ΕΞΟΔΟΣ

Το πρώτο θέατρο της χρονιάς: 6 παραστάσεις που δεν χάνονται

Γκέλυ Καλαμπάκα

Το 2023 ξεκίνησε να γράφει μέρες και νύχτες στο ημερολόγιό μας. Ξεκινήσαμε κι εμείς να το γεμίζουμε με νέους στόχους. Ανάμεσά τους αυτός σύμφωνα με τον οποίο θα αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και θα του χαρίζουμε περισσότερα ερεθίσματα. Ένας από τους εγγυημένους τρόπους να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, είναι να εντάξουμε ακόμα περισσότερο θέατρο στη ζωή μας. Το θέατρο μάς περιμένει να γεμίσουμε τις νύχτες του 2023 με θεάματα που θα μας προβληματίσουν, θα μας συγκινήσουν, θα μας διασκεδάσουν, θα μας ψυχαγωγήσουν. Για το πρώτο θέατρο της χρονιάς σου, εμείς διαλέξαμε και σου προτείνουμε τις 6 παραστάσεις που δεν χάνονται.

Οι 6 παραστάσεις που θα δεις σε αυτή τη λίστα είναι αυτές που δεν πρέπει να αφήσεις τη θεατρική σεζόν να τελειώσει χωρίς να τις δεις. Αρχές του χρόνου έχουμε, τα sold out καλά κρατούν, οπότε καλό είναι κι εσύ να οργανωθείς τώρα για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις όσες περισσότερες και καλύτερες παραστάσεις γίνεται μέσα στο 2023. Την αρχή μπορείς να την κάνεις με μία από τις παρακάτω. Είσαι έτοιμη για το πρώτο θέατρο της χρονιάς.

Αντιγόνη – Θέατρο Τέχνης

θέατρο παραστάσεις που δεν χάνονται

Προλαβαίνεις ακόμα να δεις την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ να ζωντανεύει στη σκηνή του υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν σε μία από τις προσωπικά πιο αγαπημένες μου παραστάσεις των τελευταίων ετών. Η Μαρία Πρωτόπαππα υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τον Χρήστο Στέργιγλου, τον Γιάννη Τσορτέκη, την Ηλέκτρα Μπαρούτα, τον Δημήτρη Μαμιό και τον Δημήτρη Μαργαρίτη.

Η Αντιγόνη ως μυθικό πρόσωπο θέτει ένα γοητευτικό αίνιγμα ανά τους αιώνες. Τι την ωθεί να συγκρουστεί με την εξουσία; Η σύγκρουση αυτή δικαιολογεί τη θυσία της ζωής της; Υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά στον Κρέοντα με τον οποίο αντιπαρατίθεται; Πόσο χρειάζεται η κάθε κοινωνία την παρουσία μιας Αντιγόνης και για ποιους λόγους πέρα από τους προφανείς;

Πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε τον μύθο της στη θεατρική σκηνή το 441 π.Χ. και ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ανούιγ τον μετάπλασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Από το 1944 και μετά, όποτε και ανέβηκε πρώτη φορά η «Αντιγόνη» του Ανούιγ, έχει παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πάντα έντονες συζητήσεις.

Η παράσταση θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και τις 15 Ιανουάριου 2023 και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Αριστοτέλειο στην Θεσσαλονίκη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Οι παίχτες – Θέατρο Κιβωτός

θέατρο παραστάσεις που δεν χάνονται Χρήστος Συμεωνίδης

Μία από τις παραστάσεις που έχουν συζητηθεί περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι Παίχτες που παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στο Θέατρο Κιβωτός. Πρόκειται για το έργο του Ν. Β. Γκόγκολ που παρουσιάζουν επί σκηνής οι Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας και Γιώργος Μπουκαούρης (guest star ο Θέμης Πάνου). Μία ομάδα νέων ανθρώπων με αξιοζήλευτη χημεία και καλοδουλεμένη την παραμικρή τους κίνηση, αναλαμβάνει λοιπόν να μας εισάγει στον κόσμο της φαρσοκωμωδίας του Γκόγκολ και το κάνει προκαλώντας αίσθημα θαυμασμού κάθε στιγμή της παράστασης. Από τις θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις ως αποθέωση της ομαδικότητας του θεάτρου.

Σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00.

Η παράσταση είναι sold out ολόκληρο τον Ιανουάριο ωστόσο μπορείς να οργανωθείς από τώρα για να την δεις το επόμενο διάστημα. Εισιτήρια εδώ.

Pomona – Θέατρο Πόρτα

Το σουρεαλιστικό θρίλερ του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ σε συν- σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και του Ισλανδού Sigurfur F3, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόρτα μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2023, σε μία παράσταση κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών. Οι Στεφανία Ζώρα, Σίμος Κακάλας, Ειρήνη Μακρή, Άννα Μάσχα, Άλκης Μπακογιάννης, Γιώργος Παπαπαύλου και Φώτης Στρατηγός ενσαρκώνουν τους ήρως του έργου, που οι θεατές βλέπουν επί σκηνής να προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στα όσα σκληρά τους συμβαίνουν, αλλά και να επιδίδονται ταυτόχρονα σε ένα παθιασμένο παιχνίδι D&D. Θεωρίες συνομωσίας, αγωνία, βία, εξαφανίσεις και μυστικές μεταφορές μυστηριωδών φορτίων συμβαίνουν στην Pomona. Πρόκειται για μία παράσταση πολύ ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη πρόταση στον θεατη, συναρπάζοντάς τον.

