TRAVEL

«Το ταξίδι της ζωής μου»: Με την travel blogger, Zoe Gathi, στο Βιετνάμ

Zoe Gathi

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα καθηλωτικής φυσικής ομορφιάς, ένα σημείο συνάντησης της κουλτούρας Δύσης και Ανατολής, γεμάτη δυναμικές μεγαλουπόλεις και απομακρυσμένα χωριά. Μια χώρα εξωτική και γεμάτη ιστορία. Ένα ταξίδι σε αυτή σίγουρα θα είναι ξεχωριστό για όποιον το επιχειρήσει. Η travel blogger Zoe Gathi το επισκέφθηκε για 10 ημέρες το 2014 και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της.

«Πήγα στο Βιετνάμ το 2014. Το ψιλοφοβόμουν σαν προορισμό να πω την αλήθεια, γιατί μην κοιτάς τώρα που έχει ανέβει το Βιετνάμ, τότε δεν ήταν ένας συνηθισμένος προορισμός. Δεν πηγαίνω ταξίδια με γκρουπ οπότε είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την απορία αν θα είναι ασφαλής προορισμός. Αλλά πηγαίνοντας εκεί μου άλαξε όλη την εντύπωση που είχα», θα πει η Zoe.

H Zoe Gathi μας ταξιδεύει από την Αθήνα στο Βιετνάμ.

Αυτό που διαπίστωσε με την πρώτη της επαφή με την χώρα είναι πως η ασφάλεια δεν θα έπρεπε να την απασχολεί. «Οι κανόνες τηρούνται, έχουν νόμους, προστατεύουν τους τουρίστες. Οι Βιετναμέζοι είναι πάρα πολύ φιλικοί και πολύ εξυπηρετικοί», εξηγεί.

Η Zoe Gathi επισκέφθηκε τρία σημεία του Βιετνάμ. «Πήγα στο Hanoi, την τωρινή πρωτεύουσσα του Βιετνάμ, στην πρώην Saigon και νυν Ho Chi Minh City, που ήταν η πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ. Και πήγα και στη μέση της χώρας, στην Danang που είναι resort».

Βιετνάμ Η παραλία του Danang. / Zoe Gathi
Η παραλία του Danang.

Οι δύο πρώτες πόλεις που μου αναφέρει είναι εκείνες για τις οποίες θα μου μιλήσει. Τη ρωτώ αν σαν χώρα της Ασίας, το Βιετνάμ έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. «Ιστορικό ενδιαφέρουν έχουν όλοι οι προορισμοί της ανατολής. Αλλά το Βιετνάμ έχει ακόμα περισσότερο. Ήταν γαλλική αποικία και έχει πάρα πολλές γαλλικές περιοχές και στον Βορρά και στο Νότο. Επίσης είναι μια χώρα που είχε 20 χρόνια πόλεμο κι έχει μεγάλη σύγχρονη ιστορία», σημειώνει.

Ho Chi Minh City

Βιετνάμ Το Ho Chi Minh City από ψηλά. / Zoe Gathi
Το Ho Chi Minh City από ψηλά.

«Στο Ho Chi Minh City, υπάρχει το Μουσείο του Πολέμου κι εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρεθεί σε πιο συγκλονιστικό σημείο στη ζωή μου. Απέξω δεν είναι κάτι εντυπωσιακό, έχει κάποια τανκς στην είσοδο κλπ. Αλλά μπαίνοντας μέσα έχει εκθέσεις φωτογραφίας από τον πόλεμο. Τέτοιες φωτογραφίες δεν έχω ξαναδεί. Δεν πίστευα ότι μπορεί να έχει συμβεί αυτό το πράγμα. Έχει πληροφορίες για το τι χημικά έπεσαν, τι κακό προκάλεσε ο πόλεμος στον πληθυσμό. Μιλάμε για σκληρά πράγματα, συγκλονιστικά», εξηγεί η Zoe Gathi.

Στο σημείο αυτό να σου πω ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ, γνωστός και ως ο Δεύτερος Πόλεμος της Ινδοκίνας (και στο Βιετνάμ γνωστός ως Αμερικανικός πόλεμος) ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 1955 και ολοκληρώθηκε με την πτώση της Σαϊγκόν στις 30 Απριλίου 1975. Στην διαμάχη συμμετείχαν το Βιετνάμ, το Λάος και η Καμπότζη αν και επισήμως πολεμούσαν το Νότιο και το Βόρειο Βιετνάμ. Το Βόρειο Βιετνάμ υποστήριζε η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση και το Νότιο οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη κ.α. αντικομουνιστικές δυνάμεις.

Βιετνάμ Η Notre Dame του Ho Chi Minh City. / Zoe Gathi
Η Notre Dame του Ho Chi Minh City.

Πίσω στο Ho Chi Minh City για το οποίο η Zoe Gathi περιγράφει: «Η ίδια η πόλη είναι μια μεγάλη βιομηχανική πόλη. Έχει διατηρήσει μόνο σε λίγα σημεία το αποικιακό στοιχείο του παρελθόντος. Έχει Notre Dame και επίσης ένα ταχυδρομείο που σχεδιάστηκε από τον Aiffel. Αλλά το Ανόι είναι που διατηρεί καλύτερα, κυρίως αρχιτεκτονικά, αυτόν τον χαρακτήρα».

