ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Ladylike.gr πάει θέατρο: Ζάκυνθο, Ηρώδειο και μετά “Το Διαζύγιο”

Παραστάσεις για όλα τα γούστα. Η Χαρά Κιούση πήγε, είδε και σας προτείνει.

“Η Ζάκυνθος ομιλεί” στο Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο Παλαιό Πανεπιστήμιο η “Ζάκυνθος ομιλεί” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε κείμενα του Γιάννη Τσακασιάνου, του Διονύση Ρώμα και του Διονύσιου Σολωμού. Επίσης η Αναστασία Παπαστάθη, έχοντας και την σκηνοθετική ευθύνη, μας ξάφνιασε ευχάριστα και προξένησε τον θαυμασμό για την ικανότητά της να διασκευάσει σε νέα αφήγηση τον “Αποδεμένο” και την “Στρίγγλα”…

Η Ζακυνθινή γραμματεία ερμηνευόμενη στην τοπική διάλεκτο, και τραγουδισμένη με κιθάρες, μας παρουσιάζεται σ΄ερωτική ποίηση , λυρικούς και σατυρικούς στίχους, φωτίζοντας έρωτες αγνούς, ήθη και έθιμα που έσβησαν ή ξεθώριασαν στο πέρασμα του χρόνου. Ο “Σπουργίτης και η Γρήα του”, αποσπάσματα από την “Ζακυνθινή Σερενάτα” και τ’ “Όνειρο”από τα ερωτικά κι’ αντίστοιχα από τα σατυρικά του Σολωμού, συνδέθηκαν μεταξύ τους ενώνοντας το παρελθόν και το παρόν, με την γραφική παρουσία του Ντελάλη. Τον υποδύεται πειστικά η Α. Παπαστάθη. Καλωσορίζει τους θεατές στην γραφική αυλή του Πανεπιστημίου και προλογίζει με δυνατή φωνή γεμάτη χιούμορ τα δρώμενα. Ο τρόπος, η κίνηση και το βλέμμα της σε πείθουν για τα μαντάτα της τοπικής κοινωνίας , δίνοντας μιαν δυναμική νότα στην παράσταση .

Η Τζένη Ρουσέα μ’ αξιοθαύμαστη ενέργεια , ζέση κι υποκριτική εμβέλεια, αυθεντική ζακυνθινιά, ανέδειξε την ηθηογραφία της εποχής προξενώντας ευδαιμονία.

Οι αξιόλογες ερμηνείες των άλλων ηθοποιών (μια ιδιαίτερη αναφορά στην Γ. Ζώη και στον Γ. Βούτο) ολοκληρώνουνε την παράσταση σκορπώντας γενναιόδωρα γέλιο κι’ αίσθηση νοσταλγίας, για την όποια ανάμνηση του καθενός. Συγχαρητήρια για την όμορφη ζωντανή μουσική και τα αντιπροσωπευτκά ενδύματα. Για τον φωτισμό που παίζει με τις φυλλωσιές στις χαμόπετρες κι΄ανηφορίζει στον υψηλό πέτρινο τοίχο, όπου στήνεται και το λιτό σκηνικό. Εκεί όπου η φωνή του Ντελάλη προσήλωσε αρκετούς περαστικούς κι΄υψώθηκε ο Λόγος φορώντας φτερά Αγγέλου προς το άσβεστο φως της Ακρόπολης, εν μέσω των πρόσκαιρων αβεβαιοτήτων μας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί:  Αναστασία Παπαστάθη

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ειρήνη Παγώνη

Μουσική – Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Ερμηνεύουν

Τζένη Ρουσέα

και αλφαβητικά οι ηθοποιοί:

Γιώργος Βούτος, Γεωργία Ζώη, Κώστας Καποδίστριας, Σοφία Παναηλίδου, Αναστασία Παπαστάθη

Συνεργάτες

Επικοινωνία: Μυρτώ Απαλοπούλου

WS Architecture: Χρήστος Λουκόπουλος

Ηλεκτρολόγος: Παναγιώτης Ψύχας

Φωτογραφία:Κώστας Λυκαβηττός & Giorgio Maioletti

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος “Εντεύθεν” στο Ηρώδειο

 Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με το ” εντεύθεν ”  τιτλοφορεί τον νέο του κύκλο τραγουδιών αλλά και την μεγάλη συναυλία  στο Ηρώδειο, κάτω από την Ακρόπολη “,  που δεν είναι βέβαιος αν την παρατηρούμαι ή μας παρατηρεί “.

Κι’ αφού όλα ξεκίνησαν  ” από εδώ “, ο σπουδαίος συνθέτης στήνει τις μουσικές του γέφυρες με το μέλλον, πατώντας ” ευλαβικά ” στην Ελληνική παράδοση. ” Ανυποχώρητος και δύσκολος, με εντεύθεν τα πεύκα, το γιαλό και τ’ άστρα , σε στιγμές και βίους ” αυτού του τόπου απ’ όπου αντλεί την δημιουργική του ενέργεια, μας κάνει αποδέκτες της εμπνευσμένης τέχνης του. Μουσικά ηχοχρώματα μας οδήγησαν ” σ’ ένα στενό δρομάκι , κι’ από κει στην θαλασσινή Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετιά και πόλη, μετανάστες με λόγια παραπονεμένα και μαλαματένια για την μητέρα μεγαλόψυχη και το καφενείο η Ελλάς “. Όπως ήταν αναμενόμενο  με το καφενείο ενεργοποιήθηκαν ένστικτα και συναισθήματα ιδιαίτερα, που κορυφώθηκαν στο τέλος της συναυλίας με το Ζάβαρα-Κάτρα-νέμια που ερμηνεύθηκε απ’ όλους τους καλλιτέχνες. Οι θεατές που σιγοντάριζαν  με την προτροπή του Γ. Μαρκόπουλου τα υπέροχα τραγούδια, υποδέχτηκαν ενθουσιασμένοι  τις νέες μουσικές εκτελέσεις του συνθέτη.

