ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Το συγκινητικό μήνυμα που πρέπει να διαβάσουν οι μαμάδες πριν επιλέξουν το δώρο του Άγιου Βασίλη

Unsplash

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Τα Χριστούγεννα είναι μέρες αγάπης. Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τα δώρα. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μήπως όμως, κάπου συγχέονται ή παρερμηνεύονται οι έννοιες και τα νοήματα; Αυτά τα Χριστούγεννα είναι η πρώτη φορά που θα τυλίξω το δώρο του Άγιου Βασίλη για το δικό μου παιδί. Πριν καν αποφασίσω για το δώρο, έπεσα πάνω σε αυτά τα λόγια που κυκλοφορούν στα social media. Μπορεί να τα πρόσεξα εγώ τώρα επειδή είμαι λίγο πιο ευαίσθητη, επειδή με αφορούν άμεσα. Αλλά είναι τόσο επίκαιρα, μία υπενθύμιση για φέτος και για κάθε χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι όσο δακρύβρεχτο κι αν ακούγεται, αυτά τα λόγια εκφράζουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και του δώρου του Άγιου Βασίλη. Νομίζω πώς τόσο η λογική όσο και το συναίσθημα θα σταθούν πλάι πλάι σε αυτή την περίπτωση. Για όσα παιδιά πιστεύουν ακόμα στον Άγιο Βασίλη, η επιλογή του δώρου πρέπει να είναι πιο ταπεινή. Κι όταν λέω ταπεινή, εννοώ από την πλευρά της υλικής αξίας κι όχι της συναισθηματικής και του πραγματικού νοήματος.

Σε μία περίοδο τεταμένη κοινωνικά, που οι βασικές αρχές έχουν κλονιστεί και η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, τα πραγματικά νοήματα χάνονται. Σίγουρα, τα Χριστούγεννα δεν είναι οι μόνες μέρες για να διδάξεις ανθρωπιά στα παιδιά σου. Έχεις όμως πολλές αφορμές για να διαμορφώσεις την συνείδησή τους. Έχεις πολλές ευκαιρίες να θέσεις τις σωστές βάσεις. Το δώρο του Άγιου Βασίλη, που τόσο αθώο και αυθόρμητο μοιάζει κι έτσι πρέπει να είναι, αποτελεί όντως την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσεις το πραγματικό μήνυμα των γιορτών στα παιδιά. Αγάπη κι αλληλεγγύη είναι τα δύο θεμελιώδη συστατικά για να θεμελιωθεί μία κοινωνία ίση. Για να απαλλαχτούμε από το βάρος του υλισμού που οδηγεί λανθασμένα τη ζωή μας.

Ο Άγιος Βασίλης

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο ίδιος για όλους. Έχει λίγη μαγεία για κάθε παιδί ξεχωριστά. Αυτό τους μαθαίνεις. Είναι εκείνος ο καλό κύριος που έχει ένα δώρο για όλα τα παιδιά του κόσμου, που δουλεύει γι’ αυτό όλο το χρόνο, που τα προλαβαίνει όλα. Πώς λοιπόν, ο Άγιος Βασίλης μπορεί να κάνει διαχωρισμούς, ως προς την ποσότητα και την υλική αξία; Δεν πρέπει να κάνει. Το δώρο του Άγιου Βασίλη πρέπει να έχει ουσιαστική αξία. Αυτό που θα βρει κάθε παιδί κάτω από το δέντρο καλό είναι να μην κοστίζει μία μικρή περιουσία. Καλό είναι το παιδί να μην θεωρεί ότι πρέπει να κάτσει καλά όλο το χρόνο για να πάρει το πανάκριβο δώρο του τα Χριστούγεννα. Καλό είναι το δώρο του να στοχεύει στον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του. Να το ερεθίζει συναισθηματικά, να το βάζει σε σκέψεις. Να το μαθαίνει την ουσιαστική αξία κι όχι την υλική.

Για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω, ότι ως μαμά (ως γονείς γενικά) μπορείς να πάρεις ό,τι δώρο θες στο παιδί σου. Το πιο ακριβό ηλεκτρονικό παιχνίδι, το πιο εντυπωσιακό κουκλόσπιτο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται η χαρά του δικού σου παιδιού να είναι ο λόγος για να πληγωθεί ένα άλλο. Εκεί έξω όλα τα παιδιά είναι ίσα. Ο Άγιος Βασίλης δεν έχει πορτοφόλι, έχει μόνο αγάπη. Έτσι φτιάχνονται τα πιο όμορφα δώρα κι αυτό μπορεί να κάνει ευτυχισμένα όλα τα παιδιά του κόσμου.

Σκέψου το φέτος τα Χριστούγεννα και κάθε Χριστούγεννα

Είναι η πρώτη μου φορά. Τα πρώτα Χριστούγεννα που έχω το ρόλο της μαμάς. Δεν ξέρω ακόμα πότε θα πω στο παιδί μου ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ξέρω μόνο ότι θέλω να ζήσει λίγο τη μαγεία του, αυτή της αναμονής. Δεν είμαι ο σοφός παντογνώστης και δεν ξέρω πόσα λάθη θα κάνω. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσω να σκέφτομαι αυτά τα λόγια κάθε φορά που θα διαλέγω το δώρο του για τα Χριστούγεννα, αυτό που θα βρει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίπλα στο μισοάδειο ποτήρι με το γάλα και τα δαγκωμένα μπισκότα.

Μπορεί να μου πεις ότι ακόμα όλα είναι θεωρητικά κι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το χαμόγελο ενός παιδιού που ανοίγει το κουτί και βλέπει το πολυπόθητο παιχνίδι. Συμφωνώ απόλυτα και θα θέλω να το δω αυτό το χαμόγελο. Αν όμως προσπαθήσουμε όλες οι μαμάδες και οι μπαμπάδες να είμαστε λίγο πιο “φειδωλοί” με το δώρο του Άγιου Βασίλη, τότε θα κάνουμε περισσότερα παιδιά χαρούμενα και το δικό μας καλύτερο άνθρωπο. Ένα βιβλίο ή ένα εισιτήριο για το θέατρο είναι δώρα με διπλή σημασία, ειδικά αν προέρχονται από τον Άγιο Βασίλη. Και είναι στο χέρι μας να προκαλέσουν το πιο μεγάλο του και πηγαίο χαμόγελο. Μία υπενθύμιση απλώς.