DECO

Το πριν και το μετά μίας ανακαίνισης σε διαμέρισμα του ’50 στο Κολωνάκι, θα σε εντυπωσιάσει

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

«Η αρχιτεκτονική είναι ακινητοποιημένη μουσική», έλεγε κάποτε ο Γερμανός συγγραφέας, καλλιτέχνης και πολιτικός, Johann Wolfgang Goethe και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Η μουσική, πέραν του ότι αποτελεί σπουδαίο μέσα έκφρασης και κρύβει στον πυρήνα της μια θεραπευτική δύναμη, έχει την ικανότητα να γεννά συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις, να προκαλεί δέος, συγκίνηση, θαυμασμό.

Κάτι τέτοιο, λοιπόν, συμβαίνει με την αρχιτεκτονική, αλλά με κάπως πιο στατικό τρόπο. Πόσες φορές έχει τύχη να σταθείς μπροστά από ένα κτίριο και απλά να το παρατηρείς ακίνητη, επειδή το design του σου προκάλεσε δέος, εντύπωση και θαυμασμό; Σίγουρα πολλές φορές.

Αυτήν ακριβώς τη σύζευξη συναισθημάτων νιώσαμε και εμείς όταν αντικρίσαμε την ανακαίνιση που ανέλαβε το ΒaBatchas design studio. Το μελετητικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων με έδρα την Τήνο, απέδειξε τη δύναμη που έχει η αρχιτεκτονική, στους δρόμους του Κολωνακίου, σε ένα διαμέρισμα του ’50 και αναφωνήσαμε ένα αυθόρμητο «wow».

Μία ανακαίνιση που «ένωσε» τη γοητεία του Κολωνακίου και το midcentury design

Το αρχιτεκτονικό θαύμα που κατάφερε το BaBatchas Design Studio σε αυτό το διαμέρισμα που εδώ και 7 δεκαετίες γράφει ιστορία στην καρδιά της Αθήνας, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, ήταν να «ενώσει» την εκλεπτυσμένη γοητεία του Κολωνακίου με το μεσαιωνικό design.

«Η αρχιτεκτονική γλώσσα και κυρίως η art deco αισθητική του κτιρίου αποτέλεσαν την έμπνευση της σχεδιαστικής ομάδας, η οποία κλήθηκε να συνδυάσει την κτιριακή εικόνα με την αγάπη των ιδιοκτητών για το midcentury design», μαθαίνουμε από τη σχεδιαστική ομάδα.

Τα δρύινα πατώματα με την τεχνική του ψαροκόκαλου, οι προσεγμένες μπορντούρες, καθώς και άλλα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπήρχαν ήδη στο διαμέρισμα, διατηρήθηκαν και μετά την ανακαίνιση. Με την ίδια λογική, ενσωματώθηκαν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και οι εντυπωσιακές πόρτες με καΐτια που χώριζαν το χολ της εισόδου από το σαλόνι και τον παλιό χώρο του γραφείου. Ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και το φυσικό κουρασάνι στους τοίχους, το οποίο πέτυχε την αίσθηση βάθους στις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες.

Λειτουργικότητα & φυσικό φως, στο πρώτο πλάνο της ανακαίνισης

Η λειτουργικότητα του χώρου και η ανάδειξη του φυσικού φωτός, μπήκαν σε πρώτο πλάνο όσον αφορά τον σχεδιασμό και την επακόλουθη ανακαίνιση από το BaBatchas Design Studio. Το φως του ήλιου ήταν περιορισμένο σε μεγάλο μέρος των δωματίων του διαμερίσματος. Επομένως, θέτοντας ως άμεσο στόχο την εξυπηρέτηση μίας πολυμελούς οικογένειας, αλλά και την αξιοποίηση -όσο ήταν δυνατό- της λειτουργικότητας του διαμερίσματος, η ανάγκη μέγιστης εκμετάλλευσης του φυσικού φωτός, ήταν επιτακτική για την ομάδα του BaBatchas Design Studio. Ειδικά στους χώρους διάδρασης.

Τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια διαμορφώθηκαν εκ νέου στα σημεία του σπιτιού με το λιγότερο φως, όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα του design studio. Με τη σειρά τους, οι εσωτερικοί φεγγίτες βοήθησαν στο να αυξηθεί το φυσικό φως σε όλους τους χώρους.

«Οι κρυμμένοι, αποθηκευτικοί χώροι και τα κρυφά περάσματα όπως walk through ντουλάπες με ψάθα που οδηγούν σε ένα «μυστικό» μπάνιο, συνθέτουν, σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, μια μυστηριακή, θεατρική ατμόσφαιρα», μαθαίνουμε από την ομάδα του BaBatchas Design Studio.

Οι αρχιτέκτονες, Νεφέλη Γκύζη και Χρυσή Μακρή, απαντούν στις ερωτήσεις μας

Μιλώντας για ένα σπίτι της δεκαετίας του ’50, τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο στο project;

«Οι χώροι ήταν κατακερματισμένοι με τρόπο τέτοιο, που υστερούσαν σε φυσικό φως. Αν και το διαμέρισμα βρίσκεται σε υπέροχο σημείο στο Κολωνάκι, η κάτοψη του διαμερίσματος ήταν πολύ προβληματική. Έπρεπε από ένα σκοτεινό διαμέρισμα με την συχνή διαμόρφωση του 50, μικρό σαλόνι, μικρή κουζίνα στον φωταγωγό, ένα σκοτεινό δωμάτιο γραφείο ή εξεταστήριο χωρίς φυσικό φως και ένα ΥΔ, να σχεδιάσουμε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, το οποίο να φιλοξενεί μια πενταμελή οικογένεια, κατά την διάρκεια της διαμονής τους στην Αθήνα και συγχρόνως να λειτουργεί ως premium airbnb ενοικίαση». 

