WATCHLIST

Το βραβευμένο «Αυτά που Λέμε και Αυτά που Κάνουμε» είναι μία ταινία- ωδή στην ασυνέπειά μας

Η ταινία των 13 υποψηφιοτήτων César έρχεται στην Ελλάδα για να υμνήσει από 9 Σεπτεμβρίου όλους όσους άλλα λένε, άλλα κάνουν κι άλλα εννοούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα Oscars, εμείς τα βραβεία Ίρις, η Γαλλία τα César. Σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά, η συγκομιδή 13 υποψηφιοτήτων στα César θα ήταν επίτευγμα για το γαλλικό σινεμά. Ένα φαινόμενο όπως το Amélie που είχε πετύχει ισάριθμη παρουσία στη μεγάλη βραδιά ως επιστέγασμα της παγκόσμιας αναγνώρισής του τη χρονιά που είχε περάσει. Το 2020 όμως δεν ήταν μία κανονική χρονιά για τον κινηματογράφο και έτσι το Love Affair(s) που είχε επιλεγεί και για τις περσινές Κάννες που δεν έγιναν ποτέ – Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait στον ορίτζιναλ τίτλο που μεταφράζεται Αυτά Που Λέμε κι Αυτά Που Κάνουμε στα ελληνικά – δε μπόρεσε να κάνει τον παραδοσιακό κύκλο.

Τώρα όμως το Love Affair(s) ή αλλιώς Αυτά που Λέμε και Αυτά που Κάνουμε, αφού σήκωσε τελικά ένα βραβείο César για την ερμηνεία της Émilie Dequenne που ξεχώρισε σε δεύτερο ρόλο, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες αποκλειστικά από το Cinobo στις 9 Σεπτεμβρίου και προσεχώς επίσης στο cinobo.com.

Ο Emmanuel Mouret που καθιερώθηκε για τις έξυπνες κωμωδίες του για την αγωνία του έρωτα επιστρέφει εδώ με μία ακόμα και παραμένει γοητευμένος από τα αλλόκοτα περιστατικά και τακτικές ατυχίες. Το σκηνικό του Love Affair(s) – Αυτά που Λέμε και Αυτά που Κάνουμε είναι από τα κλασικά: Δύο άγνωστοι βρίσκονται παρέα υπό συγκεκριμένες συνθήκες περνούν τον χρόνο τους μιλώντας για την αγάπη με τη γαλλική επαρχία να απλώνεται στο background. Καλή βάση για προβολή σε θερινό, όμως ο Mouret πηγαίνει λίγο παρακάτω χρησιμοποιώντας το κεντρικό ζευγάρι για να εισάγει μία σειρά διασυνδεδεμένων ιστοριών που σχετίζονται με τις ζημιές του έρωτα.

Η τριών μηνών έγκυος Daphne (Camélia Jordana), είναι διακοπές στην εξοχή μαζί με τον σύντροφό της François (Vincent Macaigne). Εκείνος χρειάζεται να λείψει για δουλειά κι εκείνη πρέπει ξαφνικά να αναλάβει τη φιλοξενία του πληγωμένου Maxime (Niels Schneider), ξαδέλφου του Φρανσουά, τον οποίο συναντά για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών αναμονής για την επιστροφή του François , η Daphne και ο Maxime γνωρίζονται σιγά-σιγά και εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο ιστορίες, όλο και πιο προσωπικές για τις παλιές και πρόσφατες ερωτικές τους περιπτύξεις.

Κυρίως ειπωμένες σε φλάσμπακ, ο Mouret βουτά σε καθεμία από τις ιστορίες που συζητά το ζευγάρι ως ξεχωριστή αφήγηση. Όλοι του οι χαρακτήρες αγαπούν να ακούν τον εαυτό τους να μιλάει, όμως όσο περισσότερο το κάνουν τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι ότι προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους για όσα λένε και όχι τόσο αυτούς που τους ακούνε.

Έτσι γεννήθηκε και ο ορίτζιναλ τίτλος της ταινίας Αυτά Που Λέμε κι Αυτά Που Κάνουμε.

«Παραπέμπει σε μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του σινεμά, δηλαδή την προσδοκία να κάνει ο χαρακτήρας τα λεγόμενά του πράξη: Θα κάνει αυτό που είπε; Είναι πράγματι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι;», έχει δηλώσει ο Mouret.

«Πρέπει επίσης να διαβάζουμε αυτόν τον τίτλο με ένα μειδίαμα στα χείλη, μια γλυκιά ειρωνεία στο μάτι. Θα ήθελα αυτή η ταινία να είναι μια ωδή στην ασυνέπειά μας. Σε μια εποχή όπου καλούμαστε συνεχώς και αυστηρά να είμαστε συνεπείς, να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, εγώ τάσσομαι υπέρ της γλυκύτητας και της τέρψης αντί του εύκολου ‘κατηγορώ’. Δεν είναι μία ιδεολογική θέση, είναι απλώς ο χαρακτήρας μου και πρέπει να παραδεχτώ ότι αντιφάσκω τόσο συχνά που δεν θα τολμούσα να επικρίνω τους όμοιους μου […]

Πάντα είχα την αίσθηση ότι όσο μεγαλύτερο είναι το δράμα και η σκληρότητα τόσο πιο προσεκτικοί είναι οι χαρακτήρες – έχουν εγκράτεια. Ο άνθρωπος εκπαιδεύεται να διατηρεί τον έλεγχο όταν αντιμετωπίζει την τυραννία των ορμών του. Χωρίς τον έλεγχο αυτό, απειλεί την κοινωνική τάξη και κινδυνεύει να γίνει απόκληρος και αναξιόπιστος. Με συγκινεί ιδιαίτερα ένας χαρακτήρας που πρέπει να παλέψει με τον εαυτό του και με τη βία των επιθυμιών του, παρά ένας χαρακτήρας που δεν ξέρει πού να σταματήσει. Το πραγματικό δράμα είναι να είσαι πολιτισμένος και να πρέπει να τιθασεύσεις τα πάθη και τις επιθυμίες σου. Λέμε συχνά ότι μια ιστορία ξεκινά με κάποιον που έχει μια επιθυμία και συναντά ένα εμπόδιο. Πιστεύω μάλλον, ότι για να έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, θα πρέπει ένας χαρακτήρας να έχει δύο αντικρουόμενες επιθυμίες. Ιδού, λοιπόν, το εμπόδιο. Και γι’ αυτό ακριβώς κάποιες ερωτικές ιστορίες γίνονται τόσο παθιασμένες, γιατί υπάρχουν δύο επιθυμίες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Όπως για παράδειγμα σε αυτή την ταινία, η επιθυμία για τον ξάδελφο του συντρόφου σου και η επιθυμία να είσαι καλός άνθρωπος».

Τι θα επιλέξουν τελικά οι ήρωες του Love Affair(s);

Η συνέχεια στους κινηματογράφους από 9 Σεπτεμβρίου και σύντομα αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Cinobo. Και αν είσαι συνδρομητής της πλατφόρμας και των Cinobo Nights, δικαιούσαι δωρεάν εισιτήριο για την ταινία.

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο συγκεντρώνοντας συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Η συνδρομητική πλατφόρμα έχει δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες, με πρόσβαση δυνατή από Smart TV, smartphone, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα παράλληλης παρακολούθησης από 2 οθόνες ακόμα και εκτός σύνδεσης.