ΕΞΟΔΟΣ

Το Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φέτος είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση

Lia Hide

Η τζαζ είναι η ίδια η ζωή. Με τις ευθείες της, με τις στροφές της, με τις κουραστικές ανηφόρες της και τις απότομες κατηφόρες.

«Η μουσική της τζαζ, διώχνει τη σκόνη από την καθημερινή ρουτίνα». Πόσο όμορφη φράση από τον Art Blakey. Μια γλαφυρή περιγραφή που συμπυκνώνει το νόημα της μουσικής τζαζ. Και περνάω στα καλά νέα της ημέρας. Πόσο πολύ στερηθήκαμε τις συναυλίες; Πόσο πολύ μας έλειψαν; Σας ακούω να λέτε «πάρα πολύ». Ναι, ναι περνάω στα καλά νέα.

Το Athens Jazz Festival επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, με θέμα Women in Jazz.

Δεν είναι απλά μια είδηση. Είναι μια είδηση χαρμόσυνη που σηματοδοτεί την αλλαγή. Μια απόφαση που δείχνει τη σωστή κατεύθυνση καθώς οι γυναίκες στην τζαζ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια προς την επιτυχία.

Η Jessica Duchen, μουσικογράφος στο ”The Independent” αναφέρει πως πολύ συχνά οι γυναίκες μουσικοί «κρίνονται για τις εμφανίσεις τους κι όχι για το ταλέντο τους και αντιμετωπίζουν πίεση προκειμένου να φαίνονται σέξι στη σκηνή και στις φωτογραφίες».

Υπάρχουν σχετικά λίγες γυναίκες μουσικοί στην τζαζ. Οι ηχογραφήσεις, με επικεφαλής γυναίκες, αποτέλεσαν μόνο το ένα πέμπτο των κορυφαίων 50 άλμπουμ στο NPR Music Jazz Critics Poll από το 2017 έως το 2019.

Κι αυτό φαίνεται να είναι μια μακροπρόθεσμη τάση. Έρευνα του 2014 για τους Βρετανούς μουσικούς της τζαζ έδειξε ότι μόνο το 14% ήταν γυναίκες.

Πρέπει να ψάξουμε στο μακρινό παρελθόν για να βρούμε την πηγή του προβλήματος. Ο κόσμος της τζαζ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν συντριπτικά ανδρικός. Ήταν μια εποχή που ήταν, σχεδόν, ταμπού για τις γυναίκες να παίζουν επαγγελματικά σε νυχτερινά κέντρα και αίθουσες χορού, τουλάχιστον εκτός γυναικείων συγκροτημάτων.

Σύμφωνα με τους Richard A. Reublin και Richard G. Beil, «η έλλειψη αναφοράς γυναικών τραγουδοποιών είναι μια κραυγαλέα και ενοχλητική παράλειψη στη μουσική μας κληρονομιά».

Ενώ γυναίκες όπως η Billie Holiday και η Ella Fitzgerald ήταν διάσημες για το τζαζ τραγούδι τους, είναι γεγονός πως οι γυναίκες έχουν επιτύχει πολύ λιγότερη αναγνώριση ως συνθέτριες και αρχηγοί συγκροτημάτων. Τα πράγματα, όμως, δείχνουν να αλλάζουν.

Στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν συνολικά 21 καλλιτέχνιδες, all-female bands και σχήματα με front women από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά καταξιωμένες μουσικούς με διεθνή καριέρα, σημαντικά achievements και εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ αλλά και ό,τι πιο σύγχρονο και φρέσκο έχει να παρουσιάσει η σκηνή σήμερα.

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης αλλάζει, εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και, με βασικό στόχο για φέτος να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στη τζαζ ειδικότερα, να προβάλλει τις μουσικές και τις ιστορίες των γυναικών.

Tania Giannouli Trio
Tania Giannouli Trio

Η Τάνια Γιαννούλη θα είναι εκεί. Η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ, το Tania Giannouli Trio με ιθύνουσα την Τάνια Γιαννούλη. Πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με σημαντικότατη διεθνή παρουσία και μια ακόμα σημαντικότερη σειρά live εμφανίσεων ανά τον κόσμο που της έχουν χαρίσει μια περίοπτη θέση στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα.

Simona Molinari
Simona Molinari

Ναι, ναι, καλά άκουσες. Η Simona Molinari θα είναι στο Athens Jazz Festival. Μια τραγουδίστρια με πλούσια προϊστορία καλλιτεχνικών projects, διακρίσεων σε φεστιβάλ, όπως το φημισμένο Σαν Ρέμο, και συνεργασίες με θρυλικά ονόματα, όπως οι Al Jarreau, Gilberto Gil, Peter Cincotti, Andrea Bocelli.

Yazz Ahmed
Yazz Ahmed

Η Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαχρέιν, Yazz Ahmed, έρχεται να μας παρασύρει. Εξαιρετική τρομπετίστρια, συνθέτρια και παραγωγός, διακρίνεται στις σκηνές των μεγαλύτερων φεστιβάλ και στα αξιολογικά polls των jazz media ως μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς, συνδυάζοντας με ευφάνταστο τρόπο τη τζαζ με σύγχρονα ηλεκτρονικά τοπία και στοιχεία από τη μικτή της πολιτισμική κληρονομιά.

3:rma
3:rma

Οι 3:rma από τη Σλοβενία οι οποίες ασχολούνται με θέματα γυναικείας υπόστασης και διαπροσωπικών σχέσεων (έχουν βγάλει μόλις και νέο άλμπουμ) θα ανέβουν επίσης στη σκηνή του Athens Jazz Festival.

O.N.E.
O.N.E.

Τι άλλο θα δούμε; Τις O.N.E, το μοναδικό all-female jazz group από την Πολωνία. Οι O.N.E διακρίνονται τόσο όλες μαζί ως σχήμα όσο και η καθεμιά ξεχωριστά στην Πολωνία αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Karin Hammar Fab 4
Karin Hammar Fab 4
Ida Nielsen & The Funkbots
Ida Nielsen & The Funkbots

Κι έχω κι άλλα ονόματα. Η Karin Hammar από τη Σουηδία, band leader των Fab 4, αλλά και η Ida Nielsen από τη Δανία που υπήρξε για πολλά χρόνια η μπασίστρια του Prince, θα μας χαρίσουν απολαυστικές στιγμές.

Αυτές κι άλλες (πάρα πολλές) γυναίκες καλλιτέχνιδες θα είναι παρούσες στο Athens Jazz Festival που επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μαΐου.

Εμείς θα είμαστε σίγουρα εκεί. Εσύ, δεν γίνεται να λείπεις!