LIFE

Το νέο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη θα αγγίξει την ψυχή σου φέτος το καλοκαίρι

Υπάρχουν βιβλία που πραγματικά όταν τα τελειώσεις νιώθεις ότι αγγίζουν την ψυχή σου. Και αυτό γιατί, διαβάζοντάς τα, θα δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά. Αν και οι ιστορίες τους δεν θα είναι οι ίδιες με τη δική σου – τα συναισθήματα που θα σου εντυπωθούν θα είναι τόσο έντονα που θα σε αφυπνίσουν.

Πάντα αυτό συνέβαινε με όλα τα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως που έχει διαγράψει μια απίστευτη συγγραφική πορεία χρόνων με την πένα της, τη λυρική της γραφή και το αντισυμβατικό της ύφος. Γράφει για ό,τι την εμπνέει, προσωπικά βιώματα, ιστορίες που έχει ακούσει.

Έτσι λοιπόν και στο νέο βιβλίο «Τα Όμορφα Τοπία της Κόλασης» θα συναντήσεις γυναίκες που έχουν την ανάγκη απλά να κάτσουν στο πεζούλι και να σου διηγηθούν την ιστορία τους. Που κουβαλάνε χρόνια και που ίσως είχαν κρύψει τον πόνο κάτω από το χαλάκι. Μπορεί γιατί ήταν πιο εύκολο να μη σκαλίζουν συνέχεια την πληγή. Πιο πολύ για να γαληνέψει η δική τους ψυχή, για να τους ακούσει κάποιος, να μην είναι μόνες, να μοιραστούν το βάρος τους… αλλά στο τέλος για να γαληνέψει και η δική σου ψυχή.

Δεν έχει σημασία από πού κατάγεται η καθεμία. Δεν έχει σημασία αν μεγάλωσε μέσα σε εύπορη οικογένεια ή σε κάποια άλλη κοινωνική τάξη. Μπορείς να μην προσέξεις καν από πού προέρχεται. Ίσως μπορεί να σου θυμίσει και κάποια ιστορία που ίσως έχεις ακούσει ήδη. Και στο τέλος μπορεί να μη θυμάσαι όλες τις λεπτομέρειες που θα σου αφηγηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση καθεμία έχει κάτι να πει. Κι όλα αυτά που έχουν βιώσει… διαχρονικά στο πέρασμα του χρόνου και τόσο διαφορετικά, αλλά τα σημάδια που αφήνουν ίδια. Τόσο μακρινά αλλά ταυτόχρονα δίπλα μας, να μας αφορούν. Κακοποίηση, περιθωριοποίηση, χρεοκοπία, ρατσισμό… να σε απορρίπτουν οι άνθρωποι γιατί δεν γεννήθηκες αρκετά «όμορφη» ή «λειτουργική» όπως η κοινωνία προστάζει.

Αυτό που πρέπει όμως να σου μείνει είναι ότι όποια δυσκολία κι αν κουβαλήσεις, όπου κι αν σε βγάλουν απρόσμενες καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις, πάντα μετά τη βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο. Δεν υπάρχει σκοτάδι χωρίς φως. Μπορεί να βρεις τη συντροφιά που αναζητάς στα πιο απρόσμενα μέρη. Πρώτα απ’ όλα να αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου και τελικά να σε αγαπήσουν όπως είσαι, ανεξαρτήτως «ομορφιάς». Και η μόνη ομορφιά που να μετρά να είναι της ψυχής σου. Έτσι κι εκείνες, με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, βρήκαν το ψυχικό σθένος και είτε μόνες, είτε με τη συμπαράσταση των δικών τους ανθρώπων, αναδιοργάνωσαν τη ζωή τους, γιάτρεψαν τις πληγές τους και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν ακόμα και να συγχωρέσουν όσους τους προκάλεσαν κακουχίες.

Αυτά είναι «Τα Όμορφα Τοπία της Κόλασης». Για αυτά γράφει και η Αλκυόνη Παπαδάκη. Όποια κι αν είναι η Κόλαση του καθενός, πάντα στο διάβα της θα κρύβει όμορφα τοπία. Και για αυτά αξίζει να ξεκινάς από την αρχή…

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της συγγραφέως «Κόντρα στο Κύμα», «Στην Άκρη του Βράχου», «Το Χαμόγελο του Δράκου», «Τα όμορφα Τοπία της Κόλασης».