CHEFS NEXT DOOR

Το παστίτσιο (της μαμάς) της Ελιάνας Χρυσικοπούλου μάς προκαλεί να το δοκιμάσουμε

Το παστίτσιο είναι το φαγητό των πέντε αισθήσεων. Ξεκινάει γαργαλώντας σου τη μύτη από το πρώτο τσιγάρισμα του κρεμμυδιού μέχρι τα τελευταία βασανιστικά λεπτά (που δεν περνάνε) πριν βγει από τον φούρνο. Κι όταν βγαίνει και το βλέπεις, ξεκινάς να το τρως με τα μάτια, έτσι χρυσαφένιο απ’ έξω και πληθωρικό από μέσα που είναι. Κόβεις και ακούς αυτό το «κρατς» στο ξεραμένο τυρί και κοντεύεις να λιποθυμήσεις. Βάζεις μπουκιά στο στόμα και συγκλονίζεσαι από το πώς μπλέκονται γλυκά τα ελαστικά, ελαφρώς παραβρασμένα μακαρόνια με τον μυρωδάτο κιμά και την μπεσαμέλ. Αχ, αυτή η μπεσαμέλ. Αν δεν σε βλέπει και κανείς, μαζεύεις με το χεράκι σου όση έμεινε στο πιάτο και γλείφεις τα δάχτυλα σου, κυριολεκτικά αυτή τη φορά.

Έχω διαβάσει αμέτρητα βιβλία διαπαιδαγώγησης. Ένα από αυτά έλεγε πως, τα πολύ νόστιμα φαγητά δεν πρέπει, λέει, να τα κάνουμε σε μέρες γιορτινές, σε Κυριακάτικα τραπέζια και αργίες, γιατί προγραμματίζουμε ένα παιδί να συνδέει στο μυαλό του την χαρά της ζωής με την απόλαυση του φαγητού και αυτό, λέει, προάγει το emotional eating. Η μαμά μου σίγουρα δεν διάβασε ποτέ αυτό το βιβλίο. Ένα αχνιστό παστίτσιο είχαμε στο κέντρο του τραπεζιού στις γιορτές, ένα αχνιστό παστίτσιο ζητούσαμε να μας φτιάξει στα γενέθλια, μια αχνιστή μπεσαμέλ μας τραβούσε από τη μύτη και ένωνε όλη την οικογένεια στο κυριακάτικο τραπέζι. Μύριζε όλη η γειτονιά παστίτσιο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς φτιάχνεται το κλασικό, μαμαδίσιο παστίτσιο, στο δικό μου σπίτι τουλάχιστον.

Η ορίτζιναλ Σεφ της Διπλανής Πόρτας ήταν η μαμά μου, αλλά τώρα την διαδοχή παίρνω εγώ και γίνομαι Chef Next Door, για χάρη της 24MEDIA και των Lidl. Κι αν δεν σου αρέσει το παστίτσιο (παραξενιές είναι αυτές, δεν κρίνω), υπάρχουν άλλες 16 συνταγές για σένα, παρασκευασμένες με πολλή αγάπη και φρέσκα υλικά από τα Lidl (και την τρομερή σειρά ελληνικών προϊόντων «Νώμα»). Όπου «Νώμα»– που σημαίνει «Νόημα», τα πιο ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Το ‘χει αυτό η ελληνική κουζίνα, ακόμα και στα πιο μοντέρνα της πιάτα, η παράδοση έχει θέση, γιατί δίνει χαρακτήρα και γεύση. Το νόημα μάς δένει με την ποιότητα και η ανάμνηση με τον τόπο. Αυτή είναι και η υπόσχεση των ελληνικών & τοπικών προϊόντων «Νώμα» και της Lidl Ελλάς απέναντι στους καταναλωτές.

Μπες και δες όλους τους Chefs Next Door και διάλεξε ποια θα φτιάξεις!

Για το παστίτσιο

  • 1 συσκευασία χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (500 γραμ.)
  • Μισή κούπα Παραδοσιακό Κεφαλοτύρι Νάξου «Νώμα» τριμμένο
  • Λίγο βούτυρο αγελάδος «Νώμα»

Για τον κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων «Νώμα»
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος «Νώμα»
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3 κ.σ. γραβιέρα Ίου «Νώμα»
  • 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανίων «Νώμα»
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια, 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, διότι θα μαγειρευτούν και μετά στον φούρνο. Τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα μαζί με λίγο βούτυρο αγελάδος και τα αφήνουμε να μας περιμένουν.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο Χανίων «Νώμα» να κάψει σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να «διαφανίσει» και έπειτα τον κιμά, τον οποίο σπάμε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομματάκια και τον αφήνουμε να πάρει ωραίο καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βγάλουν όλα τους τα αρώματα και, αν μας φαίνεται πως έχει πολλά υγρά, το αφήνουμε να σιγοβράσει. Αν μας φαίνεται πιο στεγνό, προσθέτουμε νεράκι και αφήνουμε πάλι να βράσει κανά τεταρτάκι.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο αγελάδος και, μόλις αρχίσει να λιώνει, του προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αυτό αρχίζει να «καβουρδίζεται» και να παίρνει μπεζ χρώμα. Σιγά σιγά (όχι όλο μαζί) προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε έντονα για να μην κάνει σβώλους. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δεν αγχωνόμαστε αν η μπεσαμέλ μας φαίνεται κάπως πιο ρευστή απ’ ό,τι συνήθως, διότι «δένει» αμέσως μόλις κλείσουμε τη φωτιά και προσθέσουμε ανακατεύοντας το τυρί. Είναι έτοιμη!

Τέλος, συνθέτουμε το παστίτσιο. Κάποιοι το θέλουν σε ξεκάθαρες στρώσεις (μακαρόνια, κιμάς, μπεσαμέλ), εμένα μου αρέσει να είναι πιο «αφηρημένη τέχνη» όποτε συνήθως τα μπλέκω όλα μαζί τους, μακαρόνια, κιμά, Κεφαλοτύρι Νάξου «Νώμα» τριμμένο και μπεσαμέλ, όλα ανακατεμένα μέσα στο πυρέξ μου. Κρατάω, ωστόσο, αρκετή μπεσαμέλ για το τελευταίο στρώσιμο στο τέλος, την οποία πασπαλίζω με έξτρα Κεφαλοτύρι από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC, στην τελευταία σχάρα, για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένιο. Αν καταφέρουμε να συγκρατηθούμε, το κόβουμε μισή ώρα μετά για να έχει προλάβει να «σταθεί». Και καλή μας όρεξη!