TIPS

Τηλεργασία: Τα dos και τα don’ts των ειδικών. Πώς θα κάνεις τη δουλειά σου από το σπίτι πιο εύκολη

Shutterstock

Ένα κομμάτι της νέας καθημερινότητας πολλών από εμάς είναι και η τηλεργασία. #ΜένουμεΣπίτι και #ΔουλεύουμεΣπίτι. Μία νέα πρωτόγνωρη συνθήκη για πολλούς. Όχι, όμως για όλους. Ακολουθούν τα dos και τα don’ts των ειδικών για την τηλεργασία. Όλα τα tips που θα μας βοηθήσουν δηλαδή να παραμείνουμε συγκεντρωμένες ακόμα κι αν στο σπίτι δεν είμαστε μόνες.

Το κεφάλαιο τηλεργασία είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε σε συνθήκες γραφείου. Με ωράριο. Και γύρω μας συναδέλφους, αντί για συντρόφους, κατοικίδια, μωρά.

Η τηλεργασία δεν είναι μία εύκολη συνθήκη

Δεν είναι μία εύκολη συνθήκη. Κι αν οι πρώτες εβδομάδες ήταν «αναγνωριστικές», τώρα καλούμαστε να λάβουμε δράση για να κάνουμε τη ζωή μας στο σπίτι πιο εύκολη. Και πιο δημιουργική. Οι ειδικοί που μπορούν να μας δώσουν τα dos και dont’s για την τηλεργασία είναι όσοι το έκαναν ήδη για χρόνια. Και πριν από την «ξαφνική» καραντίνα ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Για να σε (με) βοηθήσω επιστράτευσα 3 γυναίκες.

Μαργαρίτα Γουργουρίνη, Co- founder Own Your Story

Η Μαργαρίτα Γουργουρίνη, είναι η Co-founder του storytelling agency, Own Your Story. Δουλεύει από το σπίτι τον τελευταίο χρόνο. «Ο στόχος είναι να χτίσεις ένα project, στο οποίο θα ορίσεις τον εαυτό σου στρατηγό και θα φτιάξεις τη στρατηγική σου για να δουλέψεις από το σπίτι. Κάθε μέρα πρέπει να φτιάχνεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Έτσι, θα είσαι ήρεμη ακόμα και τις μέρες που δεν θα είσαι τόσο καλά. Όσο χτίζεις ρουτίνες μέσα στο σπίτι θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις πιο εύκολα. Κάθε πρωί ξυπνάω την ίδια ώρα. Ό, τι κι αν συμβεί 8:30 το πρωί θα είμαι όρθια. Θα φτιάξω τον καφέ μου και θα κάνω διαλογισμό για 15 λεπτά. Θα διαβάσω τις ειδήσεις. Θα κάνω γυμναστική. Θα κάνω μπάνιο. Θα ντυθώ και θα βαφτώ».

Ένα από τα μεγάλα dos της Μαργαρίτας είναι ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό της να είναι με πυτζάμες μέσα στο σπίτι. «Τα όρια μεταξύ δουλειάς και χαλάρωσης μπορεί εύκολα να διαλυθούν και να σε πάρει από κάτω». Η Μαργαρίτα δεν κρύβει ότι της αρέσει πολύ να δουλεύει. Όμως επισημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν όρια. «Πλέον 10:30 πάω στο “γραφείο” (δηλαδή στον χώρο που έχει διαμορφώσει στο σπίτι της) και δουλεύω μέχρι τις 7:30. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ωράριο. Τον πρώτο καιρό χανόμουν αρκετά με αποτέλεσμα να δουλεύω μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει και ο Γιάννης (σ.σ. μένει με τον σύντροφό της). Επίσης, μοιραζόμαστε το google calendar, οπότε ξέρει ακριβώς πότε έχω video calls. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά dos επίσης».

Τα dos και τα dont’s της Μαργαρίτας

Dos: Βγάλε τις πυτζάμες σου και βάλε κάτι άνετο. Φτιάξε σταθερό ωράριο εργασίας. Κάνε διαλείμματα. Έχε κοινό calendar με τον σύντροφό σου. Όρισε τον χώρο σου για δουλειά στο σπίτι. Χρησιμοποίησε τον χρόνο που δεν χάνεις πια στις μετακινήσεις για να κάνεις κάτι που θα σε χαλαρώσει. Δημιούργησε ρουτίνες. Μίλα με τον σύντροφό σου για ό,τι σε ενοχλεί. Γράψε σε ένα χαρτί τα θετικά πράγματα που έγιναν στην ημέρα σου.

