ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Τηλεϊατρική: Ένας ακόμη λόγος να αγαπώ την τεχνολογία

Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά είμαι κολλημένη με την τεχνολογία και δεν το θεωρώ τυχαίο ότι η λέξη είναι γένους θηλυκού!

Αυτήν την περίοδο του λοκντάουν που είμαστε όλοι αναγκαστικά στο σπίτι, οι φίλες μου με παίρνουν τηλέφωνο για να τους δώσω όλα τα tips επιβίωσης σε έναν κόσμο χωρίς φυσική επαφή. Από το eshopping στο οποίο είμαι εξπέρ μέχρι τα θέατρα που έχουν online παραστάσεις. Ή τα διαδικτυακά σεμινάρια που τα έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα. Για να μην πω για το online dating και το social networking στα οποία είμαι γκουρού.

Ωστόσο, ενώ όλοι ξέρουν πόσο αγαπώ την τεχνολογία και ότι λατρεύω να περνάω χρόνο ανακαλύπτοντας πρώτη τα πιο χρηστικά apps που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μου, δεν γνωρίζουν ότι έχω διαβήτη. Όταν το ανέφερα σε μία φίλη μου σε κάποιο late night chat, δεν έχασε την ευκαιρία να με φέρει αντιμέτωπη με το επόμενο tech challenge μου: υπάρχει άραγε κάποια εφαρμογή που διευκολύνει τη ζωή των ατόμων με διαβήτη αυτή την αγχωτική περίοδο του λοκντάουν;

Φυσικά και υπάρχει! Λέγεται FreeStyle LibreLink και είναι η επίσημη εφαρμογή της Abbott που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος Freestyle Libre να μετράνε τη γλυκόζη με το κινητό τους τηλέφωνο.

Αν ζεις κι εσύ με τον διαβήτη, γνωρίζεις σίγουρα το σύστημα FreeStyle Libre της Abbott χάρις στο οποίο έγινε πραγματικότητα η μέτρηση της γλυκόζης χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα! Το FreeStyle Libre μετρά τη γλυκόζη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω ενός αισθητήρα 14 ημερών που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα. Το χρησιμοποιώ σχεδόν από τότε που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2016 και πραγματικά μου έχει αλλάξει τη ζωή!

Πλέον μέσω της εφαρμογής FreeStyle LibreLink, για συμβατά κινητά iOS και Android, σκανάρω τον αισθητήρα FreeStyle Libre και αμέσως βλέπω τις ενδείξεις της γλυκόζης στην οθόνη του τηλεφώνου μου. Με κάθε σάρωση του αισθητήρα εμφανίζεται στην οθόνη η τρέχουσα τιμή της γλυκόζης, ένα βέλος τάσης που δείχνει το ρυθμό και την κατεύθυνση της μεταβολής γλυκόζης, καθώς και το ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών. Έτσι μπορώ να έχω ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη μου, οποιαδήποτε στιγμή, παντού!

Σου άφησα το καλύτερο, όμως, για το τέλος! Χάρη στην τεχνολογία τηλεϊατρικής που ενσωματώνει το σύστημα FreeStyle Libre έχω τη δυνατότητα να διαχειριστώ τον διαβήτη εξ αποστάσεως σε συνεργασία με το γιατρό μου: μπορώ δηλαδή να του στείλω τα δεδομένα γλυκόζης που καταγράφονται από την εφαρμογή απευθείας μέσα από το Libre View – ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων στο cloud, που επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης των ασθενών τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο.

Με αυτό τον τρόπο μπορώ να βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία μαζί του, ακόμη και εν μέσω λοκνταουν. Αυτό με έχει ευτυχώς απαλλάξει από το άγχος ότι θα εκτεθώ σε κίνδυνο βγαίνοντας από το σπίτι για την προγραμματισμένη μου επίσκεψη στο ιατρείο. Αλλά και ο γιατρός μου παραμένει ενήμερος για την πορεία της υγείας μου και με ενημερώνει για τυχόν αλλαγές που πρέπει να κάνω στη θεραπεία μου, παρέχοντας μου εξ αποστάσεως ιατρικές συμβουλές!

Κλείνοντας, νομίζω ότι απαλλαγμένη από το άγχος διαχείρισης του διαβήτη μου και σήμερα μπορώ να αναβάλλω την κλασική δίαιτα μετά τις γιορτές για μία ακόμη φορά. Υπάρχει άραγε εφαρμογή που να μας θυμίζει το από Δευτέρα δίαιτα;