Ποιο ήταν το γενικότερο πλάνο σας όταν αναλάβατε τη συγκεκριμένη ανακαίνιση; Τι σας έδωσε τη μεγαλύτερη έμπνευση; Τι ήταν αυτό που θέλατε να πετύχετε;

«Τόσο οι πελάτες, όσο και εμείς, τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική τάση του μεσοπολέμου. Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα high end luxury apartment του σήμερα και του αύριο, με αναφορές στην αρχιτεκτονική και το design του μεσοπολέμου αλλά ταυτόχρονα με ανάλαφρη διάθεση, η οποία να ανταποκρίνεται στο σήμερα».

Ποιο είναι το είδος διακόσμησης που κυριαρχεί στους χώρους και με τι κριτήρια το επιλέξατε;

«Σε όλα μας τα έργα, προσπαθούμε να συνδυάσουμε στοιχεία του κτιρίου ή του περιβάλλοντος με διαχρονικές λιτές γραμμές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να αποφύγουμε την ψυχρότητα και την αυστηρότητα που συχνά προκύπτει από τον λιτό σχεδιασμό, και με απλούς τρόπους να τονίσουμε την οικειότητα και την ζεστασιά ενός εσωτερικού χώρου».

Η βιωσιμότητα που «παίζει» πολύ στο interior design το τελευταίο χρονικό διάστημα, έπαιξε -κατά κάποιον τρόπο- ρόλο στη διαδικασία της ανακαίνισης;

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική και στον εσωτερικό σχεδιασμό και προσπαθούμε σε κάθε έργο να λειτουργούμε με σεβασμό στους πόρους και στο περιβάλλον. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ακόμη και να υπάρχει το budget για την προμήθεια του συνόλου των υλικών από πιστοποιημένες βιώσιμες πηγές, η ουσιαστική λογική του οικολογικού σχεδιασμού είναι δύσκολο να ακολουθηθεί, καθώς η ουσία βρίσκεται στην επαναχρησιμοποίηση και όχι στην αντικατάσταση.

Είναι μεγάλο μας πάθος, η έρευνα παλιών κομματιών (αντίκες), όπως οι καρέκλες της τραπεζαρίας και το έπιπλο τηλεόρασης, τα οποία προμηθευτήκαμε από την Ολλανδία και την Πορτογαλία αντίστοιχα, αυθεντικά κομμάτια mid-century. Επίσης, στα έργα μας προτείνουμε φυσικά υλικά και συνεργαζόμαστε με τεχνίτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας – κεραμίστες, ξυλουργούς, μαρμαράδες κ.ο.κ., αναγνωρίζοντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους». 

Ο κόσμος ενδιαφέρεται να κάνει ανακαινίσεις αυτήν την εποχή; Τι είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι; Τι προτιμάει ο κόσμος;

«Τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη η ζήτηση για ανακαινίσεις. Ιδιαίτερα των διαμερισμάτων τόσο ως επενδύσεις, όσο και για ιδιοκατοίκηση. Τα επενδυτικά ακίνητα στοχεύουν στην τουριστική εκμετάλλευση, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον αναζητείται ως επί το πλείστον ένας σχεδιασμός, ο οποίος να εξυπηρετεί τις ανάγκες είτε για ιδιόχρηση είτε για τουριστική χρήση (πχ. Airbnb)».   

Το before & after της ανακαίνισης που θα σε εντυπωσιάσει

Οι εικόνες, μιλούν από μόνες τους.

Το πριν

ανακαίνιση babatchas.com
babatchas.com
babatchas.com

Το μετά

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Τα έπιπλα που «προσγειώθηκαν» στο διαμέρισμα, προέρχονται από διάφορες μεριές του κόσμου

Τα έπιπλα και τα υπόλοιπα σχεδιαστιακά αντικείμενα, επιλέχθηκαν με βάση τη λατρεία των ιδιοκτητών του διαμερίσματος για τα items με έμπνευση από τη δεκαετία των 50s. Στο διαμέρισμα συναντά κανείς κομμάτια από διαφορετικές χώρες: Το κλασικό τραπέζι της Eero Saarinen από μάρμαρο Arabesquato που συνδυάστηκε με αυθεντικές καρέκλες Henry W. Klein από παλαιοπωλείο της Ολλανδίας και το έπιπλο της τηλεόρασης που έχει κατασκευαστεί από Πορτογάλο τεχνίτη και πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή από 60s design, συνθέτουν το παζλ ενός παγκόσμιου χάρτη μέσα σε μόλις λίγα τετραγωνικά.

Η κουζίνα σχεδιάστηκε σε κονστρουβιστικές γραμμές ώστε να «δένει» με την αισθητική του ενιαίου χώρου σαλονιού-τραπεζαρίας. Υλικά όπως το ηφαιστειακό μάρμαρο, το ξύλο δρυ, οι μαύρες λαμαρίνες, οι βιεννέζικες ψάθες και τα τσαλακωμένα λινά Yutes, συνδυάζονται με διαλεχτά έργα τέχνης και κεραμικά γλυπτά, δημιουργώντας ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

ανακαίνιση Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

ανακαίνιση Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

ανακαίνιση Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

ανακαίνιση Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

ανακαίνιση Roufopoulou Ioanna / babatchas.com

Roufopoulou Ioanna / babatchas.com