LIFE
SPONSORED

Tο «διάβασμα ή παιχνίδι» δεν θα έπρεπε να είναι δίλημμα, αλλά συνδυασμός

Από ένα βιβλιοπωλείο του Αιγυπτιώτη παππού, ένα εργοστάσιο σοκολάτας, ένα μαγικό σχολείο στην Αθήνα και μια περιπλάνηση σε Αμερική και Αγγλία, ξεκινά μια ιστορία για την ξενόγλωσση εκπαίδευση αλλά και για την εκπαίδευση γενικά.

Η Μαρία Ντάβου, γλωσσολόγος και εκπαιδευτικός, (Ted talk:https://www.ted.com/talks/maria_davou_the_beasts_in_the_jungle ) έφτιαξε τη Γλωσσομάθεια, ένα σχολείο για γλώσσες. Όχι ένα φροντιστήριο, ούτε ένα κέντρο ξένων γλωσσών. Έφτιαξε ένα Σχολείο.

Στη Γλωσσομάθεια το δίλλημα «διάβασμα ή παιχνίδι» δεν υπάρχει. Διαβάζουμε λογοτεχνία και παραμύθια, γράφουμε ιστορίες, τραγούδια και ποιήματα, κάνουμε πειράματα, ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Γιατί τι είναι αλήθεια η γλώσσα; Ένας τρόπος να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή!

Στη Γλωσσομάθεια, η Μαρία Ντάβου μαζί με μια ομάδα εμπνευσμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, με το όνειρο μιας διαφορετικής προσέγγισης στην εκπαίδευση, «χακάρει το σύστημα».

Με αρχές εμπνευσμένες από την Κριτική Παιδαγωγική, την Επικοινωνιακή Προσέγγιση και τη Μαθητοκεντρικη Διδασκαλία, στη Γλωσσομάθεια, ξεχνάς τις παραδοσιακές ασκήσεις γραμματικής, τις λίστες λέξεων για απομνημόνευση, την ανάγνωση κειμένων χωρίς ενδιαφέρον.

Ο μαθητής είναι στο κέντρο. Συνταξιδιώτης με τον δάσκαλο, ζουν μαζί εμπειρίες.

Πετάμε πάνω σε μαγικά χαλιά, κλείνουμε τα μάτια κι οραματιζόμαστε μακρινούς τόπους, βγαίνουμε έξω από τις αίθουσες και φυτεύουμε τουλίπες, εξερευνούμε τις γειτονιές μας, φτιάχνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Το σχολείο Γλωσσομάθεια είναι πολυβραβευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις εκπαιδευτικές του καινοτομίες.

Οι μαθητές της Γλωσσομάθειας κατακτούν την ξένη γλώσσα με φυσικό τρόπο, ζουν μέσα σε αυτή, μιλούν με άνεση και τέλεια προφορά, δε μαθαίνουν κανόνες για τη γλώσσα, αλλά να παράγουν με άνεση τη γλώσσα για τους λόγους που θέλουν οι ίδιοι, για τα μηνύματα που θέλουν οι ίδιοι να επικοινωνήσουν, για τη χαρά της αλληλεπίδρασης με τον άλλο.

Το δίλημμα «να διαβάσουμε ή να παίξουμε;» δεν υπάρχει στο σχολείο αυτό. Διαβάζουμε γιατί παίζουμε κι αγαπάμε την εξερεύνηση της αφήγησης, παίζουμε ενώ διαβάζουμε, αναζητούμε την πρόκληση που θα μας συναρπάσει για να συνεχίσουμε το ταξίδι προς τη νέα γνώση!

Τα προγράμματα της Γλωσσομάθειας είναι φτιαγμένα για τις διαφορετικές ηλικίες των μαθητών και βασίζονται στις ίδιες παιδαγωγικές και μεθοδολογικές αρχές.

1) Preschool για μαθητές 3–5

Μαθαίνουμε τους ήχους της γλώσσας, χρησιμοποιούμε το σώμα μας και τη φωνή μας, παίζουμε , μαγειρεύουμε, φτιάχνουμε κατασκευές, χορεύουμε, τραγουδάμε στα αγγλικά.