Βιετνάμ Ho Chi Minh City. / Zoe Gathi
Ho Chi Minh City.
Βιετνάμ Ho Chi Minh City. / Zoe Gathi
Ho Chi Minh City.

Το Ho Chi Minh City ως μεγαλούπολη επιτρέπει στον ταξιδιώτη να συνδυάσει τα πάντα, όπως θα μου πει η travel blogger. «Είναι σαν μια μικρή Bangkok θα έλεγα, έχει ιστορικά σημεία αλλά έχει και club να διασκεδάσεις. Μπορείς να κάνεις τα πάντα εκεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Hanoi

Βιετνάμ To γραφικό Hanoi. / Zoe Gathi
To γραφικό Hanoi.

«Μου άρεσε πάρα πολύ το Hanoi. Έχει διατηρήσει πολύ καλά το παλιό κομμάτι του. Έχει την παλιά πόλη του, έχει την γαλλική γειτονιά (French Quarter). Είναι γεμάτο με μικρά δρομάκια με παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Είσαι στο Hanoi και τρως σε αυτά τα χαμηλά τραπεζάκια και νιώθεις σαν να παίζεις σε ταινία. Είναι κάπως εξωπραγματικό. Γι’ αυτό είναι τόσο ενδιαφέρον», περιγράφει η Zoe Gathi.

Στους δρόμους του Hanoi. / Zoe Gathi
Στους δρόμους του Hanoi.
Πάρκο στο Hanoi. / Zoe Gathi
Πάρκο στο Hanoi.

Μιλώντας για φαγητό, μοιραία η συζήτησή μας έρχεται στη Βιετναμέζικη κουζίνα. Ομολογώ ότι τις λίγες φορές που την έχω δοκιμάσει, έχω ενθουσιαστεί. Κι αυτό είναι ένα κοινό που μοιράζομαι με την ταξιδιώτισσά μας. «Το Βιετνάμ έχει εξαιρετικό φαγητό. Επειδή έχει γαλλική επιρροή και στην κουζίνα του, γίνεται μια μίξη ευρωπαϊκής και ασιατικής κουζίνας και το αποτέλεσμα είναι πιάτα από τα ωραιότερα που θα γευτείς ποτέ», θα πει.

βιέτναμ Zoe Gathi

Η ίδια θα αποκαλύψει και κάτι που μάλλον δεν περίμενες από μία Ασιατική χώρα. «Έχει ωραίο καφέ στο Βιετνάμ, γιατί η χώρα έχει παραγωγή καφέ. Είναι μάλιστα από τις λίγες χώρες στον κόσμο στις οποίες πίνεις και κρύο καφέ και μάλιστα πολύ ωραίο», λέει η Zoe Gathi και την ακούω έκπληκτη.

Η εκδρομή

Βιετνάμ Τα σπήλαια του Halong Bay. / Zoe Gathi
Τα σπήλαια του Halong Bay.

«Σε αυτό που αξίζει να πας οπωσδήποτε είναι ο κόλπος Ha long Bay», θα πει δίχως δισταγμό όταν τη ρωτήσω αν αξίζει κανείς να βγει έξω από τις πόλεις στο Βιετνάμ. «Είναι δύο ώρες απόσταση από το Hanoi και είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι βράχοι που βγαίνουν από τη θάλασσα και χρονολογούνται στα 500 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ένα φυσικό τοπίο φανταστικό. Μπαίνεις σε καραβάκι, κάνεις τη βόλτα σου, μπαίνεις σε σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει πραγματικά να δει κανείς», σημειώνει.

Πώς θα φτάσεις εκεί

Το μυστικό, όπως σε κάθε μακρινό ταξίδι, βρίσκεται στην οργάνωση. Στο να ξεκινήσει κανείς να ψάχνει τον προορισμό στον οποίο θα ταξιδέψει από νωρίς. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Zoe Gathi. «Χρειάζεται καλή οργάνωση και να ξεκινήσεις καιρό πριν. Μπορείς να βρεις κι εκεί πρακτορεία για τις μετακινήσεις σου από πόλη σε πόλη και για το tour στο Halong Bay», σημειώνει.

Κατά την ίδια χρειάζονται τουλάχιστον 10 ημέρες για να απολαύσεις το ταξίδι σου στο Βιετνάμ. Και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι θα ταξιδέψεις για τουλάχιστον 15 ώρες πτήσης. Ωστόσο η χώρα θα σε αποζημιώσει.

«Το κατατάσσω στα top ταξίδια μου γιατί πέρα από το ωραίο φαγητό και τα τοπία που τα βρίσκεις σε πολλές χώρες, στο Βιετνάμ μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα ιστορικά. Έχει πολύ δυνατή σύγχρονη ιστορία. Και από τον αποικισμό των Γάλλων, και μετά τον πόλεμο και την επανένωση. Και ψυχαγωγείσαι δηλαδή και προβληματίζεσαι», καταλήγει η Zoe Gathi.