Μάντσεστερ. Βράδυ. Η Όλι βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο του Ζέππο. Κάνοντας κύκλους στην πόλη, του ζητάει να βρει την αδερφή της που έχει εξαφανιστεί. Στον Ζέππο ανήκει «ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης». Στο πίσω κάθισμα, ο Κθούλου αμίλητος, λύνει ασταμάτητα έναν κύβο του Ρούμπικ. Η Φαίη τηλεφωνεί με αγωνία στο σπίτι της για να πει ότι δεν θα επιστρέψει σύντομα. Φαίνεται σαν κάποιος να την καταδιώκει. Η Γκέηλ, καταπίνοντας χάπια, ετοιμάζει την απόδρασή της από ένα μέρος απ’ όπου κανείς δε δραπετεύει. Ο Τσάρλι τραυματίζεται θανάσιμα πάνω σε έναν στημένο καυγά με τον Μόου. Λίγο αργότερα, η Φαίη οδηγεί την Όλι σε ένα δωμάτιο, ενημερώνοντάς την για τις συνθήκες εργασίας της. Κι αμέσως μετά… ο Τσάρλι υποδέχεται την Κήτον που θέλει να παίξει… Dungeons and Dragons!

Όλα εξελίσσονται σε μία αποσπασματική δομή, η οποία συνομιλεί με τις σύγχρονες αφηγηματικές τάσεις που αναγνωρίζουμε σε σειρές μυστηρίου (Lost, Dark, Stranger Things).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Θείος Βάνιας – Θέατρο Προσκήνιο

Με ένα καθηλωτικό και τεράστιο τραπέζι να κυριαρχεί στον χώρο, μας υποδέχεται ο Δημήτρης Καραντζάς στην δική του προσέγγιση πάνω στο εμβληματικό έργο του Τσέχωφ, ο Θείος Βάνιας στο Θέατρο Προσκήνιο, σε μία παράσταση που σημειώνει αλεπάλληλα sold out. Η υπογραφή του Δημήτρη Καραντζά, το κείμενο του μεγάλου δραματουργού και η υποκριτική δεινότητα των πρωταγωνιστών του είναι όλα όσα χρειάζεσαι όταν επιλέγεις την επόμενη παράσταση που θα δεις.

Στον «Θείο Βάνια» ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και κυρίως συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης.

Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή. Το τεράστιο αυτό τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων «καλεσμένων».

Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ηρώ Μπέζου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη, Αντώνης Αντωνόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη στις 20.00, Παρτασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 17.00 και 21.00 και Κυριακή στις 19.00 (εκτάκτως τη Δευτέρα 2/1 στις 21.00).

Εισιτήρια εδώ.

Το πάρτυ της ζωής μου – Θέατρο Διάνα

Ένα από τα πιο γλυκόπικρα, αστεία και συγκινητικά μαζί θεατρικά κείμενα που παρουσιάζονται τη φετινή θεατρική σεζόν στην Αθήνα, υπέγραψε η Ελένη Ράντου. Η ίδια είναι που ερμηνεύει τον μονόλογο Το πάρτυ της ζωής μου, με τη συντροφιά και την καταλυτική συμβολή των String Demons στη μουσική επένδυση της παράστασης. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ανέστης Αζάς.

Η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας,αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στην μετα-covid εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη στις 20.30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30 (εκτάκτως τη Δευτέρα 2/1 στις 21.00).

Εισιτήρια εδώ.

Ο μισάνθρωπος – Θέατρο Εμπορικόν

θέατρο παραστάσεις που δεν χάνονται Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Μολιέρος και η αδυσώπητη σάτιρά του στην συντηρητική υποκρισία της κοινωνίας στην εποχή του (όχι ότι στο σήμερα έχουν αλλαξει και πολλά αν με ρωτάς), συναντά τον Γιάννη Κακλέα και το Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον Μισάνθρωπο που ζωντανεύει στη σκηνή του Θέατρο Εμπορικόν.

Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός «Μισάνθρωπος» είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την κοινωνική παρακμή και θυμωμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό – προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται.

Σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας , που η «μάσκα» είναι το πρόσωπό μας, σε μια κοινωνία της κυριαρχίας της εικόνας έχει θέση ο έρωτας;

Τον Μισάνθρωπο ενσαρκώνει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και την δαιμονική Σελιμέν η Ευγενία Σαμαρά.

Ορόντ, ο αντεραστής του Μισάνθρωπου, ο Στέλιος Ιακωβίδης.

Στον ρόλο της Αρσινόης, της αντίζηλης της Σελιμέν, η Αθηνά Μουστάκα.

Μνηστήρες της γοητευτικής Σελιμέν, ο Θάνος Μπίρκος και ο Αυγουστίνος Κούμουλος.

Ο Αλέξης Φουσέκης και ο Κυριάκος Σαλής, φίλοι του Ζευγαριού.

Και τέλος η Φωτεινή Αθερίδου με δικά της σατιρικά κείμενα σε ρόλο σχολιαστή που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων του έργου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00 και Κυριακή στις 20.00 (εκτάκτως τη Δευτέρα 2/1 στις 18.00 και 21.00).

Εισιτήρια εδώ.