ΤΑΙΝΙΕΣ

Το Bollywood έχει έτοιμη την πρώτη του λεσβιακή ταινία αλλά δεν το βροντοφωνάζει κιόλας

Βλέποντας το trailer του "Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga"- που σημαίνει «Πώς Ένιωσα Όταν Είδα Αυτό Το Κορίτσι» δεν καταλαβαίνεις και πολλά, λόγω γλώσσας, εκτός αν σκαμπάζεις από Χίντι. Από τις έντονες ερμηνείες των ηθοποιών, καταλαβαίνεις πως η ταινία διαπραγματεύεται έναν απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε μία ομορφη νεαρή Ινδή και σε κάποιον άλλο, πιθανότατα νεαρό συμπατριώτη της, τον οποίο δε θέλει η οικογένειά της. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που πραγματεύεται η ταινία είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

«Το πιο αναπάντεχο ειδύλλιο της χρονιάς». «Μια ιστορία για την οικογένεια, την αγάπη, την αποδοχή» διαβάζεις με μεγάλα γράμματα και πάλι δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη- στην ιστορία- της κραταιάς κινηματογραφικής βιομηχανίας που λέγεται “Bollywood” ταινία για ένα κορίτσι που αγαπάει ένα άλλο κορίτσι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει μία γυναίκα, η Shelly Chopra Dhar, η οποία επέλεξε να κάνει την πρώτη της απόπειρα σε μεγάλου μήκους ταινία με έναν εξαιρετικά τολμηρό για τα δεδομένα του ινδικού κινηματογράφου και της ινδικής κοινωνίας γενικότερα, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις πριν 5 μήνες, μετά από μία πραγματικά επαναστατική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας, καταργώντας ουσιαστικό τον νόμο εκείνο του 1861 που τιμωρούσε το ομοφυλοφυλικό σεξ με ποινές που μπορούσαν να φτάσουν και την ισόβια κάθειρξη.

Η παραπάνω κίνηση σαφώς και υποδηλώνει ανάγκη για πρόοδο, ωστόσο, δεν αρκεί για να ανατρέψει εν μία νυκτί μία τόσο παγιωμένη αντίληψη αιώνων. Γι’ αυτό και η πρώτη λεσβιακή ινδική ταινία κάνει την επανάστασή της με τόσο προσεκτικό τρόπο, για ν’ αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις.

Όσο για το στόρι, έχει κι αυτό τον συμβολισμό της, αφού τα κορίτσια που ερωτεύονται η μία την άλλη- έστω και μ’ ένα τόσο διακριτικό στιλ- δεν ζουν σε κάποια μεγαλούπολη, όπως είναι το Μουμπάι ή το Νέο Δελχί, αλλά σε μια κλειστή, μικρή πόλη, κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι από την πλευρά της σκηνοθέτιδας.

σε συνεργασία με τα Studio Fox.