GADGET

Το πιο SMART δώρο για φέτος το Πάσχα είναι ένα refurbished smartphone

iStock

Τα έξυπνα δώρα, τις έξυπνες κινήσεις και τις έξυπνες ιδέες γενικότερα, πρέπει να τις μοιραζόμαστε. Οι παρακάτω γραμμές το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Η δική μου αποστολή εξετελέσθη και το ίδιο επιθυμώ και για σένα. Έκανα το πιο smart δώρο στο λατρεμένο μου βαφτιστήρι- το οποίο έφτασε σε ηλικία που ζητάει και- κυρίως- που μπορεί να αποκτήσει ένα κινητό. Αυτό το πασχαλινό δώρο όμως, αφορά και σένα, και το περιβάλλον και- θα τολμήσω να πως- όλους μας. Γιατί είναι ένα smart δώρο που αξίζει απίστευτα, από όπου κι αν το δεις.

 

 

Το request είχε έρθει καιρό πριν. «Νονά, θέλω ένα smartphone. Θα μου το πάρεις το Πάσχα;». Έφτασε εκείνη η μέρα λοιπόν (πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά ε;). Η νεαρή το περίμενε πώς και πώς. Παράλληλα, εγώ έψαχνα. Τα έψαξα όλα. Και κάπως έτσι, κατέληξα στην πλατφόρμα του Flip.gr και στην εξαιρετική λύση ενός refurbished smartphone– μετανιώνοντας παράλληλα που μερικά χρόνια πριν έδωσα έναν σκασμό λεφτά για να αποκτήσω νέο smartphone, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσα να έχω το ίδιο κινητό, έχοντας δώσει έως και 40% λιγότερα χρήματα.

Εδώ θα βάλω έναν αστερίσκο για να πω ότι τα τελευταία χρόνια επιδιώκω πολύ συνειδητά να κάνω δώρα και γενικότερα αγορές με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον που να στοχεύουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Κάποια στιγμή είχα διαβάσει πώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ, οι ποσότητές τους αυξάνουν ασταμάτητα και το οικολογικό τους αποτύπωμα είναι πολύ υψηλό στον σύγχρονο κόσμο.  Η λύση λέγεται κυκλική οικονομία και προσφέρει πραγματικά πολλές επιλογές για τα περισσότερα πράγματα στα οποία ξοδεύουμε τα χρήματά μας, ανάμεσα στα οποία, συγκαταλέγονται και τα κινητά τηλέφωνα, και μάλιστα σε υψηλή θέση.

Οπότε τώρα που το δώρο έπρεπε να είναι ένα smartphone, η επιλογή ήταν μονόδρομος, αλλά και συμβολική, αφού μου έδωσε την ευκαιρία να μυήσω έναν νέο άνθρωπο στη φιλοσοφία μιας refurbished συσκευής που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τη smartphone συσκευή που βγήκε μόλις από το κουτί της.

Και στο σημείο αυτό, ένα απαραίτητο food for thought: Εσύ ήξερες πως όταν αγοράζουμε μία καινούργια συσκευή, με το που βγάλουμε την οθόνη προστασίας και κάνουμε την πρώτη μας κλήση, δεν θεωρείται πια καινούργια; Οπότε γιατί να μην κάνουμε μία ακόμα πιο smart κίνηση, αγοράζοντας ένα smartphone σαν καινούργιο από το Flip.gr;

Το πιο SMART δώρο για φέτος το Πάσχα είναι ένα refurbished smartphone iStock

Η «έξυπνη» λύση είναι το refurbished smartphone (και όχι το μεταχειρισμένο)

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί οικονομικότερη λύση, η refurbished συσκευή συνιστά μία επιλογή φιλικότερη προς το περιβάλλον. Όταν επαναχρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μας αντί να τις απορρίπτουμε μετά από τη χρήση τους, επιβεβαιωμένα προκύπτουν οφέλη για το περιβάλλον. Η επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών μειώνει την ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) και τη ρύπανση, επιτρέπει την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συνολικά, η επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού προτύπου καταναλωτικής συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά είναι υπερπολύτιμα.

Με λίγα λόγια, για κάθε refurbished συσκευή που αγοράζεται από το flip.gr, μια λιγότερη κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται και στη συνέχεια εγκαταλείπεται σε κάποιο ντουλάπι ή πετιέται στα σκουπίδια.

Όσο για τη διαδικασία αναζήτησης του τέλειου smartphone ανάμεσα στις πάνω από 500 διαθέσιμες επιλογές του flip.gr ήταν πανεύκολη, γρήγορη και ανταγωνιστικά απλή σε όλα της (τίποτα από τα προαναφερόμενα δεν είναι δεδομένο στις online αγορές και το ξέρεις πολύ καλά αυτό).

Εκεί που κέρδισε την εμπιστοσύνη μου το Flip.gr ήταν στο πόσο ποιοτικά καλό, τίμιο και έξυπνο ήταν το δώρο που επέλεξα. Κάθε smartphone και tablet προς πώληση, υπόκειται σε αυστηρή διαδικασία τεχνικού ελέγχου με έως και 67 δοκιμές υλικού, λογισμικού και αισθητικής κατάστασης, ώστε η συσκευή που φτάνει στον αγοραστή να λειτουργεί και να δείχνει άψογη (και το κουτί του, υπέροχο). Η ομάδα που δίνει 2η ζωή στη συσκευή, μεταξύ άλλων επισκευάζει ό,τι είναι απαραίτητο και απολυμαίνει εξονυχιστικά κάθε σπιθαμή του gadget. Εκτίμησα δεόντως την ταξινόμηση Σαν Καινούργια- Άριστη- Πολύ Καλή- Καλή, ανάλογα με την αισθητική τους κατάσταση και τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του εκάστοτε προϊόντος που πληρούν απόλυτα τις προϋποθέσεις διαφάνειας.

Το πιο SMART δώρο για φέτος το Πάσχα είναι ένα refurbished smartphone!

Κάπως έτσι το smartphone της βαφτιστήρας μου δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τη δική μου συσκευή. Για την ακρίβεια, έχουμε το ίδιο smartphone μόνο που το δικό της κοστίζει υπολογίσιμα λιγότερο από το δικό μου.

Κι επειδή οι άνθρωποι στο Flip.gr έχουν καταναλωτική συνείδηση και πραγματική αίσθηση των αναγκών του αγοραστικού κοινού, φροντίζουν ώστε η παράδοση της παραγγελίας να γίνεται σε 2-5 μέρες, εξασφαλίζουν για κάθε συσκευή εγγύηση 3 ετών, δωρεάν δικαίωμα επιστροφής 30-60 ημερών, υγεία μπαταρίας που υπερβαίνει το 85% και δυνατότητα πληρωμής μέσω του προγράμματος “Buy Now, Pay Later” (BNPL) όπου ο χρήστης μπορεί να πληρώσει (συσκευές αξίας μέχρι 500€) σε 4 άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα.

Έξυπνα πράγματα.

Το πιο SMART δώρο για φέτος το Πάσχα είναι ένα refurbished smartphone!