Dont’s: Μην κάνεις δουλειές του σπιτιού μέχρι να «σχολάσεις». Μην ανοίγεις τηλεόραση. Μην κατεβάζεις βαριά αρχεία στη διάρκεια της ημέρας για να μην υπερφορτώνεις το δίκτυο, με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις και τους γύρω σου. Μην διαβάζεις ειδήσεις όλη την ημέρα. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να κάνεις όλα τα πράγματα μαζί. Μην κάνεις ατελείωτα video calls, αλλά αρκέσου σε ένα την εβδομάδα.

Αγγέλα Αναστασάκη, Head of Product

Η Αγγέλα Αναστασάκη είναι η Head of Product στην Moosend. Περισσότερη από τη μισή ομάδα της είναι διάσπαρτη σε διάφορες χώρες και πόλεις. Η Αγγέλα δουλεύει από το σπίτι 2 ημέρες την εβδομάδα τα τελευταία 4 χρόνια. Από τις 9 Μαρτίου δουλεύει μόνιμα πια από το σπίτι. «Για κάποιον που δεν δουλεύει κανονικά από το σπίτι, είναι αρκετά δελεαστικό το να μην δουλεύει στην κανονική του ταχύτητα και να απολαμβάνει την έξτρα ελευθερία που αισθάνεται χωρίς τον έλεγχο. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο δύσκολο κομμάτι της τηλεργασίας».

Ένα από τα πιο σημαντικά dos της Αγγέλας είναι να δημιουργήσεις τον χώρο εργασίας σου στο σπίτι. «Είναι καλό να έχεις έναν χώρο που τον έχεις συνδυάσει με δουλειά. Αν δεν μπορείς να απομονώσεις τον χώρο σου, σίγουρα μην κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση. Γιατί τελικά θα την ανοίξεις “για παρέα”. Επίσης σημαντικό είναι να ντύνεσαι. Όχι με ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Εγώ για παράδειγμα ντύνομαι σαν να πήγαινα για περπάτημα με μια φίλη, κάπου που θα με έβλεπε κόσμος».

Στα μεγάλα dos της Αγγέλας είναι και τα διαλείμματα. «Κάνω σίγουρα ένα διάλειμμα για φαγητό. Τρώω κανονικά στο τραπέζι μαζί με τον σύντροφό μου που πλέον δουλεύει κι εκείνος από το σπίτι. Επίσης, προσπαθώ να βγαίνω στη βεράντα για 5 λεπτά, κάθε 2-3 ώρες, για να με δει κι ο ήλιος, να πάρω μία ανάσα και να ξεμουδιάσω».

Η Αγγέλα έχει φροντίσει να μην δουλεύει στον ίδιο χώρο με τον σύντροφό της. «O σύντροφός μου δουλεύει σε άλλο δωμάτιο ώστε να μπορούμε να κάνουμε conference calls, χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλο. Ωστόσο, οι διακοπές από τον Σπύρο ή τον Σάλβο (ο τρίτος της παρέας, ο γάτος μας) είναι ελάχιστες σε σχέση με τις διακοπές στο γραφείο». Η μεγαλύτερη παγίδα για την Αγγέλα είναι η κάμερα του laptop. «Πολύς κόσμος δεν παίρνει είδηση πως η κάμερα είναι οn στο call του».

Τα dos και τα dont’s της Αγγέλας για την τηλεργασία

Dos: Ένας χώρος για γραφείο. Σωστή καρέκλα και σωστό ύψος για keyboard και οθόνη. Να ντύνεσαι κάθε πρωί. Να τηρείς ωράριο. Να κάνεις διαλείμματα για ξεμούδιασμα. Να έχεις ένα σαφές πλάνο για να μπορεί να είναι ομαλή η συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν άλλο ωράριο. Εταιρική υποδομή για να μπορέσεις να εργάζεσαι από απόσταση. Τα όρια και η συνεννόηση με τον/ την συγκάτοικο. GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και μέσα στο σπίτι.

Dont’s: Μην ανοίγεις τηλεόραση. H «on» κάμερα στο λάπτοπ. Να έχεις tab ανοιχτά από τα προσωπικά σου social media. Το συνεχόμενο τσιμπολόγημα.

Φρόσω Φωτεινάκη: Τα do και τα dont’s της ψυχολόγου για την τηλεργασία

Η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια μας δίνει τις δικές της πολύτιμες συμβουλές για την τηλεργασία.

