TIPS

Το μυστικό για το πιο τρυφερό ψητό φιλέτο κοτόπουλο που έχεις φάει ποτέ

Η επιλογή ενός στήθους κοτόπουλο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα στη διατροφή. Για αρχή μιλάμε για ένα κομμάτι άπαχης πρωτεΐνης, χωρίς πολλά λιπάρα και ίσως την πιο οικονομική και υγιεινή επιλογή για όσους προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τη διατροφή τους. Το κοτόπουλο, όμως, δεν πρέπει να είναι απλώς ο αντικαταστάτης του νόστιμου χοιρινού και του απολαυστικού μοσχαρίσιου κρέατος στα κάρβουνα. Οφείλει να είναι και νόστιμο. Το βασικό πρόβλημα με ένα φιλέτο κοτόπουλο στο γκριλ είναι πως στεγνώνει πολύ και όταν πια μπει στο πιάτο είναι ξερό και υπό μια έννοια, άνοστο. Υπάρχει λύση για να γίνει το χαμηλό σε θερμίδες γεύμα σου, νόστιμο και ζουμερό. Σ' αυτό συμβάλλει η Φυσική και το φαινόμενο της όσμωσης.

Πριν πονοκεφαλιάσεις για τα χρόνια στα θρανία που δεν άντεχες την ώρα της Φυσικής, άκου αυτό: Αρκεί να βάλεις το κοτόπουλο σε ένα διάλυμα από νερό και αλάτι. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να προκαλεί αυτή την διαδικασία, προσθέτοντας υγρασία και γεύση στους ιστούς του κοτόπουλου. Φυσικά, το όλο φαινόμενο έχει ακόμη πιο εκτενή εξήγηση, όμως όπως πολύ σοφά έλεγε ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», δεν θέλεις να το μάθεις. Θέλεις να το φας.

Η μέθοδος στα αγγλικά ονομάζεται brining και αρκεί μισή ώρα για να προσφέρει στο φιλέτο υγρασία. Αν μάλιστα προσθέσεις στην άλμη σου λίγα μπαχαρικά, τότε εκτός από ζουμερό το κοτόπουλο θα γίνει και πεντανόστιμο και αρωματικό, από μέσα προς τα έξω. Υπολόγισε για μισό λίτρο νερού, 1/4 του φλιτζανιού αλάτι. Πρόσθεσε καστανή ζάχαρη, 2-3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες, μερικούς κόκκους χοντροσπαμένους κόκκους πιπέρι και κλωνάρια μυρωδικών, όμως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο.

Ετοίμασε τη φωτιά ή το γκριλ, σκούπισε το κοτόπουλο από τα παραπανίσια υγρά και ψήσε. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.