LIFE

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο της Αθήνας γίνεται πράξη και η Μαρία Κοράλη της L’Oréal Professional Products μάς μιλά για την πρωτοβουλία αυτή

Το ΚΥΑΔΑ, ο Δήμος Αθηναίων και η L’Oréal Professional Products ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο πλευρό τους στέκονται εθελοντές κομμωτές που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας έτσι με την τέχνη τους το Κοινωνικό Κομμωτήριο. 

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΚΥΑΔΑ και του Δήμου Αθηναίων καθώς και για την πολύτιμη συνεισφορά της L’Oréal Professional Products είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Οréal Hellas.

«Κοινωνικό Κομμωτήριο»: Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτής της πρωτοποριακής δομής και με ποιο τρόπο η L’Οréal Professional Products συνέβαλε στην πραγματοποίησή της;

Η L’Οréal Professional Products όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στο χώρο της ομορφιάς έχει ως βασική αξία της την κοινωνική προσφορά. Συμπορεύεται με τους κομμωτές της μέσα στα χρόνια και αισθάνεται ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας. Για αυτό όλα τα μέλη της L’Οréal Professional Products προσπαθούμε με τον τρόπο μας να φροντίζουμε την κοινωνία με δράσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν ως επίκεντρο τον κομμωτή. Έτσι, όταν λάβαμε από το Δήμο Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) την πρόταση να συμβάλλουμε με την ευγενική χορηγία μας στη δημιουργία του Κοινωνικού Κομμωτηρίου. Μέσα από τη χορηγία μας αυτή καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μία αποθήκη 14τμ στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Κ.Υ.Α.Δ.Α και να τη μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο κομμωτήριο επαγγελματικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια, εξοπλίσαμε το χώρο αυτό με τον απαραίτητο κομμωτηριακό εξοπλισμό και κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον που θα προσφέρει χαρά και χαμόγελα.

Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στην υποστήριξη της δημιουργίας του χώρου και της λειτουργίας του, αλλά ταυτόχρονα αποφασίσαμε πως είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε όλον τον κομμωτικό κλάδο, προκειμένου να «αγκαλιάσει» και να συμμετέχει στο σκοπό αυτό. Πιστεύουμε βαθιά πως μέσα από τη συλλογική προσπάθεια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα σημαντικά έργα και πράξεις αλληλεγγύης.


Ποιος ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας και ποιοι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν των υπηρεσιών;

Μέσα από τη συμβολή μας στο Κοινωνικό Κομμωτήριο στόχος μας είναι να φροντίσουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και να τους βοηθήσουμε μαζί με το Κ.Υ.Α.Δ.Α. να βρουν ξανά την αυτοπεποίθηση, το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους. Μέχρι σήμερα νιώθουμε πως το έχουμε καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Μεγαλύτερη απόδειξη αυτού αποτελούν οι ιστορίες από τους ανθρώπους που επισκέπτονται το κομμωτήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κύριος Λουκάς, ένας από τους πρώτους επισκέπτες, που εξομολογήθηκε στους κομμωτές πως νιώθει ευγνώμων για τη δημιουργία του χώρου αυτού.

Πώς λειτουργεί το δίκτυο εθελοντών κομμωτών και πώς μπορεί ένας επαγγελματίας να συνεισφέρει;

Για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Κομμωτήριο και να προσφέρει το έργο για το οποίο υλοποιήθηκε χρειάζεται την αμέριστη βοήθεια εθελοντών κομμωτών. Ανυπομονούμε να επισκεφθούν οι κομμωτές το χώρο και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας με την τέχνη τους, χαρίζοντάς τους ευτυχισμένες στιγμές. Η δήλωση συμμετοχής είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι κομμωτές μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα booking του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και να δηλώσουν την ημέρα που θα ήθελαν να έρθουν στο κομμωτήριο. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη) και απευθύνεται σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού και ανήκουν στα προγράμματα στήριξης του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Ποιο είναι το πρώτο feedback που λαμβάνετε τόσο από τους εθελοντές όσο και από τους ανθρώπους που συμμετέχουν;
Η ανταπόκριση τόσο των κομμωτών όσο και των ωφελούμενων του κομμωτηρίου είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Από την πλευρά τους οι κομμωτές έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον έχοντας συμπληρώσει τις συμμετοχές στην πλατφόρμα του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μέχρι και τον Απρίλιο του 2022. Ταυτόχρονα, και οι ωφελούμενοι δείχνουν να χαίρονται αυτή τη νέα υπηρεσία. Μάλιστα, αρκετοί ωφελούμενοι που έχουν επισκεφθεί το Κοινωνικό Κομμωτήριο έχουν εκμυστηρευθεί σε εμάς και στους κομμωτές πως νιώθουν ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη δημιουργία του χώρου αυτού. Μέσα από το Κοινωνικό Κομμωτήριο οι κομμωτές έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν το πολύτιμο δώρο της φροντίδας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Έτσι, αναπτύσσεται μία μοναδική σύνδεση μεταξύ των κομμωτών και των ωφελούμενων.


Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η L’Οréal Professional Products για ένα τέτοιο εγχείρημα στο πλαίσιο της «νέας» Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην covid εποχή;

Βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά μίας πανδημίας όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία και η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία πιο απαραίτητη από ποτέ. Ως εκ τούτου, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το Δήμο Αθηναίων και τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. για την ομαλή λειτουργία του Κοινωνικού Κομμωτηρίου είναι πολλές. Πιο συγκεκριμένα, με γνώμονα την υγεία των ωφελούμενων και των εθελοντών τηρούμε πιστά όλα τα μέτρα προστασίας που συστήνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόσο οι εθελοντές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή όσο και οι ωφελούμενοι που απολαμβάνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες φορούν πάντα μάσκα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο του κομμωτηρίου προκειμένου η επαφή τους να γίνεται με ασφάλεια. Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που είναι και ο βασικός πυλώνας του έργου αυτού έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε μαζί όλες τις δυσκολίες και να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών μας. Τηρώντας τα μέτρα, διασφαλίζουμε ότι κάθε ωφελούμενος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το πολύτιμο δώρο της ομορφιάς και της φροντίδας. Και για εμάς αυτό είναι το πιο σημαντικό! Όραμά μας είναι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν την υγιεινή τους και ενισχύουν την ποιότητα ζωής. Για το λόγο στηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες με έντονα κοινωνικό υπόβαθρο και είμαστε συμπαραστάτες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι κομμάτι του DNA μας, άλλωστε, η κοινωνική προσφορά και κάθε χρόνο προσπαθούμε να το εκφράζουμε με δράσεις.


Ποιοι είναι οι στόχοι- επόμενες κινήσεις της εταιρείας σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης;

Στη L’Οréal Professional Products όραμά μας είναι να αναδείξουμε ένα κομμωτή που θα πρωταγωνιστεί όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και κοινωνικά. Δεν θεωρούμε πως ένας κομμωτής πρέπει να περιορίζεται μόνο στα όρια της τέχνης του. Πιστεύουμε ακράδαντα σε ένα κομμωτή – πρωταγωνιστή στα κοινωνικά δρώμενα, σε ένα κομμωτή που προσπαθεί από τη μεριά του για την εδραίωση θετικών κοινωνικών αλλαγών. Έτσι, όλοι μαζί θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο κοινωνικά πιο ευαισθητοποιημένο. Για αυτό και στηρίζουμε δράσεις όπως αυτήυ το Κοινωνικού Κομμωτηρίου αλλά και των Κομμωτών Καρδιάς, που ξεκίνησαν ως μια πρωτοβουλία της L’Οréal και της Καλλιτεχνικής Ένωσης Κομμωτών Ελλάδος. Παράλληλα, προσπαθούμε να φέρουμε στο προσκήνιο ιστορίες και ανθρώπους του κλάδου που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα και να συμβάλλουν στην αναβάθμισή του. Ωστόσο, οι τομείς στους οποίους θέλουμε να προσφέρουμε δεν περιορίζονται μόνο στην κοινωνία. Η περιβαλλοντική κρίση είναι πλέον γεγονός και είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε τον πλανήτη, όπως μπορούμε. Ο όμιλος L’Οréal,  με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος, μέσα από τις δεσμεύσεις του προγράμματος «L’Οréal For the Future». Βασικός πυλώνας του προγράμματος αυτού αποτελεί η πρωτοβουλία «Hairstylists For Future – Κομμωτές Για Το Μέλλον», η οποία περιγράφει το όραμα του ομίλου για ένα πράσινο κομμωτήριο μέσα από 3 πυλώνες: τη μείωση του νερού και της ενέργειας μέσα στο κομμωτήριο, καθώς και τη διαχείριση απορριμάτων. Σύντομα μάλιστα το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις για τα κομμωτήρια.

Info: Οι κομμωτές που επιθυμούν να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στο Κοινωνικό Κομμωτήριο μπορούν να το πραγματοποιήσουν εύκολα μέσα από την ειδική πλατφόρμα του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη και απευθύνεται σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού και ανήκουν στα προγράμματα στήριξης του Κ.Υ.Α.Δ.Α.