Ελλάδα

Το 4ο και μάλλον τελευταίο μέρος των ταινιών “The Trip” γυρίστηκε το περσινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και ήρθε τη σωστή στιγμή για να μάς υπενθυμίσει την αξεπέραστη ομορφιά αυτής της χώρας. Και όχι μόνο σε εμάς, από ό,τι φαίνεται. Ο ξένος Τύπος έχει ήδη αποθεώσει τον καλοκαιρινό προορισμό και το timing είναι σωστό. Στο περίπου.

Υπό κανονικές συνθήκες, η ταινία “The Trip to Greece” θα κυκλοφορούσε στις αίθουσες στις 14 Μαΐου, άρα υποθέτω ότι εμείς θα μπορέσουμε να τη δούμε στους θερινούς κινηματογράφους. Σε θερινό είχα δει και την αμέσως προηγούμενη (3η στη σειρά) ταινία, όπου το ταξίδι γίνεται στην Ιταλία. Η πρώτη ήταν στη χώρα των δύο Άγγλων πρωταγωνιστών, ακολούθησε η Ισπανία, η Ιταλία και τώρα είναι η σειρά μας.

Η πλοκή των ταινιών

Μην φανταστείς κάτι περίπλοκο. Βλέπεις απλώς δύο γνωστούς ηθοποιούς (υποδύονται τους εαυτούς τους) που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, ως γαστρονομικοί ανταποκριτές, και στο μεταξύ συζητούν για τα υπαρξιακά τους. Ό,τι θα θέλαμε να κάνουμε όλοι δηλαδή. Οι ηθοποιοί Rob Brydon και Steve Coogan ξεκίνησαν ως μίνι βρετανική σειρά και έφτασαν να γυρίσουν 4 ταινίες μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Το ταξίδι στην Ελλάδα

Πριν από 1 χρόνο ακριβώς, ξέραμε ότι ξεκινούσαν τα γυρίσματα στην Ελλάδα για το “The Trip to Greece”, αλλά κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε μερικούς μήνες μετά. Ευτυχώς η ταινία ολοκληρώθηκε και το trailer σου δείχνει όλο το μεγαλείο. Και όχι τα κλασικά τοπία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Εντάξει, το ακούς το μπουζουκάκι, αλλά βλέπεις περισσότερο Ιόνιο (ένας ακόμη λόγος να το δω), πόλεις όπως η Καβάλα, η Μάνη και η Πάτρα και τα αρχαία της Αθήνας φυσικά. Αλλά και την όμορφη μακρινή Λέσβο. Και αυτό κάνει σίγουρα τη διαφορά γιατί βλέπεις λιγότερο προβεβλημένα μέρη της Ελλάδας. Και σε κάνει να ταυτίζεσαι περισσότερο, εφόσον δεν είσαι τουρίστας.

Θίγεται επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό κομμάτι. Το προσφυγικό. Οι πρωταγωνιστές περνούν από τη Μόρια αλλά και από το λιμάνι της Πάτρας, όπου εκεί είναι πάντοτε συγκεντρωμένοι αρκετοί μετανάστες. Το κλίμα δεν βαραίνει, αλλά παρουσιάζουν και τα αληθινά στοιχεία της. Οι τουρίστες ήδη σπεύδουν να επισκεφθούν τη χώρα λόγω του χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων, αλλά λογικά θα παίξει και η ταινία τον δικό της ρόλο σε αυτή την απόφαση. Εμένα πάντως με έχουν πείσει.

Πέρα από την πλάκα, η τελευταία ταινία έχει ως τελικό προορισμό την Ιθάκη (νά ‘τος κι ο συμβολισμός) και μόνο ο ένας εκ των δύο αντρών φτάνει στο νησί. Μία ταινία με βαθιές υπαρξιακές ανησυχίες, κλασικό βρετανικό χιούμορ αλλά και δράμα, έτσι όπως προκύπτει από την ίδια τη ζωή.