Η Μικτή χορωδία της ΔΕΗ και οι συγκινητικές φωνούλες της παιδικής χορωδίας ” Αναγέννηση ” ολοκλήρωσαν την αλληλουχία στον κύκλο τραγουδιών, που αντανακλούν τα βιώματα την κοινωνικοπολιτική  κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και εμπνέουν για μια σύγχρονη προοπτική.

Καταξιωμένοι τραγουδιστές αλλά και νέοι πολλά υποσχόμενοι, σε εξαιρετική συνεργασία με τους μουσικούς της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία, ανέδειξαν  το έργο του σημαντικού σύγχρονου συνθέτη μας και προσέδωσαν μια τελετουργία στην καλοκαιρινή βραδιά.

Το σύνολο των ερμηνευτών συμπληρώνουν: το  Χορωδιακό σύνολο της ΔΕΗ σε προετοιμασία Κωστή Κωνσταντάρα, η Παιδική Χορωδία Αναγέννηση σε διδασκαλία Χριστίνας Ξύδη – Λιγνού και η Oρχήστρα  Παλίντονος Αρμονία υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Το Κονσέρτο για Νέι και Ορχήστρα θα αποδώσει η Σύλβια Κουτρούλη. 

“Το διαζύγιο” του Γιώργου Βάλαρη και Στέλιου Παπαδόπουλου στο Ανοιχτό Θέατρο Ραφήνας.

Μια παράσταση με την καλοκαιριάτικη δροσιά της Ραφήνας, αρκετά στοιχεία επιθεώρησης και αύρα κωμωδίας, έβαλε τους θεατές στην θέση των ενόρκων σε μια διαδικασία διαζυγίου.

Τέσσερις φίλοι παιδικοί, μεγαλωμένοι σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στο Μενίδι, ως ενήλικοι παντρεύονται αναμεταξύ τους και ενώνουν την φιλία τους με κουμπαριά. Το ένα ζευγάρι που είναι δικηγόροι, μεσολαβεί κατά καιρούς ώστε ν’ αποκατασταθούν, τα προβλήματα των φίλων τους που δρομολογούν αποφασισμένοι το διαζύγιό τους, παρ’ όλο που αγαπιούνται.

Η Μ. Σολωμού – Νίνα κι’ ο Ι. Μαρινάκης – Μάνος ως πετυχημένοι δικηγόροι έχουν το υπεροπτικό ύφος  και στυλ των ανθρώπων που καλύπτουν δικανικά πίσω από ένα πτυχίο  τις όποιες ανασφάλειες, κυνικότητα, προσωπικές αποτυχίες και λάθη. Αποτελούν ένα δείγμα ανθρώπων  που έχασαν την απλότητα, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό στην φιλία.

Η Α. Ματσούκα.- Κική κι’ ο Τόνυ Δημητρίου – Φώτης είναι τύποι λαϊκοί, αυθεντικοί που διατηρούν ωστόσο μιαν αγνότητα και ανθρωπιά. Εκείνη πωλήτρια στα Hodos όλη νάζι ερωτικό και προκλητικά χαριτωμένη, μα ωστόσο μια ελαφρόμυαλη κυρά-Κατίνα, αφόρητα ζηλιάρα  που ξεφουρνίζει ό,τι αισθάνεται και ό,τι της συμβαίνει.  Εκείνος ένας τίμιος αστυνομικός στην Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, χαρακτηριστικός Ελληνάρας με τον ανάλογο σωματότυπο  και ιδιάζον βάδισμα.

Οι ήρωες όλοι τους τύποι πληθωρικοί,  με συναινετικές διαδικασίες μέσα από πάσης φύσεως ανατροπές κατορθώνουν τελικά να σώσουν μια φιλία, που άντεξε στην υπονόμευση μιας αντιπαροχής και προσωπικών απορρήτων.

Ευχάριστη μουσική κάλυψε  ηχητικά την παράσταση που θύμιζε διασκεδαστική τηλεοπτική σειρά, δίχως περισσότερες απαιτήσεις. Το ούριο αεράκι έτερψε πάντως κάποιους από τους μάρτυρες – θεατές, που απόλαυσαν ” ιδίοις όμμασιν ” τα κάλλη της Δήμητρας.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης

Σκηνικά: Κων/νος Ζαμάνης

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ραμός

Χορογραφία: Χριστιάνα Κουλιζάκη

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης)

Δήμητρα Ματσούκα, Μαρία Σολωμού, Ιωσήφ Μαρινάκης, Τόνυ Δημητρίου