DECO

Το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο που βραβεύθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο από το Monocle

pointsupreme.com

Την πρώτη θέση που «ήρθε» μαζί με μία τεράστια διάκριση, κέρδισε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα στα design awards του Monocle. Το περιοδικό βραβεύει τους καλύτερους του κλάδου του design, συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα, από κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα μέχρι την καλύτερη παραγωγή επίπλων. Ανάμεσα στα αθηναϊκά μαγαζιά, που σημείωσαν διάκριση, βρέθηκε και ένα μικρό βιβλιοπωλείο του κέντρου της πρωτεύουσας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λοιπόν, η συντακτική ομάδα και οι ανταποκριτές του στελεχώνουν το Μonocle, συνάντησαν ιδρυτές διαφόρων μαγαζιών και επιχειρήσεων, επισκεπτόμενοι έργα μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας ανά τον κόσμο. Υπάρχουν 50 επιμέρους βραβεία (τα οποία παρατίθενται χωρίς συγκεκριμένη σειρά). Εκτός από το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο, ανάμεσα στους νικητές βρέθηκε ένας Σουηδός φοιτητής, που σχεδίασε έναν κομψό πυροσβεστήρα, ένα νέο σχολείο στη Βαγδάτη, μια βιβλιοθήκη στην Τανζανία, ένα φωτεινό και ευάερο κατάστημα στην Ιαπωνία, μια πρόσφατα αναπτυγμένη γραμματοσειρά για μια δυτικοαφρικανική διάλεκτο και ένα νέο ποδήλατο που δημιουργήθηκε στην Ελβετία.

«Στο Μonocle, η άποψή μας ήταν πάντα ότι ο καλός σχεδιασμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης σχεδιασμού του Μonocle, Nic Monisse. «Είναι, λοιπόν, φυσικό τα Monocle Design Awards να βασίζονται σε αυτή την προοπτική, με τα βραβεία να αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους ο ευχάριστος, ελκυστικός και πρακτικός σχεδιασμός μπορεί να βελτιώσει τα σπίτια, τα γραφεία και τις πόλεις μας – και να οικοδομήσει νέες κοινότητες».

Για την 4η έκδοση των βραβείων Monocle Design Awards, αναγνωρίστηκαν ταλέντα από 31 χώρες σε 6 ηπείρους, από την Ελλάδα έως τη Γουατεμάλα, βραβεύοντας έργα που κάνουν τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη, προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, σέβονται το περιβάλλον και κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σήμερα. Το αθηναϊκό, αρχιτεκτονικό γραφείο που βραβεύτηκε είναι το Point Supreme.

Monocle: Το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο που βραβεύθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος σε ένα σπίτι σχεδιασμένο από την Point Supreme. Οι ιδρυτές Κωνσταντίνος Πανταζής και Μαριάννα Ρέντζου έχουν κατακτήσει την τέχνη της χρήσης τολμηρών χρωμάτων για να δημιουργήσουν εντυπωσιακούς χώρους διαβίωσης», όπως τους προλογίζει το περιοδικό. «Η δουλειά μας δεν είναι ποτέ ουδέτερη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ζωντάνιας και χαρακτήρα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

«Στην Αθήνα, τα περισσότερα νέα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ είναι γκρι και μαύρα. Και στα νησιά, είναι όλα μπεζ, πέτρα, ξύλο και λευκό. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι τεμπέλικο»,  λέει η Μαριάννα Ρέντζου στο Monocle.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, στην ίδια λίστα εντοπίζουμε και το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο του Αντρέα Κόκκινου και του Στάθη Μητρόπουλου, το Hyper Hypo, ως το καλύτερο για εκδόσεις design και τέχνης (Best Design Bookshop), το οποίο με όσα συγκεντρώνει στα ράφια του, με τις συνεργασίες και τα events του έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κοινότητα βιβλιόφιλων και δημιουργικών ανθρώπων.