ΒΙΒΛΙΑ

Το μυθιστόρημα «Έρωτες από πηλό» της Ελένης Γαληνού θα το διαβάσεις ξανά και ξανά

Αν έχεις διαβάσει το Όσα δεν έγιναν λέξεις, την Κατάρα των Μάγιερ, τη Μυστική Διαθήκη ή οποιοδήποτε ακόμα από τα βιβλία της Ελένης Γαληνού, σίγουρα ανυπομονούσες για το επόμενο. Οι ευχές σου εισακούστηκαν. Το βιβλίο Έρωτες από πηλό, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα και βρέθηκε στα χέρια μου. Κι έχω 5 λόγους να μοιραστώ μαζί σου που θα σε κάνουν να το διαβάζεις ξανά και ξανά.

Η Ελένη Γαληνού ξέρει να γράφει ιστορίες με συναίσθημα και μυστήριο. Με κρυμμένα μυστικά που ταλανίζουν τους ήρωές της. Με λέξεις που δεν μπορεί κανείς να πει την ώρα που έπρεπε. Με μεγάλες συγκινήσεις και μεγάλες πληγές. Όλα τα παραπάνω θα βρεις στην ιστορία  της Έλσας που με το αγόρι της, τον Μάρκο και τη φίλη της, τη Φαίδρα, ξεκινούν να περνούν ανέμελα τις διακοπές τους στην Αμοργό, τον τόπο όπου ζει η γιαγιά της. Το τέλος των διακοπών θα έχει αλλάξει τα πάντα στις ζωές τους. Κι ως το τέλος του βιβλίου θα νιώθεις κι εσύ ότι έχεις ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των σκέψεων των ηρώων.

Έρωτες από πηλό
DIOPTRA.GR

Έρωτες από πηλό

Εκδόσεις Διόπτρα
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η υπόθεση του βιβλίου

Η Έλσα με το αγόρι της, τον Μάρκο, και τη φίλη της τη Φαίδρα πηγαίνουν διακοπές στη γιαγιά της, στην Αμοργό. Η παρουσία του γοητευτικού Γάλλου γλύπτη στο διπλανό σπίτι ελκύει αμέσως το ενδιαφέρον τους. Είναι ονειροπόλος, αυθόρμητος, καλλιτέχνης στην ψυχή και τη ζωή, λάτρης του έρωτα και του ωραίου.

Η παρέα μαζί του αποδεικνύεται συναρπαστική. Μέχρι τη λάθος στιγμή. Ένα παιχνίδι και μια ανομολόγητη πράξη φέρνουν την απόλυτη ανατροπή. Οι δαίμονες ξυπνούν. Κανείς δεν πιστεύει αυτό που έχει συμβεί. Το γεγονός βαραίνει και τους τρεις, όμως, το πληρώνει μόνο ένας.

Η φιλία τους κλονίζεται ανεπανόρθωτα.

Δεκατρία χρόνια αργότερα όλα έχουν αλλάξει.

Η Έλσα αναζητά ψήγματα της παλιάς φιλίας με τη Φαίδρα και τον Μάρκο, ενώ παράλληλα τους δοκιμάζει. Κρατάει ένα μεγάλο μυστικό που αν το μάθουν…

Ωστόσο, το πιο ανατρεπτικό μυστικό δεν το γνωρίζει κανένας τους. Κι αυτός που το αποκρύπτει, έχει τους δικούς του σκοτεινούς λόγους που δεν μιλά.

Όταν οι αλήθειες σωπαίνουν, οι ζωές των ανθρώπων γεμίζουν σκοτάδια.

5 λόγοι που θα διαβάσεις ξανά και ξανά το βιβλίο Έρωτες από πηλό

Το εύστοχο εξώφυλλο

Ξέρω τη φράση «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» κι ίσως την έχεις ακούσει κι εσύ. Όμως είναι τόσο εύστοχη η εικαστική δημιουργία του Γιώργου Παναρετάκη για το εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου. Ένα γυναικείο πρόσωπο που σχηματίζεται από κομμάτια σπασμένου πηλού. Κομμάτια που η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Έλσα, πρέπει να μαζέψει ένα ένα, σε ένα μοναχικό κελί, όπου έρχεται αντιμέτωπη με τη ζωή της και το παρελθόν της κι αργότερα, έξω από αυτό επισκεπτόμενη ξανά τους ανθρώπους που όριζαν εκείνο το παρελθόν, για να προχωρήσει μπροστά. Αυτό το εξώφυλλο είναι η καλύτερη εισαγωγή για να ταξιδέψεις στον κόσμο της Έλσας, που μία ανάμνηση κι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας έκανε τη ζωή της να αλλάξει τροχιά ένα καλοκαίρι στην Αμοργό.