2) Inquiring Minds για μαθητές 6–12 χρόνων

Ξεκινάμε από τα ερωτήματα που έχουν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Πού βρισκόμαστε στο σύμπαν; Είμαστε ο καθένας μας ένα σύμπαν; Πώς διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον; Πώς λειτουργεί το σώμα μας; Τι μάς συνδέει; Γιατί θέλουμε να έχουμε φίλους; Γιατί γράφουμε ποιήματα;

Κάνουμε βιολογία, αστρονομία, ανθρωπολογία, φυσική και χημεία στα αγγλικά. Παρουσιάζουμε τα πειράματα μας, τα ευρήματα, φτιάχνουμε ιστορίες, διαβάζουμε πολλά παραμύθια, γινόμαστε οι ήρωες των ιστοριών μας. Οι μαθητές διαλέγουν το ερώτημα που θέλουν να εξερευνήσουν, ανακαλύπτουν τη γλώσσα που χρειάζονται για να το κάνουν και τη χρησιμοποιούν με κέφι και έμπνευση.

3) Deeper Learning για μαθητές 12–17 χρόνων και για ενήλικες

Τι συνέβη στη Σταχτοπούτα μετά τον γάμο; Γιατί οι ξανθιές είναι πάντα οι καλές στα παραμύθια; Μπορούμε να ερωτευτούμε ένα ρομπότ; Τα ζώα έχουν γλώσσα; Υπάρχει συνείδηση; Πώς μπορώ να αποδείξω ότι υπάρχω κι ότι δεν είμαι το όνειρο κάποιου; Τι είναι η μνήμη; Φτιάχτηκα έτσι, γεννήθηκα έτσι ή έγινα έτσι; Υπάρχει η ιδέα πριν τη λέξη; Η σκέψη πριν τη λέξη; Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι ναζί επικρατούσαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο; Γιατί βλέπουμε όνειρα; Τι είναι η αγάπη;

Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτήματα που εξερευνούμε στο Deeper Learning! Το Deeper Learning είναι ένα καινοτόμο πολυβραβευμένο πρόγραμμα για εκμάθηση γλώσσας, που φτιάχτηκε από τον Άγγελο Ευαγγελίδη και τη Μαρία Ντάβου και βασίζεται στη φιλοσοφική αναζήτησή.

Μελετούμε δοκίμια και επιστημονικά άρθρα, βλέπουμε σειρές και ταινίες, ακούμε podcast, τραγούδια και oral poetry, αναλύουμε graffiti, γράφουμε δημιουργικά, γράφουμε ερευνητική εργασία, παρουσιάζουμε ομιλίες σε μαθητικά συνέδρια. Με άνεση, με αγάπη για την ανακάλυψη της γνώσης, για τις απαντήσεις που δεν υπάρχουν, που δεν «γκουγκλάρονται», με όπλο την αβεβαιότητα. Δεν έχουμε βιβλία αλλά διαβάζουμε λογοτεχνία. Δεν κάνουμε ασκήσεις γραμματικής αλλά παίζουμε γλωσσικά παιχνίδια με τα κείμενα, επικεντρωνόμαστε στην ουσία: να σκεφτόμαστε στα αγγλικά, να σκεφτόμαστε γενικά!

Το Deeper Learning είναι η πιο όμορφη περιπέτεια: βουτάμε στα βαθιά νερά της φιλοσοφίας, ενώ βλέπουμε Black Mirror, διαβάζουμε Camus και μελετάμε το πείραμα εκμάθησης γλώσσας στον χιμπατζή Washoe. Αναλύουμε, συλλέγουμε στοιχεία, σκεφτόμαστε, αναπολούμε, νιώθουμε.

Στη Γλωσσομάθεια, ο στόχος είναι να μάθεις τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να περάσεις τις εξετάσεις, χωρίς άγχος. Αν μπορείς να διαβάσεις, να αναλύσεις, να συζητήσεις Descartes στα αγγλικά, πόσο δύσκολο θα σου φανεί το…οποιοδήποτε πιστοποιητικό ξένης γλώσσας.

Αυτό το σχολείο γλωσσών, δε βρίσκεται στη Φιλανδία ή στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι στην Αθήνα. Κι είναι μια εμπειρία, όχι μόνο ένας τόπος.

Γλωσσομάθεια, Λεονταρίου 46/64, Κάντζα 15351

Glossomatheia Hub, Αγ.Ιωάννου 23β, Αγ. Παρασκευή 15342

LLSGlossomatheia, Φολεγάνδρου1, Βούλα 166 72

Bio: Η Μαρία Ντάβου (ΒΑ, DELTA, MA, PhD ABD) είναι γλωσσολόγος, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια. O τομέας της έρευνας της είναι η Εκμάθηση Ξένης Γλώσσας. Έχει περισσότερα από τριάντα χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία, την Εκπαίδευση Καθηγητών και την Παιδαγωγική στην Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια και σύμβουλος σε σχολεία, εκδοτικούς οίκους και υπουργεία παιδείας σε όλο τον κόσμο.