Δώσε σημασία στον χώρο εργασίας μέσα στο σπίτι. Στη θέση όπου θα αισθάνεσαι άνετα, σε αυτή την καρέκλα ή στο κάθισμα που θα βοηθά το σώμα σου. Δώσε έμφαση στο τι θα επιλέξεις να βλέπεις όταν σηκώνεις το βλέμμα σου από τον υπολογιστή. Αν είναι δυνατό, είναι καλό να έχεις αρκετό φυσικό φως για να εξασφαλίζεις λίγη παραπάνω έκκριση σεροτονίνης που ευνοεί το αίσθημα χαράς, ευεξίας και αισιοδοξίας.

Διαμόρφωσε μια νέα ρουτίνα, χρησιμοποιώντας θετικά τον χρόνο μετακίνησης προς και από την δουλειά που τώρα γλιτώνεις. Στόχος είναι να κάνεις πράγματα που σου κάνουν καλό. Λίγη περισσότερη ώρα για πρωινή γυμναστική ή για να ετοιμάσεις ένα θρεπτικό πρωινό για εσένα και όσους θες να φροντίσεις. Λίγα περισσότερα λεπτά για ένα απολαυστικό ντους ή και για λίγη παραπάνω ξεκούραση στο κρεβάτι. Το έχεις ανάγκη.

Αναρωτήσου αν το πώς ντύνεσαι επιδρά στο πώς νιώθεις. Για παράδειγμα μήπως το να παραμείνεις με τις πυτζάμες σε κρατά περισσότερο κολλημένη στην ανάγκη να χουζουρεύεις, αντί να ξεκινήσεις με όρεξη τη δουλειά της ημέρας; Ντύσου με άνετα ρούχα αλλά ταυτόχρονα βγάλε τον εαυτό σου από την εικόνα ύπνου. Ο εγκέφαλος μας κάνει συνδέσεις που μπορεί να δυσκολεύουν το πάντρεμα πολύ διαφορετικών πληροφοριών. Όπως είναι για παράδειγμα ο συνδυασμός μένω με τις πυτζάμες και δουλεύω ένα οχτάωρο συγκεντρωμένος στη δουλειά μου.

 

Φρόντισε να οριοθετήσεις τον χρόνο εργασίας σου, συμπεριλαμβάνοντας τα πολύ αναγκαία και χρήσιμα διαλείμματα για λίγη ξεκούραση και φαγητό. Σύμφωνα με συγκεκριμένη αναφορά στην έκθεση του ΟΗΕ το 2017, οι εργαζόμενοι από το σπίτι μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο στρες, Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος εργασίας φαίνεται να παρατείνεται, συμπεριλαμβανομένων των e-mails και του «λίγου ακόμη χρόνου που μπορώ να δουλέψω από το σπίτι». Την ώρα που σχολάς φρόντισε να κλείσεις το laptop, αλλά και την «πόρτα του γραφείου» πίσω σου.

Η Φρόσω Φωτεινάκη σου δίνει tips αν δουλεύεις από το σπίτι και έχεις παιδιά

Αν έχεις παιδιά, η νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία είναι πιθανόν να δημιουργούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά ζητούν έντονα την προσοχή και τον χρόνο μας. Χρησιμοποίησε απλά λόγια για να εξηγήσεις πως δουλεύεις και πως θα χρειαστεί να τηρείτε μαζί μια συμφωνία. Δοκίμασε να ετοιμάσεις μια δραστηριότητα για εκείνα και να ασχολούνται με αυτή έως ότου κουραστούν. Τότε θα σε ενημερώνουν με έναν τρόπο που θα ορίσετε μαζί και θα συμφωνείτε κάτι καινούριο. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Δώσε στα παιδιά συναρπαστικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, ώστε να διασφαλίσεις χρόνο ηρεμίας και συγκέντρωσης. Φυσικά, ο σύντροφός σου θα παίξει έναν πολύτιμο συμπληρωματικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα της τηλεργασίας. Μίλησέ του ανοιχτά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της τηλεργασίας για εσένα. Άκουσε όσα έχει να σου πει. Και προσπαθήστε μαζί να συναντηθείτε «κάπου στη μέση» στο μοίρασμα των ρόλων στη νέα καθημερινότητα.

Η σπουδαιότερη ίσως πρόκληση είναι η εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σε μια καθημερινότητα τηλεργασίας. Φιλοξένησε το φυσιολογικό άγχος της προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Μοιράσου όσα σε απασχολούν με εκείνους που είναι κοντά. Συνδέσου με τους ανθρώπους σου αλλά κυρίως με τον εαυτό σου. Δώσε έμφαση στην αυτο- φροντίδα σου, στο κάθε μικρό καθημερινό πράγμα που μπορεί να θρέψει την ψυχή σου.