Για σένα που είσαι λάτρης του καλοκαιριού το εξώφυλλο σε μεταφέρει κατευθείαν στο μπλε της θάλασσας, στην άμμο που χάνεται κάτω από τα πόδια σου, στο ελληνικό καλοκαίρι το γεμάτο κεραμεικά και πήλινα σουβενίρ στα νησιά. Για σένα, λοιπόν, αυτό το εξώφυλλο θα σε αιχμαλωτίσει από την πρώτη στιγμή, όπως και μένα.

Το καλοκαίρι στην Αμοργό είναι από μόνο του έρωτας

Οι τρεις ήρωες του βιβλίου, η Έλσα, ο Μάρκος και η Φαίδρα, την οποία ποτέ δεν αφήνουν εκτός της ζωής τους παρόλο που είναι ζευγάρι έχουν στόχο να περάσουν έναν ολόκληρο μήνα του καλοκαιριού στην Αμοργό. Κι αυτό από μόνο του ακούγεται όνειρο. Παραλίες, μπαράκια κι όλο το ελληνικό καλοκαίρι μεταφέρεται στις σελίδες του βιβλίου με τρόπο συναρπαστικό, σαν να ζεις κι εσύ το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, όπως και τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων που περιπλέκονται όλο και περισσότερο μετά από κάθε σελίδα.

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα νοερά ταξίδια στα ελληνικά νησιά ξεκινούν να κατακλύζουν το μυαλό μας. Για σένα που θέλεις επειγόντως να βρεθείς μακριά από την πόλη, το βιβλίο Έρωτες από πηλό υπόσχεται να σε παρασύρει ξανά και ξανά μακριά. Όπως θα διαπιστώσεις όμως το καλοκαίρι είναι μόνο μία μικρή αφορμή για να γυρίζεις ασταμάτητα τις σελίδες του.

Ένα βιβλίο για το πώς η ευθύνη μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους

Το βιβλίο Έρωτες από πηλό διαδραματίζεται σε 2 χρόνους, το τότε και το τώρα, ανάμεσα στους οποίους μεσολαβούν 13 χρόνια. Σταδιακά μέσα από αυτά τα ταξίδια στις αναμνήσεις των ηρώων τους μαθαίνουμε καλύτερα, βλέπουμε τα μυστικά και τα όνειρά τους, τους φόβους και τις ενοχές που οδήγησαν κάποιους από τους ήρωες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους άξιζε, αλλά και τις φιλοδοξίες που οδήγησαν άλλους ήρωες να στρέψουν τα μάτια τους αλλού και να απαρνηθούν εντελώς τις δικές τους.

Σε σένα, που τα βιβλία που εξερευνούν κάθε πτυχή των ανθρώπινων σχέσεων προκαλούν μεγαλύτερη συγκίνηση από τα άλλα, απευθύνεται το βιβλίο Έρωτες από πηλό. Στις σελίδες του θα δεις πως τελικά είναι η ευθύνη που καθορίζει πολλές από αυτές. Αυτή είναι που μπορεί να διαλύσει έρωτες πριν ακόμα γράψουν τις ενδοξότερες σελίδες τους. Αυτή είναι που μπορεί να χωρίσουν τους ανθρώπους που έμοιαζαν αχώριστοι, που οι φιλίες τους τελικά αποδεικνύονται πιο εύθραυστες κι από ένα πήλινο αγαλματάκι.

Η Ελένη Γαληνού ξέρει να γράφει ανατροπές

Αν κάτι ξεχωρίζει τη γραφή της Ελένης Γαληνού είναι πως ξέρει να γράφει ιστορίες που καταφέρνουν να αποκαλύπτονται όλο και πιο βαθιά σελίδα τη σελίδα. Στην ιστορία των ηρώων μας ένα μοιραίο παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω. Είναι όμως η μοίρα που έγραψε τις λεπτομέρειες αυτού του παιχνιδιού ή ήταν τα συναισθήματα που γεννά ο γοητευτικός μποέμ Γάλλος γλύπτης σε όλους, και το παρελθόν του, που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανατροπή. Δεν θα μάθεις την αλήθεια παρά την κατάλληλη στιγμή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Έρωτες από πηλό. Κι όταν αυτή έρθει, όλες οι πληγές θα βγουν στο φως.

Ένα ταξίδι σε όλα τα συναισθήματα

Τα άγχη, οι φόβοι, οι προκλήσεις, η ανακάλυψη της ελευθερίας, οι ανάγκες που έρχονται σε κόντρα με τις επιθυμίες, οι τύψεις, οι ενοχές, ο αγώνας για δικαίωση, η απελευθέρωση από τα βάρη του παρελθόντος, ο έρωτας, πάντα ο έρωτας. Όλα τα παραπάνω είναι συναισθήματα που αργά η γρήγορα θα νιώσεις στη ζωή σου. Η Ελένη Γαληνού τα βάζει όλα με μαεστρία στην ίδια ιστορία. Και θα τα νιώσεις διαβάζοντας λέξη- λέξη.