LIFE

Τιτανικός: Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη χειρότερη ναυτική τραγωδία της ιστορίας

Σαν σήμερα, πριν από 103 χρόνια, έκανε το πρώτο ταξίδι από το λιμάνι του Southampton, το πλοίο που έμελλε να γραφτεί στις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Του Τιτανικού, το οποίο μετέφερε συνολικά 2.200 επιβάτες. Ωστόσο, μόνο 700 άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν από το ναυάγιο που έγινε τέσσερις μέρες μετά. Ιστορίες από έξι επιζώντες, θα σε συγκλονίσουν.

Eva Hart

Η Eva Hart ήταν μόλις 7 ετών όταν έγινε το ναυάγιο του Τιτανικού. Ήταν επιβάτης δεύτερης κατηγορίας μαζί με τους γονείς της εκ των οποίων ο πατέρας της πέθανε.”Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν ότι δε διστάζω να ταξιδέψω με τρένο, αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο. Εάν έκανα το αντίθετο θα είχα πεθάνει από το φόβο μου πολλά χρόνια πριν. Η ζωή πρέπει να βιώνεται ανεξάρτητα από τους κινδύνους που κρύβονται στην επόμενη γωνία.

Laura Mabel Francatelli

Η Laura Mabel Francatelli ήταν μια 30χρονη γραμματέας από το Λονδίνο και περιέγραψε το πώς διασώθηκε από το πλοίο Carpathia. ”Όταν είδαμε τα φώτα του πλοίου το οποίο ήταν σε απόσταση 4 μιλίων, κωπηλατήσαμε σαν τρελοί και περνούσαμε τα παγόβουνα σα να ήταν βουνά. Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν όταν έπρεπε να κάτσω πάνω στο σχοινί, έχοντας μαζί μου το σωσίβιο. Καθώς με ανέβασαν, με χτυπούσε ο αέρας της θάλασσας, έκλεισα τα μάτια μου και αναρωτήθηκα αν είμαι ασφαλής. Ξαφνικά ένιωσα ένα χέρι να με τραβά μέσα στο πλοίο”.

Elizabeth Shutes

Η Elizabeth Shutes ήταν 40 ετών όταν έγινε το ναυάγιο και από τους πρώτους επιβάτες που έτρεξαν στο ”Sun Deck” μόλις ο Τιτανικός έπεσε πάνω στο παγόβουνο. Η ίδια περιέγραψε ως χαοτική την κατάσταση που επικράτησε στις σωσίβιες λέμβους. ”Κανείς δεν ήξερε τη θέση των άστρων. Οι άνδρες δυσκολεύοντας από το κρύο να κρατήσουν τα κουπιά. Καθώς διασχίζαμε τον ωκεανό ακούγαμε τα κλάματα όσων πνίγονταν”. Η Shutes κατάφερε να έχει γρήγορη πρόσβαση στις σωσίβιες λέμβους καθώς βρισκόταν σε προνομιακή θέση.

 

Lawrence Beesley

Ο Lawrence Beesley, χήρος και επιστήμονας από το Λονδίνο, άφησε τον γιο του σπίτι και επιβιβάστηκε στον Τιτανικό για να επισκεφτεί τον αδελφό του στον Τορόντο. Εννέα μήνες μετά τη ναυτική τραγωδία, ο Beesley δημοσίευσε το βιβλίο ”The Loss of the S.S. Titanic” όπου περιείχε συμβουλές για να αποφευχθεί ξανά τέτοια τραγωδία. Μεταξύ των άλλων έγραψε ”Ποτέ δε θα ξαναπώ ότι το νούμερο 13 είναι γρουσούζικο. Το πλοίο 13 ήταν ο καλύτερος φίλος που είχα”.

Charlotte Collyer

Η Charlotte Collyer ήταν επιβάτης δεύτερης κατηγορίας στο πλοίο και μετά τη διάσωσή της ξεκίνησε να ψάχνει μανιωδώς τον σύζυγό της. ”Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν χωρίστηκαν από το σύζυγο ή τα παιδιά τους. Έψαχνα τον άνδρα μου, πίστευα ότι ήταν σε κάποιο από τις σωστικές λέμβους. Ωστόσο, δεν ήταν εκεί τελικά”.

Florence Ismay

Ο πρόεδρος της εταιρίας White Star Line όπου άνηκε ο Τιτανικός, J. Bruce Ismay, δέχθηκε σφοδρή κριτική όσον αφορά τον Τιτανικό. Η γυναίκα του, Florence Ismay, σε γράμμα της, έδειχνε ανακουφισμένη όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της επέζησε από όλην αυτήν την καταστροφή. ”Ξέρω καλά την πικρία που έχεις από την απώλεια τόσο ζωών και το πλοίου που αγαπούσες τόσο πολύ. Ας κάνουμε τις ζωές μας χρήσιμες σε αυτόν τον κόσμο”.

Πηγή: Βiography.com