ΕΞΟΔΟΣ

Το Okra στο κέντρο της Αθήνας απογειώνει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με την Ακρόπολη «στο πιάτο»

Η επιτυχία ενός μπιστρό μπορεί να κριθεί από πολλές παραμέτρους αλλά αν με ρωτάς τρεις είναι οι πιο σημαντικοί: Ο πρώτος είναι η επιλογές που σου προσφέρει το μενού, ο δεύτερος είναι η τοποθεσία και ο τρίτος είναι η αισθητική του design. Στο Okra, το νέο μπιστρό που άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά της πρωτεύουσας το καλοκαίρι που μας πέρασε, συνδυάζει με επιτυχία αυτές τις τρεις παραμέτρους.

Αρχικά, το μενού του νεοσύστατου Okra βασίζεται στην εποχικότητα. Ένα concept αρκετά απαιτητικό καθώς σημαίνει ότι η μαγειρική του, ακολουθεί τον κύκλο της φύσης και το μενού αλλάζει ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που συνάδουν με την εκάστοτε εποχή. Το μενού βασίζεται στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και επικεντρώνεται στις ελληνικές πρώτες ύλες και φέρει την υπογραφεί του Γιώργου Ζαχείλα. Ο Αλέξανδρος Κονιάρης βάζει την τελική πινελιά με γευστικά γλυκά και νέες προτάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεύτερον, η τοποθεσία ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Με το που μπαίνεις στο μπιστρό το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η Ακρόπολη, ενώ παρόλο που το εστιατόριο στεγάζεται στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου στο Μοναστηράκι επί της Μητροπόλεως, επικρατεί απόλυτη ησυχία.

Το βράδυ η θέα γίνεται ακόμα πιο μαγική, ενώ η λιτή αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη και εκλεπτυσμένη διακόσμηση του χώρου έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: Να μην «κλέψει» καθόλου τα φώτα από τον ναό του Παρθενώνα ώστε να απολαύσεις τη μαγευτική θέα με ηρεμία και χαλαρωτική διάθεση απολαμβάνοντας το ποτό σου.

Τρίτον, η διακόσμηση είναι προσεγμένη αλλά ταυτόχρονα ανεπιτήδευτη. Το πάτωμα με print σκακιέρας, τα ξύλινα τραπέζια, οι μπαμπού καρέκλες, οι άνετοι καναπέδες και τα διάσπαρτα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν την απαραίτητη χρωματική ζωντάνια στον περιβάλλοντα χώρο και απογειώνουν την αισθητική χωρίς υπερβολές στη διακόσμηση. Έτσι ακριβώς, όπως ταιριάζει σε ένα εστιατόριο που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη. Δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω για να απολαύσεις τον Παρθενώνα από τη βεράντα του Okra.

Το Okra στο κέντρο της Αθήνας απογειώνει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με την Ακρόπολη «στο πιάτο»


Στην περίπτωσή μου, η βραδιά, στο σύνολό της, αποτέλεσε μια σύνθεση ευχάριστων και γνώριμων γεύσεων, αλλά με ένα σύγχρονο twist. Νόστιμα πιάτα στη λογική του sharing προσγειώθηκαν στο τραπέζι. Το καλωσόρισμα έγινε με ζεστό προζυμένιο ψωμί που συνοδεύεται με ελαιόλαδο και ξινή κρέμα, και με αφράτο πατατόψωμο γλασαρισμένο με ντομάτα.

Ακολούθησαν φανταστικά φασολάκια πλατιά με παλαιωμένο τυρί τριετίας και ένας γευστικός ταραμάς με φύλλα πίτας. Οι παναρισμένες και crunchy τηγανιτές μπάμιες που συνοδεύτηκαν από ένα dip μαγιονέζας βασιλικού ήταν το κάτι άλλο. Η σαλάτα με τομάτες, βουβαλίσια στραστιατέλα, φυστίκι Αιγίνης και χυμό ντομάτας σε ζύμωση είναι μια ωραία, δροσιστική επιλογή του τωρινού μενού.

Τη σκυτάλη πήραν φανταστικοί ανθοί κολοκυθιών με κατσίκι και αυγολέμονο. Έπειτα στο τραπέζι ήρθαν φρέσκα ζυμαρικά με πέστο κάνναβης και λαχανίδα καθώς και κοτόπουλο ψητό «λεμονάτο» με ξινόχοντρο τραχανά που έφερε στην επιφάνεια μνήμες παιδικών χρόνων.

Το γεύμα συνοδεύτηκε από λευκό ξηρό κρασί που επέλεξα από την ενημερωμένη λίστα κρασιών του Okra, η οποία αποτελεί αντανάκλαση του ελληνικού αμπελώνα. Ακόμα υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές σε μπίρα, αφρώδεις οίνους, σαμπάνια, ούζο και τσίπουρο.

Η βραδιά «έκλεισε» κάνοντας γενναίες «βουτιές» στην τάρτα με αλμυρή καραμέλα custard και ξινή κρέμα και στην bitter σοκολάτα με μανταρίνι και κάρδαμο ατενίζοντας τον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης. Για το τέλος, παρήγγειλα ένα signature cocktail από το μπαρ του Okra για να παρατείνω όσο γίνται αυτήν τη μαγική στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, πριν επιστρέψω σπίτι με γεμάτο στομάχι και δυνατές γευστικές εμπειρίες.

OKRA

Μητροπόλεως 82, Αθήνα

2103217700

Instagram